mmiilloo 0 Posted January 24 Witam, już od pewnego czasu noszę się z zamiarem, aby zacząć warzyć piwo w domu. Ostatnio nabyłem nawet książkę Palmera aby teorii nie zabrakło. Chciałbym opinii doświadczonych piwowarów domowych odnośnie sprzętu który planuje kupić. Przy okazji zaznaczę ze nie mam nie wiadomo ile miejsca w mieszkaniu a warzenie chciałbym przynajmniej na początek robić na płycie indukcyjnej. Co do sprzętu to myślę o: -https://esencjesmaku.pl/pl/p/ES-Beer-Geek-Zestaw-startowy-do-produkcji-piwa-z-slodow/1239 -https://allegro.pl/oferta/garnek-36l-indukcja-z-pokrywka-36x36cm-wysoki-yato-8859686025?utm_medium=app_share&utm_source=facebook -https://allegro.pl/oferta/chlodnica-inox-19cm-do-brzeczki-piwa-6mb-fi10mm-9308917927?utm_medium=app_share&utm_source=Facebook Lub - https://esencjesmaku.pl/pl/p/Chlodnica-zanurzeniowa-INOX/1135 Czy coś jeszcze będzie mi potrzebne? Ewentualnie widziałem jeszcze taki zestaw: https://allegro.pl/oferta/mini-browar-17-zestaw-do-warzenia-piwa-7692463405?utm_medium=app_share&utm_source=Facebook Quote Share this post Link to post Share on other sites
darinho 145 Posted January 24 (edited) Cześć. 1. Ten zestaw z pierwszego linku (esencjasmaku) wygląda bardzo sensownie, bez zbędnych dupereli, które często są dołączane do tego typu zestawów. - nadwęglan sodu później warto kupować w necie w opakowaniu 1kg to tak na przyszłość. - kapslownica dwuramienna jest chyba ok, jest to bodajże eterna, chyba trochę lepsza niż greta, bo ma plastikowe łapki. Z mojego doświadczenia polecałbym kupienie stołowej. Ja mam REGINA od prawie samego początku. Wcześniej 2-3 warki gretą i dla mnie komfort pracy nie porównywalny. Ale to szczegół, który wg mnie po prostu warto rozważyć na dłuższą metę. Ta z zestawu na początek spokojnie wystarczy. - w zestawie jest glukoza do refermentacji. Ok, równie dobrze możesz potem używać cukru białego. - jeśli masz zamiar warzyć nieco częściej to warto mieć więcej wiader w zapasie. Jedno z kranem do rozlewu i filtracji. A kilka zwykłych do fermentowania piwa. Ale to już zależy ile chcesz warzyć piwa jakby jednocześnie. 2. Garnek. Co do indukcji się nie wypowiem. 3. Chłodnicę wybrałbym tę z allegro z opcją zagięcia rurek (trochę słabo tam wymiary podane). Te stalowe usztywnienia w esencjasmaku nie są do niczego potrzebne. Weź pod uwagę ile piwa będziesz warzył. Żebyś nie miał tak, że chłodnica jest wąska i wysoka i podczas chłodzenia kilka zwojów będzie wystawać ponad chłodzoną brzeczkę np w szerokim garnku. 4. Ten ostatni link to przede wszystkim dziwna chłodnica. Nie brałem w zasadzie pod uwagę cen, bardziej przydatność rzeczy. Edited January 24 by darinho 1 mmiilloo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 143 Posted January 24 Też uważam że 1. link jest ok, fermentory przezroczyste są super i nie korcą żeby otwierać Garnek wziąłbym 43l z tego linku, niewielka różnica w cenie a czasem może się przydać zapas (np kipienie) Chłodnicę weź jak najdłuższą (mb), 6m trochę moim zdaniem mało w ostatnim masz zwykły garnek emaliowany, jeżeli masz indukcję to musisz dokupić płytkę, ten zestaw to chyba taka full opcja na prezent, brakuje w nim chyba tylko wody do warzenia Na pewno będziesz musiał dokupić jakąś chemię, np starsan lub zamienniki, NaOH, OXY. 1 mmiilloo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 277 1 Items Posted January 24 Chłodnicę dobrze byłoby wziąć z karbowanki, ewentualnie miedzianą (większa wydajność). Są ludzie na forum, którzy robią - dział giełda. Quote Share this post Link to post Share on other sites
