Jump to content

Zestaw dla początkującego


Recommended Posts

Witam, już od pewnego czasu noszę się z zamiarem, aby zacząć warzyć piwo w domu. Ostatnio nabyłem nawet książkę Palmera aby teorii nie zabrakło. Chciałbym opinii doświadczonych piwowarów domowych odnośnie sprzętu który planuje kupić. Przy okazji zaznaczę ze nie mam nie wiadomo ile miejsca w mieszkaniu a warzenie chciałbym przynajmniej na początek robić na płycie indukcyjnej. Co do sprzętu to myślę o:

-https://esencjesmaku.pl/pl/p/ES-Beer-Geek-Zestaw-startowy-do-produkcji-piwa-z-slodow/1239

-https://allegro.pl/oferta/garnek-36l-indukcja-z-pokrywka-36x36cm-wysoki-yato-8859686025?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

-https://allegro.pl/oferta/chlodnica-inox-19cm-do-brzeczki-piwa-6mb-fi10mm-9308917927?utm_medium=app_share&utm_source=Facebook 

Lub

https://esencjesmaku.pl/pl/p/Chlodnica-zanurzeniowa-INOX/1135

Czy coś jeszcze będzie mi potrzebne? Ewentualnie widziałem jeszcze taki zestaw:

https://allegro.pl/oferta/mini-browar-17-zestaw-do-warzenia-piwa-7692463405?utm_medium=app_share&utm_source=Facebook 

Link to post
Share on other sites

Cześć.

1. Ten zestaw z pierwszego linku (esencjasmaku) wygląda bardzo sensownie, bez zbędnych dupereli, które często są dołączane do tego typu zestawów. 

- nadwęglan sodu później warto kupować w necie w opakowaniu 1kg to tak na przyszłość. 

- kapslownica dwuramienna jest chyba ok, jest to bodajże eterna, chyba trochę lepsza niż greta, bo ma plastikowe łapki. Z mojego doświadczenia polecałbym kupienie stołowej. Ja mam REGINA od prawie samego początku. Wcześniej 2-3 warki gretą i dla mnie komfort pracy nie porównywalny. Ale to szczegół, który wg mnie po prostu warto rozważyć na dłuższą metę. Ta z zestawu na początek spokojnie wystarczy. 

- w zestawie jest glukoza do refermentacji. Ok, równie dobrze możesz potem używać cukru białego.

- jeśli masz zamiar warzyć nieco częściej to warto mieć więcej wiader w zapasie. Jedno z kranem do rozlewu i filtracji. A kilka zwykłych do fermentowania piwa. Ale to już zależy ile chcesz warzyć piwa jakby jednocześnie. 

2. Garnek. Co do indukcji się nie wypowiem.

3. Chłodnicę wybrałbym tę z allegro z opcją zagięcia rurek (trochę słabo tam wymiary podane). Te stalowe usztywnienia w esencjasmaku nie są do niczego potrzebne. Weź pod uwagę ile piwa będziesz warzył. Żebyś nie miał tak, że chłodnica jest wąska i wysoka i podczas chłodzenia kilka zwojów będzie wystawać ponad chłodzoną brzeczkę np w szerokim garnku. 

4. Ten ostatni link to przede wszystkim dziwna chłodnica. 

 

Nie brałem w zasadzie pod uwagę cen, bardziej przydatność rzeczy.

Edited by darinho
Link to post
Share on other sites

Też uważam że 1. link jest ok, fermentory przezroczyste są super i nie korcą żeby otwierać :)

Garnek wziąłbym 43l z tego linku, niewielka różnica w cenie a czasem może się przydać zapas (np kipienie)

Chłodnicę weź jak najdłuższą (mb), 6m trochę moim zdaniem mało

w ostatnim masz zwykły garnek emaliowany, jeżeli masz indukcję to musisz dokupić płytkę, ten zestaw to chyba taka full opcja na prezent, brakuje w nim chyba tylko wody do warzenia :)

 

Na pewno będziesz musiał dokupić jakąś chemię, np starsan lub zamienniki, NaOH, OXY.

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, darinho napisał:

- kapslownica dwuramienna jest chyba ok, jest to bodajże eterna, chyba trochę lepsza niż greta, bo ma plastikowe łapki. Z mojego doświadczenia polecałbym kupienie stołowej. Ja mam REGINA od prawie samego początku. Wcześniej 2-3 warki gretą i dla mnie komfort pracy nie porównywalny. Ale to szczegół, który wg mnie po prostu warto rozważyć na dłuższą metę. Ta z zestawu na początek spokojnie wystarczy.

