Jump to content

Garnek zacierny nierdzewny


Recommended Posts

Zakupiłem gotowy garnek jednej firmy, niestety nie spełnił on moich oczekiwań, co do jakości. Firma garnka to YATO ale jakoś nie podeszła mi jakość. Zdecydowałem się na zrobienie całego zestawu dla siebie od podstaw czyli zakup gara + montaż termometru i kranu.

 

Mój wymarzony gar zacierny powinien być ze stali nierdzewnej (najchętniej wysoki połysk a nie mat)... i tu pojawia się problem, bo co szukam to garnków sporo ale same satynowe. Oczywiście najlepiej gaz + indukcja z grubymi ściankami.

 

Ktoś coś może polecić w pojemności 42 - 50l ?? Bo oglądam Stalgast/Gredil , Redfox , Royal Catering, Szron... etc.

Edited by dellos
Link to post
Share on other sites
8 minut temu, Piwosz86 napisał:

 

Dlaczego tak? Wzgędy raczej wizualno-estetyczne, czy jest jakiś inny powód? :) 

 

Oczywiście estetyczne ale również utrzymanie czystości. Co wysoki połysk to jednak wysoki połysk... jak dla mnie np. w AISI 304L czy 316L :)

 

Chodź, z satynowanych też rozważam garnek znalazłem ciekawy garnek o stali 18/10 z ściankami 1.2mm grubość i dno 7mm ale oczywiście, szukam dalej.

Link to post
Share on other sites

Wysoki połysk to będzie musiał być polerowany po warzeniu bo zacieki po brzeczce będą widoczne a przetarcie nie załatwi sprawy.

Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, dellos napisał:

Oczywiście estetyczne ale również utrzymanie czystości

 

Ja mam satynowany i nie ma najmniejszego problemu z utrzymaniem czystości ;)  Moim skromnym zdaniem różnica między połyskiem, a satyną jest tylko i wyłącznie wizualna. Poza tym mam mały garnek kuchenny, który po zakupie miał połysk, teraz już mogę powiedzieć, że po iluś tam dziesięciu myciach bliżej mu do satyny niż do połysku :P 

Link to post
Share on other sites
11 minut temu, dellos napisał:

Oczywiście estetyczne ale również utrzymanie czystości. Co wysoki połysk to jednak wysoki połysk... jak dla mnie np. w AISI 304L czy 316L :)

Chodź, z satynowanych też rozważam garnek znalazłem ciekawy garnek o stali 18/10 z ściankami 1.2mm grubość i dno 7mm ale oczywiście, szukam dalej.

Panie, stal nierdzewna w gatunku 304 lub 316 może występować w kilkunastu wariantach powierzchni od matowej do lustra.

Stal 18/10 to potoczne oznaczenie stali nierdzewnej w gatunku 304, inaczej 1.4301. 18/10 oznacza zawartość chromu Cr 18% i niklu Ni 10%, inaczej chromoniklówka, inaczej nierdzewka.

Daj ten garnek co masz do szczotkowania i będzie ładny. 

Link to post
Share on other sites
59 minut temu, 330ml napisał:

Na moich garach nie widać czy są satynowe, czy błyszczące bo są zaizolowane karimatą i to jest dla mnie istotne:)

 

Mówię o wykończeniu również w środku... a co do satynowanych to rozważam:

 

https://allegro.pl/oferta/kociol-garnek-gar-nierdzewny-inox-pokrywa-50l-fv-8257471704

lub

https://allegro.pl/oferta/duzy-porzadny-garnek-gar-48-l-gastronomiczny-8326346752

 

i chyba najładniejszy (aktualnie mój faworyt):

https://allegro.pl/oferta/gp-garnek-ze-stali-nierdzewnej-wysoki-50-l-10129260799

 

Wolał bym coś kupić pod 40-42litry ale jest albo 33 albo 50

Edited by dellos
Link to post
Share on other sites

Mam na sprzedaż dwa garnki 70l (45x45cm) jeden z 1 kranem i termometrem tarczowym, drugi z dwoma kranami (jeden na dole, drugi wyżej, był pierwotnie przeznaczony do systemu HERMS). Chętnie odsprzedam bo przesiadam się na automat (brak miejsca)

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Swoją drogą, przy założeniu że chce się uzyskać 20-23 litry piwa, to iść w garnek 36, 40 czy od razu w 50l ??

