Str Posted January 24, 2021 Share Posted January 24, 2021 Cześć, po paru latach przerwy postanowiłem znowu uwarzyć piwo. Wybór padł na stouta na drożdżach s-04. Problem w tym, że w piwnicy mam temperaturę otoczenia ok. 12 stopni. Są jakieś sposoby na podniesienie, najlepiej domowe? Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 24, 2021 Share Posted January 24, 2021 (edited) 24 minuty temu, Str napisał: Cześć, po paru latach przerwy postanowiłem znowu uwarzyć piwo. Wybór padł na stouta na drożdżach s-04. Problem w tym, że w piwnicy mam temperaturę otoczenia ok. 12 stopni. Są jakieś sposoby na podniesienie, najlepiej domowe? Pozdrawiam. Opatulić kocem i wkładać pomiędzy koc a fermentor butelkę z ciepłą wodą, lub termofor i nie stawiać na podłodze, tylko wyżej. Użyć innych drożdży, np w34/70. Edited January 24, 2021 by Gawron Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psone1 Posted January 24, 2021 Share Posted January 24, 2021 W fermentorze pewnie będzie ze 2 sobie więcej, więc wg mnie spokojnie drożdże sobie poradzą, fermentacja pewnie się trochę wydłuży. Możesz owinąć fermentor jakąś izolacja, pianką itp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted January 24, 2021 Share Posted January 24, 2021 Ostatnio fermentowałem pszeniczne na fm41 w piwnicy gdzie było 8°C. Wiadra opatuliłem kołderkami i temp piwa utrzymywała się na 15/16 stopniach przez 5 dni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewaldi70 Posted January 24, 2021 Share Posted January 24, 2021 Mata grzewcza. U mnie daje spokojnie radę.Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted January 24, 2021 Share Posted January 24, 2021 Zadaj drożdże do brzeczki o temperaturze 16C,opatul dobrze kocami, kiedy drożdże ruszą spokojnie ją do tego poziomu znów doprowadzą. Tylko będziesz musiał dogrzać piwo na etapie fermentacji cichej, te drożdże mają tendencje do niedojadania, zasypiania, co może prowadzić do przegazowania po butelkowaniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Str Posted January 24, 2021 Author Share Posted January 24, 2021 8 minut temu, fotohobby napisał: Zadaj drożdże do brzeczki o temperaturze 16C,opatul dobrze kocami, kiedy drożdże ruszą spokojnie ją do tego poziomu znów doprowadzą. Tylko będziesz musiał dogrzać piwo na etapie fermentacji cichej, te drożdże mają tendencje do niedojadania, zasypiania, co może prowadzić do przegazowania po butelkowaniu Do jakiej temperatury radziłbyś podnieść na cichej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted January 24, 2021 Share Posted January 24, 2021 Sama fermentacja podniesie Ci temperaturę o 2 stopnie. Jeżeli opatulisz kocem, 1-2 stopnie. Jeżeli użyjesz termoforu lub koca grzewczego, masz następne 2-3 stopnie. Ewentualnie użyj drożdży Nottingham - są dostępne i zrobią czysty profil w tej temperaturze.Innymi słowy - temperatura w piwnicy nie może być wykrętasem! Wracaj do warzenia! Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted January 24, 2021 Share Posted January 24, 2021 47 minut temu, Str napisał: Do jakiej temperatury radziłbyś podnieść na cichej? Najlepiej przenieść do pokojowej na cztery, pięć dni przed rozlewen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomic Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 Dzień dobry, bardzo proszę o sugestię, Jestem na etapie testowania pudła termicznego - na ten czas pustego, doczytałem oczywiście, że nie jest to adekwatne do tego gdy będzie w nim fermentor. Pytanie: W pudle mam temperaturę 14°C z jedną butelką 0,5 l, chcę do niego włożyć brzeczkę z gęstwą zebraną po us-05 (przedział temp. 15 – 24 jak wiecie). Czy nie zrobię krzywdy drożdżom tą temp. 14°C? Mniemam, że fermentacja podniesie temperaturę, czy dobrze myślę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 Zależy ile tej brzeczki jest. Wcześniej chłodziłem warki 20 litrowe butelkami 1,5 litra i jak wstawiałem taka na start to po prostu utrzymywała temperaturę brzeczki (18 stopni) przez 24 godziny zanim drożdże nie przyspieszyły pracy. Obecnie robię warki 14 litrowe i wkładam 800 g lodu to w ciągu 10 godziny temperatura poszła do góry o jeden stopień (z 18 do 19). Tutaj miałem overpitching, więc szybko zaczęły pracować. Nie wiem jaką masz wielkość warki ale te pół litra lodu nic nie zrobi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 2 godziny temu, Nomic napisał: Czy nie zrobię krzywdy drożdżom tą temp. 14°C? Mniemam, że fermentacja podniesie temperaturę, czy dobrze myślę? Pytanie do ilu jesteś w stanie schłodzić chłodnicą? Jak do więcej niż 15 st. C, to spokojnie w lodówce możesz ustawić niższą temperaturę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomic Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 (edited) 7 minut temu, wizi napisał: Pytanie do ilu jesteś w stanie schłodzić chłodnicą? Jak do więcej niż 15 st. C, to spokojnie w lodówce możesz ustawić niższą temperaturę. Na dzień dzisiejszy spokojnie schłodzę do tych 14 