Jump to content

Gdzie te cytrusy, tropiki? Pojawią się?


Recommended Posts

Gdzie te cytrusy, tropiki? Pojawią się?

Witam,
pytanie do doświadczonych. W skrócie: moja pierwsza warka - AIPA, z zestawu na 10l (słody + chmiele). Po gotowaniu i chmieleniu (w 1 min. 20g Citra i 20g Mosaic, w 40 min. 20g Amarillo, 10g Cascade i 10g Mosaic, w 60 min. 10g Amarillo i 10g Cascade), Blg 18°, 11l. Po 5 dniach burzliwej otworzyłem, by sprawdzić Blg - wyszło 7°, co oznacza - jeszcze dać fermentować. Próbka smaku piwa - goryczka spora ale brak cytrusów, tropików - mocno wytrawne. Powinny być już być wyczuwalne te owocowe aromaty? Pojawią się jeszcze? Jeszcze zbyt młode? Czy coś idzie nie tak? Czekać? Cierpliwości? Dodanie pod koniec cichej Citry coś zmieni? Jak byście działali, mimo wszystko,  dalej?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, podpowiedzi.

Link to post
Share on other sites

Do chmielenia na zimno jakaś porcja chmielu w tym zestawie była, bo przy takim chmieleniu to bym się zdziwił jakby aromaty pojawiły się. :D

Link to post
Share on other sites

Proponuję poczytać zapiski innych piwowarów z naciskiem na styl AIPA. Na 20l daje nawet i 100g na zimno, zależy jaki chmiel mam. Także jeśli chcesz fajne tropiki to daj chociaż 40-50g  np Citry, Mosaic na zimno i poczujesz tropiki :D  Niestety samo gotowanie nie wnosi tak dużo aromatów, chyba że masz specjalne drożdże. 

Link to post
Share on other sites
6 hours ago, Lukaß Gallas said:

Po 5 dniach burzliwej otworzyłem, by sprawdzić Blg - wyszło 7°, co oznacza - jeszcze dać fermentować.

Nie wiem czy w instrukcji miałeś napisane do ilu Blg ma zejść, ale żeby być pewnym że fermentacja się skończyła sprawdź Blg w odstępie 2-3 dni (spotkałem się z instrukcjami gdzie nie jest to napisane).

Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, INTseed napisał:

Sypnij 200-300g chmielu na cichej i będzie dobrze. Musisz zrobić coldcrash przed filtracją.

 

200g na 10 litrów 0.0?  Generalnie jak chłop ma wirówkę  to okej 

Link to post
Share on other sites



w 1 min. 20g Citra i 20g Mosaic, w 40 min. 20g Amarillo, 10g Cascade i 10g Mosaic, w 60 min. 10g Amarillo i 10g Cascade


A nie pomyliłeś kolejności chmielenia? Zwykle czasem określa się jak długo chmiel jest gotowany a nie w której minucie gotowania się go wrzuca. Ten schemat gotowania wygląda dość dziwnie, zwykle w APA/AIPA więcej chmielu idzie na aromat niż na goryczkę, a tu masz 40g gotowane przez 60 minut co już da wyraźną goryczkę, a tylko 20g wrzucone na koniec gotowania. Chociaż tak czy inaczej te ilości są niewielkie jak na AIPA jak już koledzy zauważyli.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, mkrawc napisał:


A nie pomyliłeś kolejności chmielenia? Zwykle czasem określa się jak długo chmiel jest gotowany a nie w której minucie gotowania się go wrzuca. Ten schemat gotowania wygląda dość dziwnie, zwykle w APA/AIPA więcej chmielu idzie na aromat niż na goryczkę, a tu masz 40g gotowane przez 60 minut co już da wyraźną goryczkę, a tylko 20g wrzucone na koniec gotowania. Chociaż tak czy inaczej te ilości są niewielkie jak na AIPA jak już koledzy zauważyli.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka
 

 

 

Łącznie 100g, a to jest warka 10l, więc chyba wcale nie tak mało. Natomiast zgodzę się, że chmielenie raczej miało być na odwrót - wygląda, że dość podręcznikowo zaplanowane były dawki na goryczkę, smak i aromat.

Link to post
Share on other sites



 
Łącznie 100g, a to jest warka 10l, więc chyba wcale nie tak mało.


Racja, umknęło mi że to 10l. To tym bardziej 40g na goryczkę nie ma sensu, ale na aromat jak najbardziej

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Odnośnie chmielenia, wycinek z ,,instrukcji,,:
 

Chmielenie przez 70 min:

- w pierwszej minucie gotowania - 20g chmielu Citra

- w 40-tej minucie - po 10g chmielu Amarillo i Cascde

- w 60-tej minucie - po 10g chmielu Amarillo i Cascde lub dodajemy chmiel na cichą fermentację jednak nie dłużej niż 2-3 dni. Jako nowicjusz, trzymałem się ściągi - jeśli chodzi o zadawanie chmielu. Ale z ilościowo poszedłem dalej.....

Link to post
Share on other sites

Z ciekawości, z jakiego sklepu ta instrukcja? Już z tego, co w niej zawarte, wychodzi 75 IBU, czyli wartość w miarę ok jak na ten baling, ale na aromat nie ma prawie nic.

Ty natomiast dodałeś więcej chmielu na goryczkę i może smak - wychodzi mi ponad 150 IBU :P Natomiast na aromat dalej miałeś ledwo 20g, i to jeszcze nie na sam koniec, więc ciężko tu jakiejś bomby aromatycznej oczekiwać.

Chłodzisz chłodnicą, czy w wannie?

Link to post
Share on other sites

No to do kompletu wolne chłodzenie zwiększyło poziom goryczki, a zmniejszyło aromatu. W przypadku braku chłodnicy warto wziąć poprawkę, że alfakwasy izomeryzują się powyżej 80°C, także po zakończeniu gotowania, tak na przyszłość.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.