Jump to content

Ilość komórek w saszetkach Fermentis


Recommended Posts

Witam,

 

Proszę o rzetelną informację ile jest komórek w saszetkach Fermentisa. Niestety znalazłem sprzeczne informacje, gdyż w internetach jest, że w saszetce jest ~200mld komórek, a na forach piszą ludzie, że ~70mld. Znalazłem ulotkę Fermentisu na stronie browaamatora z informację, że jest ich ~60mld. Więc jak to jest, bo nie wiem czy jednak do alesów nie wrzucać 2 paczuszek.

 

A może podczas rehydrytacji się tyle namnożę że będzie ich z 1 paczki ~170mld potrzebnych na 20l warkę?

 

PS W Beersmith->Narzedzia->Starter Drożdży jest w profilu SUCHE ustawione 200mld, natomiast w recepturze jak wezmę w zakładce STARTER DROŻDZY, to mi pokazuje to:

 

image.thumb.png.069040bf14f1c247e6fe2696fef55be3.png

 

Czyli 1 paka wystarczy? (Tutaj wpisałem z palce 60mld komórek że jest w saszetce). Nie rozumiem...

Edited by Romanos_P
Link to post
Share on other sites

Fermentis na swojej stronie podaje ze jest ich powyżej 10mld/g. Więc w paczce masz min 115 mld komórek. Równie dobrze może to być 200 mld.

1 godzinę temu, Romanos_P napisał:

 

A może podczas rehydrytacji się tyle namnożę

Nic się nie namnoży

 

1 godzinę temu, Romanos_P napisał:

Czyli 1 paka wystarczy?

Przyjmij że do 20l 16Blg wystarczy 1 paczka, powyżej 2 paczki ale lepiej zadać gęstwę

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Romanos_P napisał:

Proszę o rzetelną informację ile jest komórek w saszetkach Fermentisa.

Ze strony fermentisa 

It is linked to the fact that our standard dosage in our packaging is around 10×10^9 cells/gr. On packaging, we are not mentioning the standard results but the absolute minimum guarantee so 6×10^9 viable cells/gr.

 

Czyli gwarantują prawie 70 mld żywych komórek w paczce. Ja od siebie dodam, że jednak jak stosowałem dwie paczki na 20 litrów, to piwa wychodziły lepsze niż z 1 paczki. 

A tak w ogóle to przechodź na płynne drożdże i gęstwy. Są pewniejsze i łatwiejsze w obsłudze.

 

Link to post
Share on other sites
51 minut temu, wizi napisał:

Fermentis na swojej stronie podaje ze jest ich powyżej 10mld/g. Więc w paczce masz min 115 mld komórek. Równie dobrze może to być 200 mld.

Nic się nie namnoży

 

Przyjmij że do 20l 16Blg wystarczy 1 paczka, powyżej 2 paczki ale lepiej zadać gęstwę

Gęstwy nie zadam, bo warzę raz na miesiąc, więc nie dotrzyma w dobrym stanie.

 

 

26 minut temu, Gawron napisał:

Ze strony fermentisa 

It is linked to the fact that our standard dosage in our packaging is around 10×10^9 cells/gr. On packaging, we are not mentioning the standard results but the absolute minimum guarantee so 6×10^9 viable cells/gr.

 

Czyli gwarantują prawie 70 mld żywych komórek w paczce. Ja od siebie dodam, że jednak jak stosowałem dwie paczki na 20 litrów, to piwa wychodziły lepsze niż z 1 paczki. 

A tak w ogóle to przechodź na płynne drożdże i gęstwy. Są pewniejsze i łatwiejsze w obsłudze.

 

Zacznę od tego że nie znalazłem tej informacji na ich stronie. A szukałem teraz ponownie. Ale niech tak będzie, że tak piszą. Oznacza to, że jest ich nie jak pisze @wizi powyzej 10mld, tylko około 10mld. Więc raczej 200mld w paczce nie będzie. A trzeba na ALESA ~170mld, więc jednak 2 paczki.

 

 

Co do przejścia na płynne - jeszcze nie próbowałem, chociaż już 20 warek mam za sobą. Może to nie dużo, ale już coś. Dlaczego? Cena mnie nie przekonuje, a ilość komórek w płynnych jest mniejsza.

Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio przy lekturze "Jak warzyć piwo" zacząłem się zastanawiać ile powinienem dodawać sucharów. Wg książki przy 12 blog powinno się dodać ok 6 mld komórek na litr brzeczki więc do standardowych 20 l powinno być ok 120 mld więc niby jedna saszetka to za mało. Z kolei na forum znalazłem wpisy że koledzy używają jednej saszetki do ponad 20 blg i jest wszystko ok. Ostatnio kupiłem zestaw na 16 blg i nawet sklep nie wspomniał żeby użyć więcej saszetek drożdży.

