Szagi Posted January 23, 2021 Share Posted January 23, 2021 (edited) Witam, Pierwszy raz w swojej krótkiej karierze spotkałem się z sytuacją że drożdże ruszyły po 5h. Dwie saszetki US-05, Warka 16 litrów 11,5 BLG. Zadane w około 16/17 stopniach, napowietrzone dość porządnie i rozsypane na powierzchni uzyskanej piany - następnie gwałtownie potrząsane przez minutę i włożone do lodówki do 14 stopni. Zastanawiam się czy tak krótki lag nie zwiastuje jakiś problemów? Edited February 14, 2021 by Szagi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted January 23, 2021 Share Posted January 23, 2021 To jeden z niewielu przypadków, gdzie można napisać - najprawdopodobniej zadałeś za dużo drożdży Stąd krótszy lag. Lepiej w tą stronę, niż za mało. 14° to temperatura w lodówce, czy mierzysz temperaturę brzeczki? Jeśli w lodówce, to na początek powinno być ok, jeśli brzeczki, to wg mnie nieco zbyt nisko jak na te drożdże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted January 23, 2021 Author Share Posted January 23, 2021 Temperatura w lodówce - nie chciało mi się bawić jeszcze w sondę w wiadrze A drożdży zadałem więcej bo czytając J Palmera stwierdziłem, że każda moja poprzednia warka miała ich za mało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted January 23, 2021 Share Posted January 23, 2021 Przyklejona na zewnątrz wiadra i zaizolowana też się nieźle sprawdza - kiedyś testowałem i różnica temperatur między ścianką fermentora a środkiem brzeczki to jakieś 0,5 stopnia (warka ~22l, standardowy fermentor). Zadanie zbyt dużej niż zbyt małej ilości drożdży to ponoć mniejsze zło - w sumie nawet nie pamiętam, jakie mogą być skutki overpitchingu, poza szybszym startem i bardziej burzliwą fermentacją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted January 23, 2021 Author Share Posted January 23, 2021 Teoretycznie, zgodnie z kalkulatorem na stronie: https://piwko.com.pl/kalkulator/ilosc-drozdzy-do-fermentacji Stosunek mld/L/°P to u mnie prawie 0,75 więc raczej optimum niż overpitching? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted January 23, 2021 Share Posted January 23, 2021 Kwestia terminu ważności i sposobu przechowywania drożdży. Gdzieś na forum był link do strony, gdzie sprawdzili, że we w miarę świeżej paczce US-05 jest >15mld komórek/gram. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted January 24, 2021 Author Share Posted January 24, 2021 Drożdże wcześnie zaczęły bulgotanie ale wygenerowały biedną pianę i tak leniwie ogólnie bulgotają. Us-05 tak mają w dolnym zakresie? Czy coś poszło nie tak? Bulgotanie tak raz na 30 minut. Sondę wifi zaizolowalem na ściance fermentora i wskazuje obecnie 15.4 stopnie. Postaram się podnieść temperaturę do 16 w dziś, jutro do 17 może to je rozrusza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted January 24, 2021 Share Posted January 24, 2021 Niska temperatura, to i pewny nie ma dużo. Częstotliwością bulgotania w ogóle bym się nie sugerował. Delikatne podniesienie temperatury może być dobrym pomysłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted January 26, 2021 Author Share Posted January 26, 2021 Fermentacja się rozkręciła po osiągnięciu wspomnianych wcześniej 16 stopni. Dziś dobiłem do 17. Wzrost mniej więcej zgodnie z wykresem (sonda na ściance zaizolowana). Zastanawiam się co dalej? Codziennie zwiększać o stopień? Dobić finalnie do 18? 20? PS: lodówka ZNACZNIE poprawia jakość i komfort fermentacji - powinni dodawać je do zestawów startowych PS2: Dodatkowo powinno się uświadamiać początkujących o ilościach drożdży do zadania - w każdym sklepie polecają 1 saszetkę na 21 L 12BLG. Wcześniej chyba ani razu nie miałem takiej piany na US-05. Fingers crossed! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted January 26, 2021 Share Posted January 26, 2021 Wg mnie do 18 spokojnie możesz dobić, a podnieść do 20 jak skończy się burzliwa (piana będzie opadać). Szagi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted January 30, 2021 Author Share Posted January 30, 2021 (edited) po 7 dniach burzliwej fermentacji bulkania nie ma, piana się trzyma ale potrząsnąłem fermentorem i trochę drożdży opada. Piwo jest mętne dość bardzo. W zapachu wydaje mi się że wyczuwam estry co mnie trochę dziwi bo temperatura stosunkowo niska. W smaku raczej OK, goryczka wyczuwalna po chwili smak, chmielowy o dziwo. BLG zmierzone = 3 z 11,5. (74% więc bez szału) Średnia temperatura dzienna (może za szybko podnosiłem): W takim razie wstawiam do pokojowej temperatury (20-21stopni) aby sobie w spokoju dofermentowało przez tydzień co tam może dofermentować. Bo obecnie taka temperatura już nie może zaszkodzić mam nadzieje? Myślę że z 5 dni tak postoi a następnie wrzucę chmiel na cichą. Edited January 30, 2021 by Szagi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted January 30, 2021 Share Posted January 30, 2021 6 godzin temu, Szagi napisał: taka temperatura już nie może zaszkodzić mam nadzieje? Nie zaszkodzi, to nie jest wysoka temperatura, właściwie idealna na