Eterna + trochę WD40 i nie potrzeba żadnych zmian 😉

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, punix napisał:

Chłodnicę dobrze byłoby wziąć z karbowanki, ewentualnie miedzianą (większa wydajność). Są ludzie na forum, którzy robią - dział giełda.

Widziałem właśnie na forum ofertę na karbowana chłodnice, ale widziałem też posty odnoście tego że najlepiej gładką mieć bo karbowana się brudzi strasznie. Na taką z miedzi nie widziałem oferty ale może słabo szukałem 

Link to post
Share on other sites

Nie mam karbowanej, ale podobno łatwo się myje, zresztą jej większą część wygotowujesz przed chłodzeniem.

Miedzianą bardzo łatwo zrobić samodzielnie, kupujesz rurkę fi np 10mm w zwoju i owijasz na czymś twardym o odpowiedniej średnicy.

Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, mmiilloo napisał:

Widziałem właśnie na forum ofertę na karbowana chłodnice, ale widziałem też posty odnoście tego że najlepiej gładką mieć bo karbowana się brudzi strasznie.

Karbowana ma większą powierzchnię wymiany ciepła, dzięki czemu chłodzi szybciej niż gładka o tej samej długości. Utrzymanie w czystości to żaden problem. Osobiści epolecam to rozwiązanie a także kolegę z forum, który te chłodnice robi.

Link to post
Share on other sites

@mmiilloo jako użytkownik karbowanki potwierdzam poprzednie opinie. Z uwagi na większą powierzchnię wymiany oraz cieńszą ściankę, schładzanie jest bardziej efektywne niż w tej z gładkiej nierdzewnej rurki. Utrzymanie czystości, to nie problem, bo po kilku warkach pakujesz do zmywarki i błyszczy jak nówka. Jest też i wada, może wydumana, ale.... ścianki są cienkie wiec trzeba uważać żeby nie uszkodzić. Pzdr.

Edited by Lipa
korekta byków
Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, mmiilloo napisał:

Też fajny zestaw. Oxi 1kg za 15 zł tam mają a to niezła cena, nie przepłacasz tu. No i masz stołową porządną kapslownicę na długo. W razie czego taka kapslownicę pewnie spokojnie odsprzedasz bez wielkiej straty wartości. Ale o wyższości jednej kapslownicy nad drugą są osobne obszerne wątki.

Wstąp do PSPD będziesz miał 10% zniżki w marxam 😉

Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, mmiilloo napisał:

 

Też niedawno dostałem dokładnie ten sam zestaw i co prawda jestem dopiero po 1 warce ale wszystko było jak należy i tak naprawdę to co musiałem dokupić żeby mieć pełny komplet to drożdże i płyn do próby jodowej :) Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem ale myślę że ten sprzęt wystarczy mi na wiele warek więc polecam ;) 

Link to post
Share on other sites

Ja rzucę tylko coś od rozwagę - można zacząć (albo poprzestać) na warkach połówkowych. Można częściej warzyć,  a mniej. Miejsca moim zdaniem sprzęt zabiera zauważalnie mniej (fermentory).

Wtedy też sporo kosztów można uciąć na sprawdzonych rozwiązaniach, typu 15l wiaderka z marketów budowlanych. Minus robi się dopiero jeśli chce się przesiąść na duże warki i trzeba np. wymieniać gar.

Warki też idą nieco szybciej (grzanie), ale stosunek ilości pracy do ilości piwa jest gorszy.

 

Jeśli byś poszedł w samodzielne kompletowanie zestawu, też polecam kapslownicę stołową. Zawiodłem się za to na Grecie.

Link to post
Share on other sites

A czy w kwestii filtracji, czy wezyk filtracyjny najlepiej się sprawdza, bo wiem że niektórzy stosują np jakieś stożkowe wkłady na wiadro lub worki na cały słód. 

I jeszcze jedna rzecz która ostatnio przeczytałem czy warto się zaopatrzyć w jakiś sprzęt do napowietrzania brzeczki, podobno zwłaszcza przy piwach o wysokim blg jest to potrzebne? 

Link to post
Share on other sites
11 minut temu, mmiilloo napisał:

A czy w kwestii filtracji, czy wezyk filtracyjny najlepiej się sprawdza, bo wiem że niektórzy stosują np jakieś stożkowe wkłady na wiadro lub worki na cały słód. 

I jeszcze jedna rzecz która ostatnio przeczytałem czy warto się zaopatrzyć w jakiś sprzęt do napowietrzania brzeczki, podobno zwłaszcza przy piwach o wysokim blg jest to potrzebne? 