 

Tak myślę, czy 50l to nie za dużo by robić mniejsze warki gdy chcemy uzyskać te 20 litrów. Jak wy to widzicie z doświadczenia? Bo może nie warto kupować 50 albo właśnie warto? Różnice w cenie 40 a 50l, to jakieś 10-15%... więc ustalmy nie robi różnicy.

Link to post
Share on other sites
13 minut temu, punix napisał:

36-40l spokojnie wystarczy, nawet pod większe zasypy. 50l może mieć sens, gdybyś kiedyś chciał kiedyś zrobić np. podwójną warkę i rozbić na 2 fermentory.

Nie na ten moment nie planuję takich "eksperymentów"...

 

To pewno dobrym rozwiązaniem będzie popularny garnek Edenberg EB 9198. Mówimy tu o chyba jakości lepszej niż te tańsze YATOm ze stali 201 jak podaje producent?

 

Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, dellos napisał:

Zakupiłem gotowy garnek jednej firmy, niestety nie spełnił on moich oczekiwań, co do jakości. Firma garnka to YATO ale jakoś nie podeszła mi jakość. Zdecydowałem się na zrobienie całego zestawu dla siebie od podstaw czyli zakup gara + montaż termometru i kranu.

 

Mój wymarzony gar zacierny powinien być ze stali nierdzewnej (najchętniej wysoki połysk a nie mat)... i tu pojawia się problem, bo co szukam to garnków sporo ale same satynowe. Oczywiście najlepiej gaz + indukcja z grubymi ściankami.

 

Ktoś coś może polecić w pojemności 42 - 50l ?? Bo oglądam Stalgast/Gredil , Redfox , Royal Catering, Szron... etc.

 

Ja używam takiego https://www.nakrywamy.pl/ambition-vitalux-garnek-gastronomiczny-50-l-60485?utm_source=ceneo&utm_medium=referral tylko starsza wersje (chyba). Przerabiał mi go kolega lewatywa8 i prima sort do warek 40-45l :D  Nie mniej, ja tam nie wkładam chłodnicy bo nie wiem czy by weszło 40l...

Link to post
Share on other sites

Ja jednak pójdę w mniejszy garnek, 50l to dla mnie za duży klamot na ten moment. I wybiorę chyba ten:

 

https://allegro.pl/oferta/garnek-stalowy-gastronomiczny-z-pokrywa-35cm-35l-9389451816

 

Wygląda na dobrej jakości garnek, ciekawe czy ktoś tu używa tego produktu? I wykończenie mi odpowiada i 35l, wydaje mi się na ten moment optymalne. Ano i wykończenie mi wizualnie odpowiada. Będę też myślał potem o instalacji kranu oraz może elektronicznego termometru (a może manualne też ładnie wyglądają).

Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, dellos napisał:

Firma garnka to YATO ale jakoś nie podeszła mi jakość

To nie kupuj kolejnego krzaka z allegro, tylko idź w bardziej renomowanych producentów. Ja mam garnek Hendi z serii Profi Line i jest bardzo dobrej jakości. Dobre są też garnki Ambition podlinkowane przez kolegę.

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Gawron napisał:

To nie kupuj kolejnego krzaka z allegro, tylko idź w bardziej renomowanych producentów. Ja mam garnek Hendi z serii Profi Line i jest bardzo dobrej jakości. Dobre są też garnki Ambition podlinkowane przez kolegę.

 

Ten podlinkowany przez kolegę jest za duży szukam 35l nie 50l ale mam kilka fajnych na uwadze z lepszych firm.

Link to post
Share on other sites
46 minut temu, dellos napisał:

 

Ten podlinkowany przez kolegę jest za duży szukam 35l nie 50l ale mam kilka fajnych na uwadze z lepszych firm.

Ambition i hendi mają też garnki 36-37 litrów. 

Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Jancewicz napisał:

Dużo dobrego słyszałem też o garnkach marki Szron

Mam szrona, nawet na sprzedaż. Jak ktoś szuka solidnego sprzętu, to polecam, ale jak ma być też estetycznie to Hendi lepsze. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.