dofermentowanie piwa i pozbycie się różnych związków. Zmierz po 3 dniach jak blg się nie zmieni znaczy fermentacja ustała. Ejli nie ma co przetrzymywać nad drożdżami zbyt długo po fermentacji. Szagi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted January 31, 2021 Author Share Posted January 31, 2021 One dopiero tydzień w wiadrze więc chyba nie ma ryzyka przetrzymania zbyt długo Przeniesione do cieplejszego zaczęły trochę bulgotać więc na razie dam im kilka dni spokoju o potem zmierzę blg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted February 2, 2021 Author Share Posted February 2, 2021 Żeby nie zakładać nic nowego tematu niepotrzebnie..: Piwo stoi w pokojowej temp 19 stopni. Piana nie chce opaść - cały czas takie pęcherze powietrza na powierzchni. Dzisiejszy test wykazał około 2.1 - 2.2 BLG (btw zastanawiam się jak to dokładnie mierzyć samym spławikiem - jak mam wykryć spadek rzędu 0.1..) Jeżeli jutro/pojutrze nie będzie zmiany to zamierzam chmielić na zimno potem cold crush i rozlew. Zastanawiam się czy mogę chmielić mimo tej piany - chciałbym włożyć worek z chmielem obciążony kieliszkami. - Czy są jakieś przeciwwskazania? Nie chcę przelewać do innego wiadra bo jest tego mało i nie chcę niepotrzebnie napowietrzać piwa. - Chyba nic się mu nie stanie jak jeszcze trochę pobędzie z drożdżami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted February 2, 2021 Share Posted February 2, 2021 Po fermentacji 05 często zostaje czapa na powierzchni, ten szczep tak ma. Jeśli blg nie będzie spadać, to spokojnie możesz chmielić pomimo piany. Osobiście pomiędzy pomiarami (jeśli tobie więcej, niż jeden) czekam przynajmniej 3 dni, wtedy jeśli coś jeszcze drożdże dojadają, to łatwiej zauważyć niż dzień po dniu. Spokojnie może poleżeć z drożdżami, to dopiero 10 dni. Szagi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted February 5, 2021 Author Share Posted February 5, 2021 Brak spadków po kolejnym teście więc 100g CITRY w woreczku wygotowanym wraz z dwoma kieliszkami powędrowało do fermentora. Teraz mam rozkminę ile trzymać to w pokojowej temp a ile robić Cold Crush. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted February 5, 2021 Share Posted February 5, 2021 3 dni, później cold crash kolejny dzień, dwa. Szagi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted February 5, 2021 Author Share Posted February 5, 2021 To łącznie 4-5 dni nie za długo? Tam jest 100g na 16 litrów piwa. Teraz patrzę że chyba za dużo luzu dałem w worku chmielowi bo pomimo obciążenia wyporność wyciągnęła na powierzchnię górę worka ;/ Wiąże się to z jakimś ryzykiem że worek z chmielem wystaje na powierzchnię? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted February 5, 2021 Share Posted February 5, 2021 (edited) 10 minut temu, Szagi napisał: To łącznie 4-5 dni nie za długo? Tam jest 100g na 16 litrów piwa. Teraz patrzę że chyba za dużo luzu dałem w worku chmielowi bo pomimo obciążenia wyporność wyciągnęła na powierzchnię górę worka ;/ Wiąże się to z jakimś ryzykiem że worek z chmielem wystaje na powierzchnię? W temp w pobliżu 0C absorpcja aromatów z chmielu praktycznie nie występuje A tak właściwie, to po co ci ten cold crash ? Edited February 5, 2021 by fotohobby Szagi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted February 5, 2021 Author Share Posted February 5, 2021 (edited) Miałem zamiar wyklarować piwo bo jest jeszcze mętnawe. No i mieć 100% pewności że chmiel został w wiadrze - użyję oczywiście damskiej skarpety. Mam jeszcze opcję użycia jakiegoś środka klarującego od Mangrove Jack's. Edited February 5, 2021 by Szagi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted February 5, 2021 Share Posted February 5, 2021 A musi być klarowne ? APA ? Ja chmielę w nylonowym worku 300mikronów mam pewność, że chmiel w nim zostanie. Kiedy dekantuję do fermentora z kranikiem filtruję przez kolejny worek nylonowy - żeby drożdży i osadów z powierzchni nie zebrać. Ale CC ? Szagi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted February 5, 2021 Author Share Posted February 5, 2021 Może i masz rację - też czytałem że po CC może być słabszy aromat a zależy mi żeby było czuć tę CITRĘ. Potrzymam 3 dni w temp pokojowej i rozlew w poniedziałek wieczorem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted February 5, 2021 Share Posted February 5, 2021 Mam pytanko, jaka jest optymalna temperatura do CC? Czy zależy od rodzaju piwa, czy jest dla wszystkich taka sama? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted February 5, 2021 Share Posted February 5, 2021 (edited) Temperatury lagerowania, generalnie in niżej tym lepiej (koło 0-4 stopni optymalnie). Ja bym robił CC, żeby nie wyszła szorstkość z chmielu. Edited February 5, 2021 by Łachim Nawias w złym miejscu Szagi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted February 5, 2021 Author Share Posted February 5, 2021 Co człowiek to inna opinia @punix a Ty co powiesz o konieczności / zbędności CC w moim przypadku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.