primordial 1 Posted January 24 2 godziny temu, darinho napisał: - kapslownica dwuramienna jest chyba ok, jest to bodajże eterna, chyba trochę lepsza niż greta, bo ma plastikowe łapki. Z mojego doświadczenia polecałbym kupienie stołowej. Ja mam REGINA od prawie samego początku. Wcześniej 2-3 warki gretą i dla mnie komfort pracy nie porównywalny. Ale to szczegół, który wg mnie po prostu warto rozważyć na dłuższą metę. Ta z zestawu na początek spokojnie wystarczy. Eterna + trochę WD40 i nie potrzeba żadnych zmian 😉 Quote Share this post Link to post Share on other sites
mmiilloo 0 Posted January 25 2 godziny temu, punix napisał: Chłodnicę dobrze byłoby wziąć z karbowanki, ewentualnie miedzianą (większa wydajność). Są ludzie na forum, którzy robią - dział giełda. Widziałem właśnie na forum ofertę na karbowana chłodnice, ale widziałem też posty odnoście tego że najlepiej gładką mieć bo karbowana się brudzi strasznie. Na taką z miedzi nie widziałem oferty ale może słabo szukałem Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 143 Posted January 25 Nie mam karbowanej, ale podobno łatwo się myje, zresztą jej większą część wygotowujesz przed chłodzeniem. Miedzianą bardzo łatwo zrobić samodzielnie, kupujesz rurkę fi np 10mm w zwoju i owijasz na czymś twardym o odpowiedniej średnicy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mmiilloo 0 Posted January 25 Jeszcze coś takiego znalazłem https://marxam.pl/zestawy-startowe-zestaw-sprzetowy-piwowar-pro,c274,p4020,pl.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 528 2 Items Posted January 25 7 godzin temu, mmiilloo napisał: Widziałem właśnie na forum ofertę na karbowana chłodnice, ale widziałem też posty odnoście tego że najlepiej gładką mieć bo karbowana się brudzi strasznie. Karbowana ma większą powierzchnię wymiany ciepła, dzięki czemu chłodzi szybciej niż gładka o tej samej długości. Utrzymanie w czystości to żaden problem. Osobiści epolecam to rozwiązanie a także kolegę z forum, który te chłodnice robi. 1 mmiilloo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lipa 12 Posted January 25 (edited) @mmiilloo jako użytkownik karbowanki potwierdzam poprzednie opinie. Z uwagi na większą powierzchnię wymiany oraz cieńszą ściankę, schładzanie jest bardziej efektywne niż w tej z gładkiej nierdzewnej rurki. Utrzymanie czystości, to nie problem, bo po kilku warkach pakujesz do zmywarki i błyszczy jak nówka. Jest też i wada, może wydumana, ale.... ścianki są cienkie wiec trzeba uważać żeby nie uszkodzić. Pzdr. Edited January 25 by Lipa korekta byków 1 mmiilloo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
darinho 145 Posted January 25 8 godzin temu, mmiilloo napisał: Jeszcze coś takiego znalazłem https://marxam.pl/zestawy-startowe-zestaw-sprzetowy-piwowar-pro,c274,p4020,pl.html Też fajny zestaw. Oxi 1kg za 15 zł tam mają a to niezła cena, nie przepłacasz tu. No i masz stołową porządną kapslownicę na długo. W razie czego taka kapslownicę pewnie spokojnie odsprzedasz bez wielkiej straty wartości. Ale o wyższości jednej kapslownicy nad drugą są osobne obszerne wątki. Wstąp do PSPD będziesz miał 10% zniżki w marxam 😉 1 mmiilloo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
