Jump to content
Sign in to follow this  
rubezahl

Witbier na drożdżach pszenicznych (3068)?

Recommended Posts

Po kilku niepowodzeniach, wreszcie uzyskałem pszeniczki (jasną i ciemną) na oczekiwanym poziomie. Fajnie, hurra, itd. Degustacje dowiodły, że nie jest to jednak do końca 'mój smak'.

Mam zabezpieczone na skosach 3068, które właśnie budzą się w małym starterze z zaimprowizowanej wareczki.

W planie była pszenica jako debiut po wakacjach, mam jednak ochotę na improwizowanego Witka na tych drożdżach - zakładam, że materiał ze skosów wystartuje i za 2-3 dni będę mógł coś uwarzyć.

Proszę o sugestie do zastosowania w/w drożdży i planowanego zasypu, chmielenia:

 

pszeniczny 2,0

pilzneński 2,0

płatki pszenne 0,5

 

chmielenie 70':

Marynka 15g w 1'

Lubelski 20g w 60'

 

starta skórka pomarańczy - 100g w 65'

kolendra 10g w 65'

 

 

Czy będzie to 'rasowy' Wit? - mało istotne, ma być dobre i orzeźwiające! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

w sobotę warzyłem witka na wyeast 3942 więc za parę dni będe miał gęstwe

jeśli byś miał ochotę podjechać to chętnie ci oddam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za oferowaną gęstwę, do rasowego Wita jeszcze chyba nie 'dojrzałem' ;)

Czy powyższe będę realizował, zobaczę jak i czym się sypnie do gara w dniu warzenia ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.