Romanos_P Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 (edited) Witam, Proszę o rzetelną informację ile jest komórek w saszetkach Fermentisa. Niestety znalazłem sprzeczne informacje, gdyż w internetach jest, że w saszetce jest ~200mld komórek, a na forach piszą ludzie, że ~70mld. Znalazłem ulotkę Fermentisu na stronie browaamatora z informację, że jest ich ~60mld. Więc jak to jest, bo nie wiem czy jednak do alesów nie wrzucać 2 paczuszek. A może podczas rehydrytacji się tyle namnożę że będzie ich z 1 paczki ~170mld potrzebnych na 20l warkę? PS W Beersmith->Narzedzia->Starter Drożdży jest w profilu SUCHE ustawione 200mld, natomiast w recepturze jak wezmę w zakładce STARTER DROŻDZY, to mi pokazuje to: Czyli 1 paka wystarczy? (Tutaj wpisałem z palce 60mld komórek że jest w saszetce). Nie rozumiem... Edited January 21, 2021 by Romanos_P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 Fermentis na swojej stronie podaje ze jest ich powyżej 10mld/g. Więc w paczce masz min 115 mld komórek. Równie dobrze może to być 200 mld. 1 godzinę temu, Romanos_P napisał: A może podczas rehydrytacji się tyle namnożę Nic się nie namnoży 1 godzinę temu, Romanos_P napisał: Czyli 1 paka wystarczy? Przyjmij że do 20l 16Blg wystarczy 1 paczka, powyżej 2 paczki ale lepiej zadać gęstwę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 1 godzinę temu, Romanos_P napisał: Proszę o rzetelną informację ile jest komórek w saszetkach Fermentisa. Ze strony fermentisa It is linked to the fact that our standard dosage in our packaging is around 10×10^9 cells/gr. On packaging, we are not mentioning the standard results but the absolute minimum guarantee so 6×10^9 viable cells/gr. Czyli gwarantują prawie 70 mld żywych komórek w paczce. Ja od siebie dodam, że jednak jak stosowałem dwie paczki na 20 litrów, to piwa wychodziły lepsze niż z 1 paczki. A tak w ogóle to przechodź na płynne drożdże i gęstwy. Są pewniejsze i łatwiejsze w obsłudze. vmario 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romanos_P Posted January 21, 2021 Author Share Posted January 21, 2021 51 minut temu, wizi napisał: Fermentis na swojej stronie podaje ze jest ich powyżej 10mld/g. Więc w paczce masz min 115 mld komórek. Równie dobrze może to być 200 mld. Nic się nie namnoży Przyjmij że do 20l 16Blg wystarczy 1 paczka, powyżej 2 paczki ale lepiej zadać gęstwę Gęstwy nie zadam, bo warzę raz na miesiąc, więc nie dotrzyma w dobrym stanie. 26 minut temu, Gawron napisał: Ze strony fermentisa It is linked to the fact that our standard dosage in our packaging is around 10×10^9 cells/gr. On packaging, we are not mentioning the standard results but the absolute minimum guarantee so 6×10^9 viable cells/gr. Czyli gwarantują prawie 70 mld żywych komórek w paczce. Ja od siebie dodam, że jednak jak stosowałem dwie paczki na 20 litrów, to piwa wychodziły lepsze niż z 1 paczki. A tak w ogóle to przechodź na płynne drożdże i gęstwy. Są pewniejsze i łatwiejsze w obsłudze. Zacznę od tego że nie znalazłem tej informacji na ich stronie. A szukałem teraz ponownie. Ale niech tak będzie, że tak piszą. Oznacza to, że jest ich nie jak pisze @wizi powyzej 10mld, tylko około 10mld. Więc raczej 200mld w paczce nie będzie. A trzeba na ALESA ~170mld, więc jednak 2 paczki. Co do przejścia na płynne - jeszcze nie próbowałem, chociaż już 20 warek mam za sobą. Może to nie dużo, ale już coś. Dlaczego? Cena mnie nie przekonuje, a ilość komórek w płynnych jest mniejsza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rif-Raf Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 