simmon13 1 Posted January 25 13 godzin temu, mmiilloo napisał: Jeszcze coś takiego znalazłem https://marxam.pl/zestawy-startowe-zestaw-sprzetowy-piwowar-pro,c274,p4020,pl.html Też niedawno dostałem dokładnie ten sam zestaw i co prawda jestem dopiero po 1 warce ale wszystko było jak należy i tak naprawdę to co musiałem dokupić żeby mieć pełny komplet to drożdże i płyn do próby jodowej Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem ale myślę że ten sprzęt wystarczy mi na wiele warek więc polecam 1 mmiilloo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łachim 6 Posted January 25 Ja rzucę tylko coś od rozwagę - można zacząć (albo poprzestać) na warkach połówkowych. Można częściej warzyć, a mniej. Miejsca moim zdaniem sprzęt zabiera zauważalnie mniej (fermentory). Wtedy też sporo kosztów można uciąć na sprawdzonych rozwiązaniach, typu 15l wiaderka z marketów budowlanych. Minus robi się dopiero jeśli chce się przesiąść na duże warki i trzeba np. wymieniać gar. Warki też idą nieco szybciej (grzanie), ale stosunek ilości pracy do ilości piwa jest gorszy. Jeśli byś poszedł w samodzielne kompletowanie zestawu, też polecam kapslownicę stołową. Zawiodłem się za to na Grecie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mmiilloo 0 Posted January 25 Mnie interesują warki około 20 litrów dlatego najpierw myślałem o garnku koło 30l ale wiele osób mówi żeby troszkę większy kupić więc ten 36l wydaje mi się że będzie ok. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mmiilloo 0 Posted January 25 A czy w kwestii filtracji, czy wezyk filtracyjny najlepiej się sprawdza, bo wiem że niektórzy stosują np jakieś stożkowe wkłady na wiadro lub worki na cały słód. I jeszcze jedna rzecz która ostatnio przeczytałem czy warto się zaopatrzyć w jakiś sprzęt do napowietrzania brzeczki, podobno zwłaszcza przy piwach o wysokim blg jest to potrzebne? Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 143 Posted January 25 11 minut temu, mmiilloo napisał: A czy w kwestii filtracji, czy wezyk filtracyjny najlepiej się sprawdza, bo wiem że niektórzy stosują np jakieś stożkowe wkłady na wiadro lub worki na cały słód. I jeszcze jedna rzecz która ostatnio przeczytałem czy warto się zaopatrzyć w jakiś sprzęt do napowietrzania brzeczki, podobno zwłaszcza przy piwach o wysokim blg jest to potrzebne? Wężyk jest ok, byle nie za krótki, podobno sprężyna też daje radę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 277 1 Items Posted January 25 Wężyk spokojnie daje radę. O stożkowym wkładzie do wiadra nie słyszałem, worek to metoda biab (brew in a bag) - jest o tym wątek na forum. Kamień do napowietrzania czy butla z tlenem na pewno nie zaszkodzi, ale na początek prędzej bym pomyślał np. o lodówce do fermentacji, jeśli masz taki budżet. Quote Share this post Link to post Share on other sites
fotohobby 66 Posted January 25 18 godzin temu, mmiilloo napisał: Widziałem właśnie na forum ofertę na karbowana chłodnice, ale widziałem też posty odnoście tego że najlepiej gładką mieć bo karbowana się brudzi strasznie. Na taką z miedzi nie widziałem oferty ale może słabo szukałem Kiedyś karbowaną myłem ręcznie, teraz po prostu wrzucam do zmywarki - jest idealnie czysta Quote Share this post Link to post Share on other sites
