Jump to content

Historia warki #1 APA


Recommended Posts

Witam,

 

Pierwszy raz w swojej krótkiej karierze spotkałem się z sytuacją że drożdże ruszyły po 5h.

Dwie saszetki US-05, Warka 16 litrów 11,5 BLG.

 

Zadane w około 16/17 stopniach, napowietrzone dość porządnie i rozsypane na powierzchni uzyskanej piany - następnie gwałtownie potrząsane przez minutę i włożone do lodówki do 14 stopni.

 

Zastanawiam się czy tak krótki lag nie zwiastuje jakiś problemów?

Edited by Szagi
Link to post
Share on other sites

To jeden z niewielu przypadków, gdzie można napisać - najprawdopodobniej zadałeś za dużo drożdży :D Stąd krótszy lag.

Lepiej w tą stronę, niż za mało. 14° to temperatura w lodówce, czy mierzysz temperaturę brzeczki? Jeśli w lodówce, to na początek powinno być ok, jeśli brzeczki, to wg mnie nieco zbyt nisko jak na te drożdże.

Link to post
Share on other sites

Temperatura w lodówce - nie chciało mi się bawić jeszcze w sondę w wiadrze :)

A drożdży zadałem więcej bo czytając J Palmera stwierdziłem, że każda moja poprzednia warka miała ich za mało :P

Link to post
Share on other sites

Przyklejona na zewnątrz wiadra i zaizolowana też się nieźle sprawdza - kiedyś testowałem i różnica temperatur między ścianką fermentora a środkiem brzeczki to jakieś 0,5 stopnia (warka ~22l, standardowy fermentor).

Zadanie zbyt dużej niż zbyt małej ilości drożdży to ponoć mniejsze zło - w sumie nawet nie pamiętam, jakie mogą być skutki overpitchingu, poza szybszym startem i bardziej burzliwą fermentacją.

Link to post
Share on other sites

Kwestia terminu ważności i sposobu przechowywania drożdży. Gdzieś na forum był link do strony, gdzie sprawdzili, że we w miarę świeżej paczce US-05 jest >15mld komórek/gram.

Link to post
Share on other sites

Drożdże wcześnie zaczęły bulgotanie ale wygenerowały biedną pianę i tak leniwie ogólnie bulgotają. Us-05 tak mają w dolnym zakresie? Czy coś poszło nie tak?

Bulgotanie tak raz na 30 minut.

 

Sondę wifi zaizolowalem na ściance fermentora i wskazuje obecnie 15.4 stopnie.

Postaram się podnieść temperaturę do 16 w dziś, jutro do 17 może to je rozrusza.

 

 

IMG_20210124_164314.jpg

Link to post
Share on other sites

Niska temperatura, to i pewny nie ma dużo. Częstotliwością bulgotania w ogóle bym się nie sugerował. Delikatne podniesienie temperatury może być dobrym pomysłem.

Link to post
Share on other sites

Fermentacja się rozkręciła po osiągnięciu wspomnianych wcześniej 16 stopni.

Dziś dobiłem do 17. Wzrost mniej więcej zgodnie z wykresem (sonda na ściance zaizolowana).

 

Zastanawiam się co dalej? Codziennie zwiększać o stopień? Dobić finalnie do 18? 20?

 

PS: lodówka ZNACZNIE poprawia jakość i komfort fermentacji - powinni dodawać je do zestawów startowych :D

 

PS2: Dodatkowo powinno się uświadamiać początkujących o ilościach drożdży do zadania - w każdym sklepie polecają 1 saszetkę na 21 L 12BLG.

Wcześniej chyba ani razu nie miałem takiej piany na US-05.

 

Fingers crossed!

 

 

142376272_396443831657238_1339919357080975628_n.jpg

142397840_169771054558819_5392860894139284491_n.jpg

Link to post
Share on other sites

po 7 dniach burzliwej fermentacji bulkania nie ma, piana się trzyma ale potrząsnąłem fermentorem i trochę drożdży opada.

Piwo jest mętne dość bardzo. W zapachu wydaje mi się że wyczuwam estry co mnie trochę dziwi bo temperatura stosunkowo niska.

W smaku raczej OK, goryczka wyczuwalna po chwili smak, chmielowy o dziwo.

 

BLG zmierzone = 3 z 11,5. (74% więc bez szału)

 

Średnia temperatura dzienna (może za szybko podnosiłem):

 

144105155_1126840211063239_2737664844926001953_n.thumb.jpg.2d8cd7d1e3cd1124595347d32c91e01a.jpg

 

W takim razie wstawiam do pokojowej temperatury (20-21stopni) aby sobie w spokoju dofermentowało przez tydzień co tam może dofermentować.

Bo obecnie taka temperatura już nie może zaszkodzić mam nadzieje?

Myślę że z 5 dni tak postoi a następnie wrzucę chmiel na cichą. 

