Jump to content

Recommended Posts

 

W momencie zacierania mojej drugiej w życiu warki tym sposobem w napływie niecierpliwości stwierdziłem że zacznę sobie tu notować.

Mam na koncie 6 warek ale nie robiłem do nich notatek - no i w sumie nie było się bardzo czym chwalić bo 5x ekstrakty + 1x niespecjalnie udane zacieranie (gdzieniegdzie w piaskownicy można znaleźć garść informacji o tych eksperymentach :D)

 

Ten post będzie tylko rozpoczęciem tematu a od następnych rozpocznę notowanie swoich warek.

 

Mój obecny sprzęt:

- Garnek 40l emalia,

- Garnek 21l nierdzewka,

- Chłodnica zanurzeniowa (model silver),

- 3x Fermentatory plastikowe z kranikami

- 1x Fermentator plastikowy bez kraniku

- hop spider 300,

- worek BIAB,

- filtrator z oplotu,

- lodówka MPM mieszcząca jeden fermentator + STC1000,

- piwnica która w lecie osiąga 18 stopni a w zimie około 10.

 

Warki:

#1 American Pale Ale 11,5 BLG

#2 White/Hazy IPA 12,5 BLG

#3 America Wheat 12 BLG

 

 

 

To be continued :)

 

 

Edited by Szagi
Link to post
Share on other sites

#1 American Pale Ale 11,5 Blg

 

Surowce:

- 3,5kg Pale Ale (Viking Malt)

- 1,0kg Wiedeński (Viking Malt)

- 0,2kg Karmelowy (Viking Malt)

 

Chmiele:

- 50g Cascade (smak + aromat)

- 25g Columbus (na goryczkę)

 

Zacieranie:

- Metoda BIAB 

- 29 litrów wody na 4,7kg słodu

- 70 minut w 66 stopniach

 

Objętość po zacieraniu = 25 litrów

BLG po zacieraniu = 9,5 (przeliczone kalkulatorem z  7BLG w temp 50 stopni)

 

Gotowanie:

60 minut w temperaturze 100 stopni :D

- 60 minut Columbus - 25g

- 15 minut Cascade - 15g

- 4 minut Cascade - 35g

 

Chłodzenie do 17 stopni bez Hopstandu (dochmielę na zimno Lemon Drop).

 

Do fermentatora weszło finalnie 16l zamiast zakładanych w recepturze 21l ;/

BLG = 11.5 

 

Fermentacja:

- Drożdże - 2x saszetki US-05 wsypane po napowietrzeniu (bez rehydradacji) w temperaturze 17 stopni i włożone do lodówki w 14 stopniach,

- temperatura - planuję wystartować w 14 stopniach i stopniowo zwiększać.

 

Notatki:

23.01 - Drożdże zaczęły dość szybko pracę ale fermentacji nie można nazwać burzliwą, lekkie bulgotanie i cienka warstwa piany.

24.01 - Po pierwszym dniu temperatura na STC1000 ustawiona na 16 stopni by trochę bardziej zachęcić drożdże do zabawy.

26.01 - Po osiągnięciu 16 stopni drożdże rozkręciły się na dobre, codziennie podnoszę temperaturę o 0,5/1 stopień obecnie mam na liczniku 17 stopni.

31.01 - Piwo wstawione do pokojowej temperatury - utrzymuje 19 stopni (+/-1)

02.02 - Test BLG wyszło ~2.2 więc odfermentowanie około 80% jest zacnie, w smaku chmielowe, goryczkowe wydaje mi się, że poprawne, po kolejnym teście (jeżeli nie będzie zmiany to dochmielam 100g Citry.

05.02 - około godziny 15:00 dodano 100g Citry w woreczku muślinowym obciążonym dwoma kieliszkami - niestety obciążenie niewiele dało i worek unosi się na powierzchni.

07.02 - po dodaniu chmielu piwo zaczęło bulgotać, w wydobywających się zapachach zaczyna być czuć chmiel dodany na cichą.

07.02 - wiadro włożone do lodówki do 3-4 stopni na CC.

09.02 - 12.5 litrów piwa rozlane do 25 butelek z dodatkiem 7g cukru na litr (lekka pomyłka w oszacowaniu ile piwa zostanie do rozlewu - miało być 6g na litr).

14.02 - degustacja 1 butelki, nagazowanie znikome, wyczuwalna nuta zielonego jabłka (?) ;/

20.02 - degustacja kolejnej butelki i pozytywne zaskoczenie, piwo nagazowane, świetnie się pieni, dobrze smakuje. Brak aldehydu - raczej jest to aromat chmielowi cytrusowy. 