Link to post
Share on other sites
58 minut temu, Romanos_P napisał:

Zacznę od tego że nie znalazłem tej informacji na ich stronie.

https://fermentis.com/en/tips-n-tricks/questions-and-answers/

Godzinę temu, Romanos_P napisał:

Co do przejścia na płynne - jeszcze nie próbowałem

Jak warzysz raz na miesiąc, to ciężko bez banku drożdży posługiwać się płynnymi.

Godzinę temu, Romanos_P napisał:

Cena mnie nie przekonuje.

Dwie paczki suchych to 20-22 pln. Opakowanie drożdży Fermentum Mobile to 24 pln plus jakieś 2 pln za starter, więc różnica w cenie to 4 do 6 pln, ale w zamian dostajesz dostęp do dużej ilości różnych szczepów,  o wiele większej jakości i nie warzysz w ciemno. Płynne wiesz, że ci wystartują, bo widzisz co się dzieje w starterze, a z suchymi to loteria. Brzeczka w fermentorze, a drożdże zdechły. 

Godzinę temu, Romanos_P napisał:

a ilość komórek w płynnych jest mniejsza.

Dlatego robi się startery, żeby je namnożyć i przygotować do pracy.

 

41 minut temu, Rif-Raf napisał:

Z kolei na forum znalazłem wpisy że koledzy używają jednej saszetki do ponad 20 blg i jest wszystko ok

Pytanie, czy chcesz tylko przefermentować brzeczkę, czy zrobić wysokiej jakości piwo, bez wad odfermentacyjnych. Jak to pierwsze, to nawet i pół saszetki wystarczy. 

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Gawron napisał:

It is linked to the fact that our standard dosage in our packaging is around 10×10^9 cells/gr. On packaging, we are not mentioning the standard results but the absolute minimum guarantee so 6×10^9 viable cells/gr.

co innego piszą w karcie produktu, np. US-05:

 

Typical analysis:

Viable yeast > 1.0 *10^10 cfu/g

 

 

https://fermentis.com/wp-content/uploads/2019/11/SafAle-US-05.pdf

 

Nie bawiłbym się w aptekę i dawał tak jak napisałem. Do lagerów 2x tyle co do ale

Link to post
Share on other sites

W kalkulatorze ilości drożdży z brewersfriend przyjmują jako średnią 10mld/g. Odwołują się też do badań gdzie stwierdzono od 8 do 18mld/g. Najmniej miały S-04, najwięcej T-58. Także to zależy. Nie mówiąc już o tym jaką historię przechowywania ma za sobą każda paczuszka. Zawsze można przetestować obie opcje - raz przefermentować jedną paczuszką, innym razem dwoma 😉

Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, wizi napisał:

co innego piszą w karcie produktu, np. US-05

Bo to też zależy od szczepu drożdży. To co zacytowałem to informacja ogólna bez podziału na szczepy. 

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Gawron napisał:

Płynne wiesz, że ci wystartują, bo widzisz co się dzieje w starterze, a z suchymi to loteria.

No niby tak czytam tu i ówdzie, ale mi się jeszcze nie zdarzyło żeby nie wystartowały.

 

Naprawdę jest taka różnica w smaku w gotowym piwie? Oj kusicie, kusicie 😊

Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Gawron said:

Pytanie, czy chcesz tylko przefermentować brzeczkę, czy zrobić wysokiej jakości piwo, bez wad odfermentacyjnych. Jak to pierwsze, to nawet i pół saszetki wystarczy.

Nadal się uczę, ale bliższa jest mi koncepcja opisana przez Palmera.

Link to post
Share on other sites
58 minut temu, Romanos_P napisał:

Naprawdę jest taka różnica w smaku w gotowym piwie? Oj kusicie, kusicie 😊

Może nie tyle różnica w odpowiedniku suchym i płynnym, co wybór płynnych

Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Romanos_P napisał:

No niby tak czytam tu i ówdzie, ale mi się jeszcze nie zdarzyło żeby nie wystartowały.

 

Ja właśnie po takiej porażce jak mi w American Wheat startowały trzy dni i wyszło bananowe piwo porzuciłem suche ostatecznie. Ostatnio użyłem, bo miałem wolną zapasową saszetkę, ale w podorędziu miałem płynne. 

5 godzin temu, Romanos_P napisał:

Naprawdę jest taka różnica w smaku w gotowym piwie?

W przypadku neutralnych szczepów takich jak np us05,  nie jest aż tak wielka, ale przy szczepach angielskich, czy belgijskich które mają dawać coś od siebie robi się kolosalna. Pamiętaj jednak, że podstawą jest sposób w jaki prowadzisz fermentację. Nawet najlepszy płynny szczep nic nie da jak nie zadbasz o kontrolę fermentacji. 

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Gawron napisał:

Ja właśnie po takiej porażce jak mi w American Wheat startowały trzy dni i wyszło bananowe piwo porzuciłem suche ostatecznie. Ostatnio użyłem, bo miałem wolną zapasową saszetkę, ale w podorędziu miałem płynne. 