stopni, wszystko uzależnione od wody w kranie. Od momentu zaopatrzenia się w chłodnicę życie stało się prostsze. Nasuwa mi się pytanie dodatkowe: schłodzić do tych 14°C panujących w pudle, czy jeszcze niżej. Edited March 19, 2021 by Nomic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 To zależy co chcesz osiągnąć. Standardowe 12 Blg na US-05 zaczynam przeważnie w 15 st. C. Jak warze mocniejsze piwo, to schodzę niżej, aby zminimalizować ryzyko zbyt burzliwej fermentacji, wyjścia z wiadra, etc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 (edited) Przecież jak otworzysz pudło to tam w mgnienia oka będzie kilka stopni więcej. Nie ma znaczenia ja będzie zimno przed włożeniem wiadra a po. Sama brzeczka Ci schłodzi komorę to jej temperatury. 49 minut temu, wizi napisał: to spokojnie w lodówce możesz ustawić niższą temperaturę. Kolega nie ma lodówki a pudło chłodzone lodem Edited March 19, 2021 by yoshko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 1 minutę temu, yoshko napisał: Kolega nie ma lodówki a pudło chłodzone lodem Skrót myślowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 27 minut temu, yoshko napisał: Sama brzeczka Ci schłodzi komorę to jej temperatury. Dokładnie, tym się kieruj. Twoje pytanie o start w 14 stopniach - tak, powinny ruszyć, ale mogą mieć dłuższego laga. Jeżeli trzymasz box w mieszkaniu, to powolny wzrost temperatury brzeczki skłoni je do pracy. Jak utrzymać tę temperaturę (albo jej wzrost) musisz nauczyć się z obserwacji, bo zależy to od materiału boxa, szczelności i temperatury otoczenia (głównie). Koniecznie załóż termometr z sondą w brzeczce lub na wiadrze z izolacją (albo ispindel) i obserwuj wskazania (jak ruszą, może być dość gwałtowny wzrost), w razie czego koryguj wkładami, raczej małymi żeby temperatura nie zaczęła znacząco spadać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 Niedawno zacząłem korzystać z dwóch sond. Jedna w brzeczce a druga wisząca luzem w komorze. Wiem wtedy kiedy wymienić butlę by nie zrobić tego za późno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomic Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 1 godzinę temu, yoshko napisał: Przecież jak otworzysz pudło to tam w mgnienia oka będzie kilka stopni więcej. Ale jeśli otworzę to temperatura wyrówna się do tej poza pudłem. Moje pytanie dotyczyło tego czy fermentacja ruszy w 14°C Godzinę temu, x1d napisał: Twoje pytanie o start w 14 stopniach - tak, powinny ruszyć Dziękuję 1 godzinę temu, wizi napisał: To zależy co chcesz osiągnąć. Standardowe 12 Blg na US-05 zaczynam przeważnie w 15 st. C. Jak warze mocniejsze piwo, to schodzę niżej, aby zminimalizować ryzyko zbyt burzliwej fermentacji, wyjścia z wiadra, etc. I kolejne, pytanie, spostrzeżenie - moja brzeczka będzie miała 12 BLG, ale wyprzedzając - warząc piwa mocniejsze, z BLG wyższym to na starcie temperatura fermentacji powinna być niższa, rozumiem z wypowiedzi. Niższa czyli do jakiej wartości temperaturowej mogę/powinienem zejść? Z góry przepraszam jeśli zadaję pytania, na które odpowiedzi są oczywiste. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 Kolejne pytanie. Dlaczego chcesz z tymi drożdżami zaczynać tak nisko?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomic Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 9 minut temu, yoshko napisał: Kolejne pytanie. Dlaczego chcesz z tymi drożdżami zaczynać tak nisko?! No właśnie chciałbym wyżej, ale z jedną butelką 0,5 litra temperatura ustaliła się właśnie na tych 14 °C. Sam jestem tą sytuacją zdziwiony, myślałem, że ta jedna butelka nie zbije aż tak temperatury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 Pewnie lepiej jest dobierać drożdże do posiadanej temperatury niż na odwrót. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomic Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 5 minut temu, dirk gently napisał: Pewnie lepiej jest dobierać drożdże do posiadanej temperatury niż na odwrót. Kurka jakie to proste Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 Nie wiem czy to sarkazm czy nie, ale weź pod uwagę że jak wybierzesz drożdże do fermentacji poza ich widełkami rekomendowanej temperatury, to efekty ich pracy będą się różnić od typowych, więc może się okazać że twoje kryteria wyboru nie miały sensu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 24 minuty temu, Nomic napisał: No właśnie chciałbym wyżej, ale z jedną butelką 0,5 litra temperatura ustaliła się właśnie na tych 14 °C. Sam jestem tą sytuacją zdziwiony, myślałem, że ta jedna butelka nie zbije aż tak temperatury. Temperatura powietrza w boksie, tak? Temperatura 10 czy 20l cieczy nie zmieni się tak łatwo, a na pewno nie tak szybko. Tak jak pisano wyżej, schłódź brzeczkę do pożądanej temperatury, niekoniecznie akurat do takiej, jaką osiągnęło powietrze schłodzone pół litrem lodu. Następnie reguluj temperaturę wkładami tak, by nie spadała aż do końca fermentacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.