Wężyk jest ok, byle nie za krótki, podobno sprężyna też daje radę.

Link to post
Share on other sites

Wężyk spokojnie daje radę. O stożkowym wkładzie do wiadra nie słyszałem, worek to metoda biab (brew in a bag) - jest o tym wątek na forum.

Kamień do napowietrzania czy butla z tlenem na pewno nie zaszkodzi, ale na początek prędzej bym pomyślał np. o lodówce do fermentacji, jeśli masz taki budżet.

Link to post
Share on other sites
18 godzin temu, mmiilloo napisał:

Widziałem właśnie na forum ofertę na karbowana chłodnice, ale widziałem też posty odnoście tego że najlepiej gładką mieć bo karbowana się brudzi strasznie. Na taką z miedzi nie widziałem oferty ale może słabo szukałem 

Kiedyś karbowaną myłem ręcznie, teraz po prostu wrzucam do zmywarki - jest idealnie czysta

Link to post
Share on other sites

Aerator, to tylko 99 złociszy, warto go mieć. Tutaj masz Linka

 

Cytat

ale na początek prędzej bym pomyślał np. o lodówce do fermentacji

 

Lodówki szukam już parę miesięcy. Problem podstawowy to wewnętrzne wymiary, jakoś standardowe wiadro 33 litry nie chce się mieścić w większości lodówek. Do tego termostat, w zwykłych lodówkach ma on tolerancję +/- 10 stopni, więc bez sensu. Szukałem takiej witryny do wina, drogie są, ale przynajmniej jest wyświetlacz i przede wszystkim bardzo dokładny termostat.

Link to post
Share on other sites
6 minut temu, fotohobby napisał:

Termostat lodówki obchodzisz kontrolerem temperatury z histerezą np 0.5C

 

Masz coś sprawdzonego? Czyli rozbieranie, lutowanko i wiercenie w lodówce? Masz może jakieś modele lodówek, gdzie mieści się wiadro 33 l? Problem jest taki, że nikt nie podaje wymiarów wewnętrznych, a pytania na Allegro przy każdym modelu, trochę kłopotliwe a i mało kto odpowiada na nie.

Edited by kiwitom
Link to post
Share on other sites

https://www.elektrogrow.pl/programatory-i-sterowniki/1366-regulator-temperury-xh-3001.html

 

Ja nie ingerowałem w sterownik, tylko skręciłam go na temp min, ale mam zamrażarkę.

W lodówkach to może nie wystarczać, żeby zejść do 2C.

 

Sterownik jest po prostu na kablu zasilającym

Edited by fotohobby
Link to post
Share on other sites
Cytat

mam zamrażarkę.

 

Zamrażalka bez problemu pomieści fermentator, zwłaszcza taka otwierana od góry. Kurcze nie pomyślałem o zamrażalce, czyli pewnie czujnik umieszczasz w środku, a sterownik podpinasz do sprężarki. czy tak? A oryginalny termostat nie przeszkadza?

Link to post
Share on other sites
26 minut temu, kiwitom napisał:

Aerator, to tylko 99 złociszy, warto go mieć. Tutaj masz Linka

 

 

Lodówki szukam już parę miesięcy. Problem podstawowy to wewnętrzne wymiary, jakoś standardowe wiadro 33 litry nie chce się mieścić w większości lodówek. Do tego termostat, w zwykłych lodówkach ma on tolerancję +/- 10 stopni, więc bez sensu. Szukałem takiej witryny do wina, drogie są, ale przynajmniej jest wyświetlacz i przede wszystkim bardzo dokładny termostat.

A wystarczyło zarejestrować sie wcześniej i zapytać

Link to post
Share on other sites
7 minut temu, kiwitom napisał:

 

Zamrażalka bez problemu pomieści fermentator, zwłaszcza taka otwierana od góry. Kurcze nie pomyślałem o zamrażalce, czyli pewnie czujnik umieszczasz w środku, a sterownik podpinasz do sprężarki. czy tak? A oryginalny termostat nie przeszkadza?

 

Jeśli sterownik zamrażalki dąży do temp np -10C, to nie ma wpływu na pracę urządzenia, bo będzie zawsze w pozycji "włącz"

Czujnik przyklejony do ścianki fermentora i zaizolowany kostką XPS, może też być włożony do stalowej gilzy i umieszczony w brzeczce.

Sterownik, jak napisałem znajduje się na przewodzie zasilającym (przecięcie przewodu do jedyna ingerencja w urządzenie)

Edited by fotohobby
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.