W przypadku neutralnych szczepów takich jak np us05,  nie jest aż tak wielka, ale przy szczepach angielskich, czy belgijskich które mają dawać coś od siebie robi się kolosalna. Pamiętaj jednak, że podstawą jest sposób w jaki prowadzisz fermentację. Nawet najlepszy płynny szczep nic nie da jak nie zadbasz o kontrolę fermentacji. 

Tak. Zgadza się . Kontroluje fermentację.

Link to post
Share on other sites
W dniu 21.01.2021 o 21:14, Gawron napisał:

Dwie paczki suchych to 20-22 pln. Opakowanie drożdży Fermentum Mobile to 24 pln plus jakieś 2 pln za starter, więc różnica w cenie to 4 do 6 pln, ale w zamian dostajesz dostęp do dużej ilości różnych szczepów,  o wiele większej jakości i nie warzysz w ciemno. Płynne wiesz, że ci wystartują, bo widzisz co się dzieje w starterze, a z suchymi to loteria.

Chciałbym Pana podpytać jakie ma Pan doświadczenia z drożdżami lagerowymi - suche kontra płynne ? Zwłaszcza jeśli chodzi o gęstwę z nich ?

Dlaczego paczka suchych jest tańsza ? bo to nie jest przypadek - czy to nie jest tak że gorzej suche znoszą kolejne pasaże gęstwy ?? Gdzieś jest haczyk - Na drożdżach MJ mówią od razy że nie nadaje się do zbierania gęstwy, Fermentis milczy na temat tego czy zbierać gęstwę. Jeśli moje myślenie jest słuszne to niezwłocznie należy kupić mieszadło i kolbę 2 L.

I to na pewno nie jest kwestia tylko wyboru szczepów - dobrego belga, witbiera i pszenicznego nie zrobisz na sucharach potwierdzam.

Edited by Piotr Ba
.
Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Piotr Ba napisał:

Gdzieś jest haczyk - Na drożdżach MJ mówią od razy że nie nadaje się do zbierania gęstwy, Fermentis milczy na temat tego czy zbierać gęstwę.

To chyba oczywiste, że albo nie zalecają zbierać gęstwy, albo milczą na ten temat. Chodzi o pieniądze. Nie opłaca im się, gdy na jednej saszetce zrobisz 4-5 piw, wolą żebyś do każdego piwa kupił kolejną paczkę drożdży.

Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Piotr Ba napisał:

Dlaczego paczka suchych jest tańsza ? bo to nie jest przypadek - czy to nie jest tak że gorzej suche znoszą kolejne pasaże gęstwy

Nie ma takiej zależności, nawet wiele osób twierdzi, że druga czy trzecia warka na gęstwie ze sucharów jest lepsza niż pierwsza na uwodnionych drożdżach. Dla mnie to kwestia ogarniania procesu i stworzenia drożdżom optymalnych warunków do namnażania i pracy.

 

Co do ceny odpowiedź jest prosta. Ekonomia skali, łatwiejsze przechowywanie, łatwiejszy transport, większy rynek zbytu, więc cena jest niższa.

Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Piotr Ba napisał:

Chciałbym Pana

Tylko bez Panowania. To koleżeński forum i jesteśmy tutaj na Ty. 😀

8 godzin temu, Piotr Ba napisał:

doświadczenia z drożdżami lagerowymi - suche kontra płynne ?

Żadnego nie mam. Nie robię lagerów i jak na razie nie mam takowych w planach, bo szkoda mi lodówki na dłuższy czas zapychać, a jeszcze wiele ejli przede mną.

8 godzin temu, Piotr Ba napisał:

Dlaczego paczka suchych jest tańsza ?

Przypuszczam, że chodzi o to, że drożdże suche mogą być bardzo długo przechowywane, łatwiej je transportować i sprzedawane są w większej ilości.

8 godzin temu, Piotr Ba napisał:

gorzej suche znoszą kolejne pasaże gęstwy ?

Tego nie wiem, bo raczej nie używa się w domu tych samych drożdży 10 razy pod rząd, bo się znudzą, natomiast piwo z drugiego, lub trzeciego pokolenia jest lepsze niż bezpośrednio z suchych.

8 godzin temu, Piotr Ba napisał:

dzieś jest haczyk - Na drożdżach MJ mówią od razy że nie nadaje się do zbierania gęstwy, Fermentis milczy na temat tego czy zbierać gęstwę.

Zbieraj.

8 godzin temu, Piotr Ba napisał:

Jeśli moje myślenie jest słuszne to niezwłocznie należy kupić mieszadło i kolbę 2 L.

Na początku wystarczy słoik. Kolba i mieszadło to dodatek.

8 godzin temu, Piotr Ba napisał:

I to na pewno nie jest kwestia tylko wyboru szczepów - dobrego belga, witbiera i pszenicznego nie zrobisz na sucharach potwierdzam.

TRUE

Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, Piotr Ba napisał:

dobrego belga, witbiera i pszenicznego nie zrobisz na sucharach potwierdzam.

Dobre pszeniczne zrobisz, nawet bardzo dobre. No ale rzeczywiście, belga już raczej nie. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.