kiwitom 6 Posted January 25 Aerator, to tylko 99 złociszy, warto go mieć. Tutaj masz Linka. Cytat ale na początek prędzej bym pomyślał np. o lodówce do fermentacji Lodówki szukam już parę miesięcy. Problem podstawowy to wewnętrzne wymiary, jakoś standardowe wiadro 33 litry nie chce się mieścić w większości lodówek. Do tego termostat, w zwykłych lodówkach ma on tolerancję +/- 10 stopni, więc bez sensu. Szukałem takiej witryny do wina, drogie są, ale przynajmniej jest wyświetlacz i przede wszystkim bardzo dokładny termostat. Quote Share this post Link to post Share on other sites
fotohobby 66 Posted January 25 Termostat lodówki obchodzisz kontrolerem temperatury z histerezą np 0.5C Quote Share this post Link to post Share on other sites
kiwitom 6 Posted January 25 (edited) 6 minut temu, fotohobby napisał: Termostat lodówki obchodzisz kontrolerem temperatury z histerezą np 0.5C Masz coś sprawdzonego? Czyli rozbieranie, lutowanko i wiercenie w lodówce? Masz może jakieś modele lodówek, gdzie mieści się wiadro 33 l? Problem jest taki, że nikt nie podaje wymiarów wewnętrznych, a pytania na Allegro przy każdym modelu, trochę kłopotliwe a i mało kto odpowiada na nie. Edited January 25 by kiwitom Quote Share this post Link to post Share on other sites
fotohobby 66 Posted January 25 (edited) https://www.elektrogrow.pl/programatory-i-sterowniki/1366-regulator-temperury-xh-3001.html Ja nie ingerowałem w sterownik, tylko skręciłam go na temp min, ale mam zamrażarkę. W lodówkach to może nie wystarczać, żeby zejść do 2C. Sterownik jest po prostu na kablu zasilającym Edited January 25 by fotohobby Quote Share this post Link to post Share on other sites
kiwitom 6 Posted January 25 Cytat mam zamrażarkę. Zamrażalka bez problemu pomieści fermentator, zwłaszcza taka otwierana od góry. Kurcze nie pomyślałem o zamrażalce, czyli pewnie czujnik umieszczasz w środku, a sterownik podpinasz do sprężarki. czy tak? A oryginalny termostat nie przeszkadza? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted January 25 26 minut temu, kiwitom napisał: Aerator, to tylko 99 złociszy, warto go mieć. Tutaj masz Linka. Lodówki szukam już parę miesięcy. Problem podstawowy to wewnętrzne wymiary, jakoś standardowe wiadro 33 litry nie chce się mieścić w większości lodówek. Do tego termostat, w zwykłych lodówkach ma on tolerancję +/- 10 stopni, więc bez sensu. Szukałem takiej witryny do wina, drogie są, ale przynajmniej jest wyświetlacz i przede wszystkim bardzo dokładny termostat. A wystarczyło zarejestrować sie wcześniej i zapytać Quote Share this post Link to post Share on other sites
fotohobby 66 Posted January 25 (edited) 7 minut temu, kiwitom napisał: Zamrażalka bez problemu pomieści fermentator, zwłaszcza taka otwierana od góry. Kurcze nie pomyślałem o zamrażalce, czyli pewnie czujnik umieszczasz w środku, a sterownik podpinasz do sprężarki. czy tak? A oryginalny termostat nie przeszkadza? Jeśli sterownik zamrażalki dąży do temp np -10C, to nie ma wpływu na pracę urządzenia, bo będzie zawsze w pozycji "włącz" Czujnik przyklejony do ścianki fermentora i zaizolowany kostką XPS, może też być włożony do stalowej gilzy i umieszczony w brzeczce. Sterownik, jak napisałem znajduje się na przewodzie zasilającym (przecięcie przewodu do jedyna ingerencja w urządzenie) Edited January 25 by fotohobby Quote Share this post Link to post Share on other sites