Jump to content

Fermenacja cicha i refermentacja


Recommended Posts

Na wstępie chciałbym się przywitać, jako nowa osoba na forum. Mam za sobą kilka warek z brewkitu. Aktualnie zrobiłem pierwsze piwo z zacieraniem. Mam kilka pytań.

 

1. Przeglądając forum i czytając wszelkie za i przeciw przelewaniu na cichą, postanowiłem nie przelewać - boję się infekcji przy przelewaniu. W przepisie dołączonym do zestawu ze słodami mam takie info

Cytat

Fermentacja burzliwa w temp. 19-21 C przez 7 dni, później cicha w temp. 19-21 C przez 14 dni.

Jeżeli pomijam przelewanie na cichą, to po prostu trzymać w fermentatorze przez 3 tygodni i pod koniec sprawdzać czy spada blg? Czy jeśli  nie przelewam, to powinienem trzymać krócej w sensie, pod koniec drugiego tygodnia kontrolować blg i jak nie spada to przelewać?

 

2. Refermentacja. Wcześniej dosypywałem cukier bezpośrednio do butelek z miarki z różnym skutkiem, ostatnio z małym gejzerem :P Doczytałem, że ogólnie lepiej stworzyć roztwór cukru i dolać do fermentatora. Czy powinienem ten roztwór dodać bezpośrednio przed rozlewem i ostrożnie wymieszać zdezynfekowaną łychą? Czy lepiej dodać roztwór cukru do nowego fermentatora i przelać tam wszystko (tu też boję się infekcji)?

Link to post
Share on other sites

Ad. 1 Trzymasz tyle czasu aż blg przestanie spadać a drożdże posprzątają po sobie, więc jeśli jest to jakaś brzeczka 12 blg to 3 tyg. powinny wystarczyć

Ad. 2 Przelewają pozbywasz się drożdży i innych osadów z piwa czyli warto wlać delikatnie do zdezynfekowanego fermentora do którego wlałeś sterylny syrop cukrowy.

Edited by yoshko
Link to post
Share on other sites
15 minut temu, pantomash napisał:

Jeżeli pomijam przelewanie na cichą, to po prostu trzymać w fermentatorze przez 3 tygodni i pod koniec sprawdzać czy spada blg? Czy jeśli  nie przelewam, to powinienem trzymać krócej w sensie, pod koniec drugiego tygodnia kontrolować blg i jak nie spada to przelewać?

 

Cześć! Napisz jakie masz początkowe blg. Ja przy piwkach w przedziale 11 - 16 blg zawsze trzymam 3 tygodnie, nie robie cichej. Po tym czasie zawsze odfermentowuje mi prawidłowo, nigdy nie miałem problemów. Nie zaglądam do fermentora, daje drożdżom święty spokój ;)  

 

15 minut temu, pantomash napisał:

2. Refermentacja. Wcześniej dosypywałem cukier bezpośrednio do butelek z miarki z różnym skutkiem, ostatnio z małym gejzerem :P Doczytałem, że ogólnie lepiej stworzyć roztwór cukru i dolać do fermentatora. Czy powinienem ten roztwór dodać bezpośrednio przed rozlewem i ostrożnie wymieszać zdezynfekowaną łychą? Czy lepiej dodać roztwór cukru do nowego fermentatora i przelać tam wszystko (tu też boję się infekcji)?

 

Ja robię tak. Przygotowuje roztwór cukru (ilość wg kalkulatora) w zależności jakie nagazowanie chce uzyskać. Roztwór się studzi, ja w tym czasie przelewam piwko znad osadu drożdzy do nowego fermentora z kranikiem. Po przelaniu dolewam roztwór cukru i delikatnie mieszam łygą aby zbytnio nie natlenić. Potem rozlew do butelek.

Edited by Piwosz86
Link to post
Share on other sites
Cytat

Jeżeli pomijam przelewanie na cichą, to po prostu trzymać w fermentatorze przez 3 tygodni i pod koniec sprawdzać czy spada blg? Czy jeśli  nie przelewam, to powinienem trzymać krócej w sensie, pod koniec drugiego tygodnia kontrolować blg i jak nie spada to przelewać?

 

Cześć! Napisz jakie masz początkowe blg. Ja przy piwkach powyżej 12 blg zawsze trzymam 3 tygodnie, nie robie cichej. Po tym czasie zawsze odfermentowuje mi prawidłowo, nigdy nie miałem problemów. Nie zaglądam do fermentora, daje drożdżom święty spokój ;)

 

Wyszło 11 blg, czyli na spokojnie potrzymać te 3 tygodnie :) 

 

Przekonaliście mnie, roztwór doleję do nowego fermentatora, przy okazji pozbędę się osadów i drożdży :okey:

Link to post
Share on other sites

Z tym przelewaniem to tak jest, żeby nie przelewać na cichą, a przelewać przed rozlewem. :)

Tak naprawdę to nie ma znaczenia, ważne żeby nie za wcześnie.  Podane czasy traktuj jako minimalne, w drugą stronę raczej nie przesadzisz.

Drożdże możesz wykorzystać do nowego piwa.

Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, pantomash napisał:

boję się infekcji przy przelewaniu.

O infekcję w gotowym piwie jest dosyć ciężko. Prędzej martwił bym się o natlenienie przy przelewaniu.

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Mam pytanko odnośnie refermentacji. Nastawiłem piwo miodowe 25 litrów z zawartością prawie 4kg miodu gryczanego. Chciałbym do refermentacji użyć również miodu, tylko nigdzie nie znajduję przelicznika na miód. Ile mogę dodać miodu do 0,5 l butelek? Za pomoc z góry dziękuję

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.