Jump to content

Dozowanie drożdży suchych - oszustwo producenta?!


Recommended Posts

Zastanawia mnie fakt zmiany proporcji użycia drożdży, jakie podaje producent Fermentis przy drożdżach s23. Kupiłem drożdże z informacją o zastosowaniu saszetki 11,5g na 20-30 litrów, otrzymałem z innym napisem 11,5g na 10-15 litrów. To jest dopiero jakiś przekręt. Dodam, że dla producenta najlepiej będzie, jak piwowar doda saszetkę na 5 litrów. Popyt zwiększony, sprzedaż zwiększona, zyski zwiększone. Saszetka kosztuje około 16zł ...

IMG_20210124_124050.jpg

23.png

Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, grzesiuu napisał:

Na stronie producenta 11,5 grama zaleca stosowanie w granicach od 9,5 do 14 litrów - dosage 80-120g na 100 litrów.  Na etykietach są różne informacje 20-30 litrów, a na drugiej 10-15 litrów.

Bliżej prawidłowej ilości drożdży jest ta wersja z saszetką na 10-15 litrów, ale ja bym dał jeszcze więcej. Tutaj masz kalkulator ilości drożdży. https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, grzesiuu napisał:

Zastanawia mnie fakt zmiany proporcji użycia drożdży, jakie podaje producent Fermentis przy drożdżach s23. Kupiłem drożdże z informacją o zastosowaniu saszetki 11,5g na 20-30 litrów, otrzymałem z innym napisem 11,5g na 10-15 litrów. To jest dopiero jakiś przekręt. Dodam, że dla producenta najlepiej będzie, jak piwowar doda saszetkę na 5 litrów. Popyt zwiększony, sprzedaż zwiększona, zyski zwiększone. Saszetka kosztuje około 16zł ...

IMG_20210124_124050.jpg

23.png

Ale przecież jest napisane na tej drugiej saszetce, że 11.5g to jest przy fermentacji 20-30l w temperaturach pokojowych, w temperaturach odpowiednich dla dolnej fermentacji jest napisane 2 x 11.5g.

Widocznie producent poszedł po rozum do głowy i zmienił, bo 2 paczki na 30L to trochę mało.

Edited by skazi
Link to post
Share on other sites
32 minuty temu, grzesiuu napisał:

Na stronie producenta 11,5 grama zaleca stosowanie w granicach od 9,5 do 14 litrów - dosage 80-120g na 100 litrów.  Na etykietach są różne informacje 20-30 litrów, a na drugiej 10-15 litrów.

 

No to dlaczego piszesz o oszustwie ?

Po prostu jakiś czas temu zmienili zalecenia - żebyś zrobił lepsze piwo.

Czy producent nie zmienił zdjęć etykiet ?

 

7 minut temu, skazi napisał:

Ale przecież jest napisane na tej drugiej saszetce, że 11.5g to jest przy fermentacji 20-30l w temperaturach pokojowych, w temperaturach odpowiednich dla dolnej fermentacji jest napisane 2 x 11.5g.

To i tak jest nieaktualne

Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, fotohobby napisał:

 

No to dlaczego piszesz o oszustwie ?

Po prostu jakiś czas temu zmienili zalecenia - żebyś zrobił lepsze piwo.

Czy producent nie zmienił zdjęć etykiet ?

 

To i tak jest nieaktualne

Dlatego napisałem wyżej, że widocznie producent poszedł po rozum i zmienił na 2 x 11.5g na 10-15L, bo na 30L to mało.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.