Ja ostatnio przy lekturze "Jak warzyć piwo" zacząłem się zastanawiać ile powinienem dodawać sucharów. Wg książki przy 12 blog powinno się dodać ok 6 mld komórek na litr brzeczki więc do standardowych 20 l powinno być ok 120 mld więc niby jedna saszetka to za mało. Z kolei na forum znalazłem wpisy że koledzy używają jednej saszetki do ponad 20 blg i jest wszystko ok. Ostatnio kupiłem zestaw na 16 blg i nawet sklep nie wspomniał żeby użyć więcej saszetek drożdży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 58 minut temu, Romanos_P napisał: Zacznę od tego że nie znalazłem tej informacji na ich stronie. https://fermentis.com/en/tips-n-tricks/questions-and-answers/ Godzinę temu, Romanos_P napisał: Co do przejścia na płynne - jeszcze nie próbowałem Jak warzysz raz na miesiąc, to ciężko bez banku drożdży posługiwać się płynnymi. Godzinę temu, Romanos_P napisał: Cena mnie nie przekonuje. Dwie paczki suchych to 20-22 pln. Opakowanie drożdży Fermentum Mobile to 24 pln plus jakieś 2 pln za starter, więc różnica w cenie to 4 do 6 pln, ale w zamian dostajesz dostęp do dużej ilości różnych szczepów, o wiele większej jakości i nie warzysz w ciemno. Płynne wiesz, że ci wystartują, bo widzisz co się dzieje w starterze, a z suchymi to loteria. Brzeczka w fermentorze, a drożdże zdechły. Godzinę temu, Romanos_P napisał: a ilość komórek w płynnych jest mniejsza. Dlatego robi się startery, żeby je namnożyć i przygotować do pracy. 41 minut temu, Rif-Raf napisał: Z kolei na forum znalazłem wpisy że koledzy używają jednej saszetki do ponad 20 blg i jest wszystko ok Pytanie, czy chcesz tylko przefermentować brzeczkę, czy zrobić wysokiej jakości piwo, bez wad odfermentacyjnych. Jak to pierwsze, to nawet i pół saszetki wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 1 godzinę temu, Gawron napisał: It is linked to the fact that our standard dosage in our packaging is around 10×10^9 cells/gr. On packaging, we are not mentioning the standard results but the absolute minimum guarantee so 6×10^9 viable cells/gr. co innego piszą w karcie produktu, np. US-05: Typical analysis: •Viable yeast > 1.0 *10^10 cfu/g https://fermentis.com/wp-content/uploads/2019/11/SafAle-US-05.pdf Nie bawiłbym się w aptekę i dawał tak jak napisałem. Do lagerów 2x tyle co do ale Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sihox Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 W kalkulatorze ilości drożdży z brewersfriend przyjmują jako średnią 10mld/g. Odwołują się też do badań gdzie stwierdzono od 8 do 18mld/g. Najmniej miały S-04, najwięcej T-58. Także to zależy. Nie mówiąc już o tym jaką historię przechowywania ma za sobą każda paczuszka. Zawsze można przetestować obie opcje - raz przefermentować jedną paczuszką, innym razem dwoma 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 3 minuty temu, wizi napisał: co innego piszą w karcie produktu, np. US-05 Bo to też zależy od szczepu drożdży. To co zacytowałem to informacja ogólna bez podziału na szczepy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romanos_P Posted January 21, 2021 Author Share Posted January 21, 2021 2 godziny temu, Gawron napisał: Płynne wiesz, że ci wystartują, bo widzisz co się dzieje w starterze, a z suchymi to loteria. No niby tak czytam tu i ówdzie, ale mi się jeszcze nie zdarzyło żeby nie wystartowały. Naprawdę jest taka różnica w smaku w gotowym piwie? Oj kusicie, kusicie 😊 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rif-Raf Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 2 hours