 

Edited by Szagi
Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, Szagi napisał:

taka temperatura już nie może zaszkodzić mam nadzieje?

Nie zaszkodzi, to nie jest wysoka temperatura, właściwie idealna na dofermentowanie piwa i pozbycie się różnych związków.

Zmierz po 3 dniach jak blg się nie zmieni znaczy fermentacja ustała. Ejli nie ma co przetrzymywać nad drożdżami zbyt długo po fermentacji.

Link to post
Share on other sites

One dopiero tydzień w wiadrze więc chyba nie ma ryzyka przetrzymania zbyt długo ;)

Przeniesione do cieplejszego zaczęły trochę bulgotać więc na razie dam im kilka dni spokoju o potem zmierzę blg.

Link to post
Share on other sites

Żeby nie zakładać nic nowego tematu niepotrzebnie..:

Piwo stoi w pokojowej temp 19 stopni.

Piana nie chce opaść - cały czas takie pęcherze powietrza na powierzchni.

 

Dzisiejszy test wykazał około 2.1 - 2.2 BLG (btw zastanawiam się jak to dokładnie mierzyć samym spławikiem - jak mam wykryć spadek rzędu 0.1..)

Jeżeli jutro/pojutrze nie będzie zmiany to zamierzam chmielić na zimno potem cold crush i rozlew.

 

Zastanawiam się czy mogę chmielić mimo tej piany - chciałbym włożyć worek z chmielem obciążony kieliszkami.

- Czy są jakieś przeciwwskazania?

 

Nie chcę przelewać do innego wiadra bo jest tego mało i nie chcę niepotrzebnie napowietrzać piwa.

- Chyba nic się mu nie stanie jak jeszcze trochę pobędzie z drożdżami?

 

 

Link to post
Share on other sites

Po fermentacji 05 często zostaje czapa na powierzchni, ten szczep tak ma. Jeśli blg nie będzie spadać, to spokojnie możesz chmielić pomimo piany.

Osobiście pomiędzy pomiarami (jeśli tobie więcej, niż jeden) czekam przynajmniej 3 dni, wtedy jeśli coś jeszcze drożdże dojadają, to łatwiej zauważyć niż dzień po dniu.

Spokojnie może poleżeć z drożdżami, to dopiero 10 dni.

Link to post
Share on other sites

Brak spadków po kolejnym teście więc 100g CITRY w woreczku wygotowanym wraz z dwoma kieliszkami powędrowało do fermentora.

 

Teraz mam rozkminę ile trzymać to w pokojowej temp a ile robić Cold Crush.

Link to post
Share on other sites

To łącznie 4-5 dni nie za długo? Tam jest 100g na 16 litrów piwa.

Teraz patrzę że chyba za dużo luzu dałem w worku chmielowi bo pomimo obciążenia wyporność wyciągnęła na powierzchnię górę worka ;/

Wiąże się to z jakimś ryzykiem że worek z chmielem wystaje na powierzchnię?

Link to post
Share on other sites

 

10 minut temu, Szagi napisał:

To łącznie 4-5 dni nie za długo? Tam jest 100g na 16 litrów piwa.

Teraz patrzę że chyba za dużo luzu dałem w worku chmielowi bo pomimo obciążenia wyporność wyciągnęła na powierzchnię górę worka ;/

Wiąże się to z jakimś ryzykiem że worek z chmielem wystaje na powierzchnię?

W temp w pobliżu 0C absorpcja aromatów z chmielu praktycznie nie występuje

A tak właściwie, to po co ci ten cold crash ?

Edited by fotohobby
Link to post
Share on other sites

Miałem zamiar wyklarować piwo bo jest jeszcze mętnawe.

No i mieć 100% pewności że chmiel został w wiadrze - użyję oczywiście damskiej skarpety.

 

Mam jeszcze opcję użycia jakiegoś środka klarującego od Mangrove Jack's.

Edited by Szagi
Link to post
Share on other sites

A musi być klarowne ? 

APA ?

 

Ja chmielę w nylonowym worku 300mikronów mam pewność, że chmiel w nim zostanie.

Kiedy dekantuję do fermentora z kranikiem filtruję przez kolejny worek nylonowy - żeby drożdży i osadów z powierzchni nie zebrać.

Ale CC ?

 

Link to post
Share on other sites

Może i masz rację - też czytałem że po CC może być słabszy aromat a zależy mi żeby było czuć tę CITRĘ.

Potrzymam 3 dni w temp pokojowej i rozlew w poniedziałek wieczorem.

 

 

Link to post
Share on other sites

Temperatury lagerowania, generalnie in niżej tym lepiej (koło 0-4 stopni optymalnie).

 

Ja bym robił CC, żeby nie wyszła szorstkość z chmielu.

Edited by Łachim
Nawias w złym miejscu
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.