dellos 0 Posted January 21 Share Posted January 21 (edited) Zakupiłem gotowy garnek jednej firmy, niestety nie spełnił on moich oczekiwań, co do jakości. Firma garnka to YATO ale jakoś nie podeszła mi jakość. Zdecydowałem się na zrobienie całego zestawu dla siebie od podstaw czyli zakup gara + montaż termometru i kranu. Mój wymarzony gar zacierny powinien być ze stali nierdzewnej (najchętniej wysoki połysk a nie mat)... i tu pojawia się problem, bo co szukam to garnków sporo ale same satynowe. Oczywiście najlepiej gaz + indukcja z grubymi ściankami. Ktoś coś może polecić w pojemności 42 - 50l ?? Bo oglądam Stalgast/Gredil , Redfox , Royal Catering, Szron... etc. Edited January 21 by dellos Quote Link to post Share on other sites
Hary86 55 Posted January 21 Share Posted January 21 Porady przy zakupie garnka :) - Sprzęt - Piwo.org Quote Link to post Share on other sites
dellos 0 Posted January 21 Author Share Posted January 21 32 minuty temu, Hary86 napisał: Porady przy zakupie garnka :) - Sprzęt - Piwo.org Dzięki ale ten temat porusza praktycznie 3-4 producentów i nie ma w nim nic o garnkach na wysoki połysk tylko standardy z Allegro. Quote Link to post Share on other sites
Piwosz86 40 Posted January 21 Share Posted January 21 Godzinę temu, dellos napisał: najchętniej wysoki połysk a nie mat Dlaczego tak? Wzgędy raczej wizualno-estetyczne, czy jest jakiś inny powód? Quote Link to post Share on other sites
dellos 0 Posted January 21 Author Share Posted January 21 8 minut temu, Piwosz86 napisał: Dlaczego tak? Wzgędy raczej wizualno-estetyczne, czy jest jakiś inny powód? Oczywiście estetyczne ale również utrzymanie czystości. Co wysoki połysk to jednak wysoki połysk... jak dla mnie np. w AISI 304L czy 316L Chodź, z satynowanych też rozważam garnek znalazłem ciekawy garnek o stali 18/10 z ściankami 1.2mm grubość i dno 7mm ale oczywiście, szukam dalej. Quote Link to post Share on other sites
yoshko 40 Posted January 21 Share Posted January 21 Wysoki połysk to będzie musiał być polerowany po warzeniu bo zacieki po brzeczce będą widoczne a przetarcie nie załatwi sprawy. Quote Link to post Share on other sites
Piwosz86 40 Posted January 21 Share Posted January 21 4 minuty temu, dellos napisał: Oczywiście estetyczne ale również utrzymanie czystości Ja mam satynowany i nie ma najmniejszego problemu z utrzymaniem czystości Moim skromnym zdaniem różnica między połyskiem, a satyną jest tylko i wyłącznie wizualna. Poza tym mam mały garnek kuchenny, który po zakupie miał połysk, teraz już mogę powiedzieć, że po iluś tam dziesięciu myciach bliżej mu do satyny niż do połysku Quote Link to post Share on other sites
anatom 160 Posted January 21 Share Posted January 21 11 minut temu, dellos napisał: Oczywiście estetyczne ale również utrzymanie czystości. Co wysoki połysk to jednak wysoki połysk... jak dla mnie np. w AISI 304L czy 316L Chodź, z satynowanych też rozważam garnek znalazłem ciekawy garnek o stali 18/10 z ściankami 1.2mm grubość i dno 7mm ale oczywiście, szukam dalej. Panie, stal nierdzewna w gatunku 304 lub 316 może występować w kilkunastu wariantach powierzchni od matowej do lustra. Stal 18/10 to potoczne oznaczenie stali nierdzewnej w gatunku 304, inaczej 1.4301. 18/10 oznacza zawartość chromu Cr 18% i niklu Ni 10%, inaczej chromoniklówka, inaczej nierdzewka. Daj ten garnek co masz do szczotkowania i będzie ładny. Quote Link to post Share on other sites
