Jump to content

Temperatura fermentcji


Recommended Posts

Cześć, 

po paru latach przerwy postanowiłem znowu uwarzyć piwo. Wybór padł na stouta na drożdżach s-04. Problem w tym, że w piwnicy mam temperaturę otoczenia ok. 12 stopni. Są jakieś sposoby na podniesienie, najlepiej domowe? 

Pozdrawiam. 

Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, Str napisał:

Cześć, 

po paru latach przerwy postanowiłem znowu uwarzyć piwo. Wybór padł na stouta na drożdżach s-04. Problem w tym, że w piwnicy mam temperaturę otoczenia ok. 12 stopni. Są jakieś sposoby na podniesienie, najlepiej domowe? 

Pozdrawiam. 

Opatulić kocem i wkładać pomiędzy koc a fermentor butelkę z ciepłą wodą, lub termofor i nie stawiać na podłodze, tylko wyżej. Użyć innych drożdży, np w34/70. 

Edited by Gawron
Link to post
Share on other sites

W fermentorze pewnie będzie ze 2 sobie więcej, więc wg mnie spokojnie drożdże sobie poradzą, fermentacja pewnie się trochę wydłuży. Możesz owinąć fermentor jakąś izolacja, pianką itp

Link to post
Share on other sites

Ostatnio fermentowałem pszeniczne na fm41 w piwnicy gdzie było 8°C. Wiadra opatuliłem kołderkami i temp piwa utrzymywała się na 15/16 stopniach przez 5 dni

Link to post
Share on other sites

Zadaj drożdże do brzeczki o temperaturze  16C,opatul dobrze kocami, kiedy drożdże ruszą spokojnie ją do tego poziomu znów doprowadzą.

Tylko będziesz musiał dogrzać piwo na etapie fermentacji cichej, te drożdże mają tendencje do niedojadania, zasypiania, co może prowadzić do przegazowania po butelkowaniu

Link to post
Share on other sites
8 minut temu, fotohobby napisał:

Zadaj drożdże do brzeczki o temperaturze  16C,opatul dobrze kocami, kiedy drożdże ruszą spokojnie ją do tego poziomu znów doprowadzą.

Tylko będziesz musiał dogrzać piwo na etapie fermentacji cichej, te drożdże mają tendencje do niedojadania, zasypiania, co może prowadzić do przegazowania po butelkowaniu

Do jakiej temperatury radziłbyś podnieść na cichej? 

Link to post
Share on other sites

Sama fermentacja podniesie Ci temperaturę o 2 stopnie. Jeżeli opatulisz kocem, 1-2 stopnie. Jeżeli użyjesz termoforu lub koca grzewczego, masz następne 2-3 stopnie. Ewentualnie użyj drożdży Nottingham - są dostępne i zrobią czysty profil w tej temperaturze.

Innymi słowy - temperatura w piwnicy nie może być wykrętasem! Wracaj do warzenia!

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Dzień dobry,

bardzo proszę o sugestię, Jestem na etapie testowania pudła termicznego - na ten czas pustego, doczytałem oczywiście, że nie jest to adekwatne do tego gdy będzie w nim fermentor. Pytanie: W pudle mam temperaturę 14°C z jedną butelką 0,5 l, chcę do niego włożyć brzeczkę z gęstwą zebraną po us-05 (przedział temp. 15 – 24 jak wiecie). Czy nie zrobię krzywdy drożdżom tą temp. 14°C? Mniemam, że fermentacja podniesie temperaturę, czy dobrze myślę?

Link to post
Share on other sites

Zależy ile tej brzeczki jest. Wcześniej chłodziłem warki 20 litrowe butelkami 1,5 litra i jak wstawiałem taka na start to po prostu utrzymywała temperaturę brzeczki (18 stopni) przez 24 godziny zanim drożdże nie przyspieszyły pracy. Obecnie robię warki 14 litrowe i wkładam 800 g lodu to w ciągu 10 godziny temperatura poszła do góry o jeden stopień (z 18 do 19). Tutaj miałem overpitching, więc szybko zaczęły pracować.

Nie wiem jaką masz wielkość warki ale te pół litra lodu nic nie zrobi.

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Nomic napisał:

Czy nie zrobię krzywdy drożdżom tą temp. 14°C? Mniemam, że fermentacja podniesie temperaturę, czy dobrze myślę?

Pytanie do ilu jesteś w stanie schłodzić chłodnicą? Jak do więcej niż 15 st. C, to spokojnie w lodówce możesz ustawić niższą temperaturę.

Link to post
Share on other sites
7 minut temu, wizi napisał:

Pytanie do ilu jesteś w stanie schłodzić chłodnicą? Jak do więcej niż 15 st. C, to spokojnie w lodówce możesz ustawić niższą temperaturę.

Na dzień dzisiejszy spokojnie schłodzę do tych 14 stopni, wszystko uzależnione od wody w kranie. Od momentu zaopatrzenia się w chłodnicę życie stało się prostsze. Nasuwa mi się pytanie dodatkowe: schłodzić do tych 14°C panujących w pudle, czy jeszcze niżej.