ago, Gawron said: Pytanie, czy chcesz tylko przefermentować brzeczkę, czy zrobić wysokiej jakości piwo, bez wad odfermentacyjnych. Jak to pierwsze, to nawet i pół saszetki wystarczy. Nadal się uczę, ale bliższa jest mi koncepcja opisana przez Palmera. Gawron 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 58 minut temu, Romanos_P napisał: Naprawdę jest taka różnica w smaku w gotowym piwie? Oj kusicie, kusicie 😊 Może nie tyle różnica w odpowiedniku suchym i płynnym, co wybór płynnych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 22, 2021 Share Posted January 22, 2021 5 godzin temu, Romanos_P napisał: No niby tak czytam tu i ówdzie, ale mi się jeszcze nie zdarzyło żeby nie wystartowały. Ja właśnie po takiej porażce jak mi w American Wheat startowały trzy dni i wyszło bananowe piwo porzuciłem suche ostatecznie. Ostatnio użyłem, bo miałem wolną zapasową saszetkę, ale w podorędziu miałem płynne. 5 godzin temu, Romanos_P napisał: Naprawdę jest taka różnica w smaku w gotowym piwie? W przypadku neutralnych szczepów takich jak np us05, nie jest aż tak wielka, ale przy szczepach angielskich, czy belgijskich które mają dawać coś od siebie robi się kolosalna. Pamiętaj jednak, że podstawą jest sposób w jaki prowadzisz fermentację. Nawet najlepszy płynny szczep nic nie da jak nie zadbasz o kontrolę fermentacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romanos_P Posted January 22, 2021 Author Share Posted January 22, 2021 Nie rozumiem. 7 godzin temu, x1d napisał: Może nie tyle różnica w odpowiedniku suchym i płynnym, co wybór płynnych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romanos_P Posted January 22, 2021 Author Share Posted January 22, 2021 2 godziny temu, Gawron napisał: Ja właśnie po takiej porażce jak mi w American Wheat startowały trzy dni i wyszło bananowe piwo porzuciłem suche ostatecznie. Ostatnio użyłem, bo miałem wolną zapasową saszetkę, ale w podorędziu miałem płynne. W przypadku neutralnych szczepów takich jak np us05, nie jest aż tak wielka, ale przy szczepach angielskich, czy belgijskich które mają dawać coś od siebie robi się kolosalna. Pamiętaj jednak, że podstawą jest sposób w jaki prowadzisz fermentację. Nawet najlepszy płynny szczep nic nie da jak nie zadbasz o kontrolę fermentacji. Tak. Zgadza się . Kontroluje fermentację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 22, 2021 Share Posted January 22, 2021 32 minuty temu, Romanos_P napisał: Nie rozumiem. W płynnych masz o wiele większy wybór szczepów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romanos_P Posted January 22, 2021 Author Share Posted January 22, 2021 Acha OK. Przejdę na płynne Dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romanos_P Posted January 22, 2021 Author Share Posted January 22, 2021 Dla inormacji coś z tym BS jest nie tak - przy tworzeniu startera i wyborze suchych i wpisaniu 60mld komórek podaje i tak podaje, że trzeba 1 paczki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted January 27, 2021 Share Posted January 27, 2021 (edited) W dniu 21.01.2021 o 21:14, Gawron napisał: Dwie paczki suchych to 20-22 pln. Opakowanie drożdży Fermentum Mobile to 24 pln plus jakieś 2 pln za starter, więc różnica w cenie to 4 do 6 pln, ale w zamian dostajesz dostęp do dużej ilości różnych szczepów, o wiele większej jakości i nie warzysz w ciemno. Płynne wiesz, że ci wystartują, bo widzisz co się dzieje w starterze, a z suchymi to loteria. Chciałbym Pana podpytać jakie ma Pan doświadczenia z drożdżami lagerowymi - suche kontra płynne ? Zwłaszcza jeśli chodzi