 

UWAGI: 

- bardzo słaba wydajność, 16 litrów 11,5 BLG w wiadrze zamiast 21l 11,5 BLG

- dużo osadów zostaje w garze,

- duże straty po chmieleniu na zimno,

 

Photo:

IMG_20210220_183243.thumb.jpg.a5e64bb38bb98882962422417464827c.jpg

 

IMG_20210220_183009_1.thumb.jpg.e7975fca44b4faf72d1f75873b500fb2.jpg

 

 

PS: Temat z pytaniami i zapiskami dotyczącymi tej warki

 

 

 

Edited by Szagi
Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

#2 White/Hazy IPA 12 BLG

 

Surowce:

- 5kg Pale Ale (Viking Malt)

- 1,0kg Płatki pszeniczne błyskawiczne

 

Chmiele:

- 50g Chinook (na goryczkę)

- 100g Citra (hopstand)

- 100g Simcoe (na zimno)

 

Zacieranie:

- Metoda BIAB - zacierane na lenia.

- 31 litrów wody na 6kg słodu

- 70 minut w 66/65 stopniach

 

Objętość po zacieraniu = 26L

BLG po zacieraniu = 11,3 (przeliczone kalkulatorem z  8BLG w temp 56 stopni)

 

Gotowanie:

60 minut w temperaturze 100 stopni :D

- 60 minut Chinook - 30g

- 20 minut Chinook - 20g

- flame out Citra - 100g

 

Objętość po gotowaniu = 22L (dolałem 1,5L podczas gotowania).

BLG po gotowaniu = 12

Do wiadra trafiło 18L

 

Fermentacja:

- Drożdże - w planie było: 2x saszetki Verdant IPA finalnie do wiadra trafiło 1x Verdant IPA oraz 1x Nottingam..

- temperatura - planowane utrzymanie optymalnych 17/18 stopni w lodówce

 

Notatki:

18.02 - Drożdże rozpoczęły pracę tego samego dnia wieczorem w temperaturze 17 stopni,

19.02 - temperatura ustawiona na 17,5 stopni - czujnik zaizolowany na ściance wiadra

20.02 - temperatura podniesiona do 18,5 stopni, na powierzchni widoczny typowy dla Verdant IPA kożuszek drożdżowy,

21.02 - fermentacja spowolniła - lodówka ustawiona na 19.5 stopni temperatura powolutku dochodzi.

24.02 - pomiar BLG = 3 (odfermentowanie 75%)

04.03 - pomiar BLG = 2,3 (odfermentowanie 81%)

04.03 - Zbita piana zaczęła się przerzedzać i opadać więc 50g Lemon Drop dodane na dwa dni, potem planowane dwa dni CC i rozlew w okolicach

09.03 - Rozlew 15l piwa = 30 butelek 0.5l

13.03 - otwarcie pierwszej butelki (numer 25 w kolejności rozlewu)

 

Degustacja:

13.03 - Butelka nr 25 otworzona w temperaturze refermentacji (20 stopni):

- wyraźne syknięcie natomiast samo piwo nienagazowane jeszcze solidnie (gaz nie rozmieszał się z piwem),

- w smaku posmak grejpfruta i wyraźnie cytrusowa goryczka, która nie jest uciążliwa (Chinook zrobił robotę),

- zapach również cytrusowy (Lemon Drop) ale delikatnie,

- lekko wyczuwalne estry,

- barwa żółta nieprzejrzysta (photo poniżej),

- piana obecna ale nie utrzymujaca się (wciąż słabe nagazowanie),

- WNIOSEK = pozostawienie butelek w tej temperaturze na kolejny tydzień, kolejna degustacja planowana 20.03.

 

Photo:

- pierwsza butelka otwarta (nr 25):

IMG_20210313_122840.thumb.jpg.8cf89f9571c03c3b6dd80ba20c7fd708.jpg

 

- zacieranie:

IMG_20210222_103617.thumb.jpg.1adfcb7391f28d619e2c8d8604febc3a.jpg

 

- fermentacja

IMG_20210222_103230.thumb.jpg.2f1b0c7bc976358edc6f7deb4e01409d.jpg

 

 

Edited by Szagi
Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
Posted (edited)

#3 America Wheat 12BLG

 

Surowce:

- 2,5kg Pilzneński

- 2,5kg Pszeniczny

 

Chmiele:

- 60g Citra

- 20g Amarillo

 

Zacieranie:

- Metoda BIAB - zacierane na lenia.

- 31 litrów wody na 5kg słodu

- 70 minut w 66/65 stopniach

 

Objętość po zacieraniu = 26L

BLG po zacieraniu = 10,2 (przeliczone kalkulatorem z  7BLG w temp 55 stopni)

 

Gotowanie:

60 minut w temperaturze 100 stopni :D

- 60 minut Citra- 15g

- 15 minut Citra - 15g

- flame out Citra - 30g + Amarillo - 20g 

 

Objętość po gotowaniu = 22L

BLG po gotowaniu = 12

Do wiadra trafiło 20L

 

Fermentacja:

- Drożdże -  2x saszetki US-05

- temperatura - Start w 17 stopniach, po dobie podniesione do 17.6.

 

Notatki:

30.03 - około 15:00 fermentor włożony do lodówki w temp 17 stopni,

31.03 - drożdże rozpoczeły pracę na całego po około 24-30h od zadania

01.04 - piana na powierzchni na 1,5-2cm.

06.04 - piana kompletnie opadła, pomiar BLG = 2,5 Fermentor pozostawiony w temperaturze 19 stopni na kolejny tydzień

 

 

Edited by Szagi
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.