Edited by Nomic
Link to post
Share on other sites

To zależy co chcesz osiągnąć. Standardowe 12 Blg na US-05 zaczynam przeważnie w 15 st. C. Jak warze mocniejsze piwo, to schodzę niżej, aby zminimalizować ryzyko zbyt burzliwej fermentacji, wyjścia z wiadra, etc.

Link to post
Share on other sites

Przecież jak otworzysz pudło to tam w mgnienia oka będzie kilka stopni więcej. Nie ma znaczenia ja będzie zimno przed włożeniem wiadra a po. Sama brzeczka Ci schłodzi komorę to jej temperatury.

 

49 minut temu, wizi napisał:

to spokojnie w lodówce możesz ustawić niższą temperaturę.

 Kolega nie ma lodówki a pudło chłodzone lodem :)

Edited by yoshko
Link to post
Share on other sites
27 minut temu, yoshko napisał:

Sama brzeczka Ci schłodzi komorę to jej temperatury.

Dokładnie, tym się kieruj.

Twoje pytanie o start w 14 stopniach - tak, powinny ruszyć, ale mogą mieć dłuższego laga. Jeżeli trzymasz box w mieszkaniu, to powolny wzrost temperatury brzeczki skłoni je do pracy.

Jak utrzymać tę temperaturę (albo jej wzrost) musisz nauczyć się z obserwacji, bo zależy to od materiału boxa, szczelności i temperatury otoczenia (głównie). Koniecznie załóż termometr z sondą w brzeczce lub na wiadrze z izolacją (albo ispindel) i obserwuj wskazania (jak ruszą, może być dość gwałtowny wzrost), w razie czego koryguj wkładami, raczej małymi żeby temperatura  nie zaczęła znacząco spadać.

Link to post
Share on other sites

Niedawno zacząłem korzystać z dwóch sond. Jedna w brzeczce a druga wisząca luzem w komorze. Wiem wtedy kiedy wymienić butlę by nie zrobić tego za późno.

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, yoshko napisał:

Przecież jak otworzysz pudło to tam w mgnienia oka będzie kilka stopni więcej.

Ale jeśli otworzę to temperatura wyrówna się do tej poza pudłem. Moje pytanie dotyczyło tego czy fermentacja ruszy w 14°C

 

Godzinę temu, x1d napisał:

Twoje pytanie o start w 14 stopniach - tak, powinny ruszyć

Dziękuję

 

1 godzinę temu, wizi napisał:

To zależy co chcesz osiągnąć. Standardowe 12 Blg na US-05 zaczynam przeważnie w 15 st. C. Jak warze mocniejsze piwo, to schodzę niżej, aby zminimalizować ryzyko zbyt burzliwej fermentacji, wyjścia z wiadra, etc.

I kolejne, pytanie, spostrzeżenie - moja brzeczka będzie miała 12 BLG, ale wyprzedzając - warząc piwa mocniejsze, z BLG wyższym to na starcie temperatura fermentacji powinna być niższa, rozumiem z wypowiedzi. Niższa czyli do jakiej wartości temperaturowej mogę/powinienem zejść? Z góry przepraszam jeśli zadaję pytania, na które odpowiedzi są oczywiste.

Link to post
Share on other sites
9 minut temu, yoshko napisał:

Kolejne pytanie. Dlaczego chcesz z tymi drożdżami zaczynać tak nisko?!

No właśnie chciałbym wyżej, ale z jedną butelką 0,5 litra temperatura ustaliła się właśnie na tych 14 °C. Sam jestem tą sytuacją zdziwiony, myślałem, że ta jedna butelka nie zbije aż tak temperatury.

Link to post
Share on other sites
5 minut temu, dirk gently napisał:

Pewnie lepiej jest dobierać drożdże do posiadanej temperatury niż na odwrót.

Kurka jakie to proste :) Dzięki.

Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy to sarkazm czy nie, ale weź pod uwagę że jak wybierzesz drożdże do fermentacji poza ich widełkami rekomendowanej temperatury, to efekty ich pracy będą się różnić od typowych, więc może się okazać że twoje kryteria wyboru nie miały sensu.

Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, Nomic napisał:

No właśnie chciałbym wyżej, ale z jedną butelką 0,5 litra temperatura ustaliła się właśnie na tych 14 °C. Sam jestem tą sytuacją zdziwiony, myślałem, że ta jedna butelka nie zbije aż tak temperatury.

Temperatura powietrza w boksie, tak? Temperatura 10 czy 20l cieczy nie zmieni się tak łatwo, a na pewno nie tak szybko. 

Tak jak pisano wyżej, schłódź brzeczkę do pożądanej temperatury, niekoniecznie akurat do takiej, jaką osiągnęło powietrze schłodzone pół litrem lodu. Następnie reguluj temperaturę wkładami tak, by nie spadała aż do końca fermentacji.

 

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.