o gęstwę z nich ? Dlaczego paczka suchych jest tańsza ? bo to nie jest przypadek - czy to nie jest tak że gorzej suche znoszą kolejne pasaże gęstwy ?? Gdzieś jest haczyk - Na drożdżach MJ mówią od razy że nie nadaje się do zbierania gęstwy, Fermentis milczy na temat tego czy zbierać gęstwę. Jeśli moje myślenie jest słuszne to niezwłocznie należy kupić mieszadło i kolbę 2 L. I to na pewno nie jest kwestia tylko wyboru szczepów - dobrego belga, witbiera i pszenicznego nie zrobisz na sucharach potwierdzam. Edited January 27, 2021 by Piotr Ba . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted January 27, 2021 Share Posted January 27, 2021 4 godziny temu, Piotr Ba napisał: Gdzieś jest haczyk - Na drożdżach MJ mówią od razy że nie nadaje się do zbierania gęstwy, Fermentis milczy na temat tego czy zbierać gęstwę. To chyba oczywiste, że albo nie zalecają zbierać gęstwy, albo milczą na ten temat. Chodzi o pieniądze. Nie opłaca im się, gdy na jednej saszetce zrobisz 4-5 piw, wolą żebyś do każdego piwa kupił kolejną paczkę drożdży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted January 27, 2021 Share Posted January 27, 2021 8 godzin temu, Piotr Ba napisał: Dlaczego paczka suchych jest tańsza ? bo to nie jest przypadek - czy to nie jest tak że gorzej suche znoszą kolejne pasaże gęstwy Nie ma takiej zależności, nawet wiele osób twierdzi, że druga czy trzecia warka na gęstwie ze sucharów jest lepsza niż pierwsza na uwodnionych drożdżach. Dla mnie to kwestia ogarniania procesu i stworzenia drożdżom optymalnych warunków do namnażania i pracy. Co do ceny odpowiedź jest prosta. Ekonomia skali, łatwiejsze przechowywanie, łatwiejszy transport, większy rynek zbytu, więc cena jest niższa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 27, 2021 Share Posted January 27, 2021 8 godzin temu, Piotr Ba napisał: Chciałbym Pana Tylko bez Panowania. To koleżeński forum i jesteśmy tutaj na Ty. 😀 8 godzin temu, Piotr Ba napisał: doświadczenia z drożdżami lagerowymi - suche kontra płynne ? Żadnego nie mam. Nie robię lagerów i jak na razie nie mam takowych w planach, bo szkoda mi lodówki na dłuższy czas zapychać, a jeszcze wiele ejli przede mną. 8 godzin temu, Piotr Ba napisał: Dlaczego paczka suchych jest tańsza ? Przypuszczam, że chodzi o to, że drożdże suche mogą być bardzo długo przechowywane, łatwiej je transportować i sprzedawane są w większej ilości. 8 godzin temu, Piotr Ba napisał: gorzej suche znoszą kolejne pasaże gęstwy ? Tego nie wiem, bo raczej nie używa się w domu tych samych drożdży 10 razy pod rząd, bo się znudzą, natomiast piwo z drugiego, lub trzeciego pokolenia jest lepsze niż bezpośrednio z suchych. 8 godzin temu, Piotr Ba napisał: dzieś jest haczyk - Na drożdżach MJ mówią od razy że nie nadaje się do zbierania gęstwy, Fermentis milczy na temat tego czy zbierać gęstwę. Zbieraj. 8 godzin temu, Piotr Ba napisał: Jeśli moje myślenie jest słuszne to niezwłocznie należy kupić mieszadło i kolbę 2 L. Na początku wystarczy słoik. Kolba i mieszadło to dodatek. 8 godzin temu, Piotr Ba napisał: I to na pewno nie jest kwestia tylko wyboru szczepów - dobrego belga, witbiera i pszenicznego nie zrobisz na sucharach potwierdzam. TRUE Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted January 27, 2021 Share Posted January 27, 2021 11 godzin temu, Piotr Ba napisał: dobrego belga, witbiera i pszenicznego nie zrobisz na sucharach potwierdzam. Dobre pszeniczne zrobisz, nawet bardzo dobre. No ale rzeczywiście, belga już raczej nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.