330ml 17 Posted January 21 Share Posted January 21 Na moich garach nie widać czy są satynowe, czy błyszczące bo są zaizolowane karimatą i to jest dla mnie istotne:) Quote Link to post Share on other sites
dellos 0 Posted January 21 Author Share Posted January 21 (edited) 59 minut temu, 330ml napisał: Na moich garach nie widać czy są satynowe, czy błyszczące bo są zaizolowane karimatą i to jest dla mnie istotne:) Mówię o wykończeniu również w środku... a co do satynowanych to rozważam: https://allegro.pl/oferta/kociol-garnek-gar-nierdzewny-inox-pokrywa-50l-fv-8257471704 lub https://allegro.pl/oferta/duzy-porzadny-garnek-gar-48-l-gastronomiczny-8326346752 i chyba najładniejszy (aktualnie mój faworyt): https://allegro.pl/oferta/gp-garnek-ze-stali-nierdzewnej-wysoki-50-l-10129260799 Wolał bym coś kupić pod 40-42litry ale jest albo 33 albo 50 Edited January 21 by dellos Quote Link to post Share on other sites
Hobbysta 36 Posted January 21 Share Posted January 21 Mam na sprzedaż dwa garnki 70l (45x45cm) jeden z 1 kranem i termometrem tarczowym, drugi z dwoma kranami (jeden na dole, drugi wyżej, był pierwotnie przeznaczony do systemu HERMS). Chętnie odsprzedam bo przesiadam się na automat (brak miejsca)Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
dellos 0 Posted January 21 Author Share Posted January 21 Swoją drogą, przy założeniu że chce się uzyskać 20-23 litry piwa, to iść w garnek 36, 40 czy od razu w 50l ?? Tak myślę, czy 50l to nie za dużo by robić mniejsze warki gdy chcemy uzyskać te 20 litrów. Jak wy to widzicie z doświadczenia? Bo może nie warto kupować 50 albo właśnie warto? Różnice w cenie 40 a 50l, to jakieś 10-15%... więc ustalmy nie robi różnicy. Quote Link to post Share on other sites
punix 304 Posted January 21 Share Posted January 21 36-40l spokojnie wystarczy, nawet pod większe zasypy. 50l może mieć sens, gdybyś kiedyś chciał kiedyś zrobić np. podwójną warkę i rozbić na 2 fermentory. dellos 1 Quote Link to post Share on other sites
dellos 0 Posted January 21 Author Share Posted January 21 13 minut temu, punix napisał: 36-40l spokojnie wystarczy, nawet pod większe zasypy. 50l może mieć sens, gdybyś kiedyś chciał kiedyś zrobić np. podwójną warkę i rozbić na 2 fermentory. Nie na ten moment nie planuję takich "eksperymentów"... To pewno dobrym rozwiązaniem będzie popularny garnek Edenberg EB 9198. Mówimy tu o chyba jakości lepszej niż te tańsze YATOm ze stali 201 jak podaje producent? Quote Link to post Share on other sites
Michal_87 18 Posted January 21 Share Posted January 21 10 godzin temu, dellos napisał: Zakupiłem gotowy garnek jednej firmy, niestety nie spełnił on moich oczekiwań, co do jakości. Firma garnka to YATO ale jakoś nie podeszła mi jakość. Zdecydowałem się na zrobienie całego zestawu dla siebie od podstaw czyli zakup gara + montaż termometru i kranu. Mój wymarzony gar zacierny powinien być ze stali nierdzewnej (najchętniej wysoki połysk a nie mat)... i tu pojawia się problem, bo co szukam to garnków sporo ale same satynowe. Oczywiście najlepiej gaz + indukcja z grubymi ściankami. Ktoś coś może polecić w pojemności 42 - 50l ?? Bo oglądam Stalgast/Gredil , Redfox , Royal Catering, Szron... etc. Ja używam takiego https://www.nakrywamy.pl/ambition-vitalux-garnek-gastronomiczny-50-l-60485?utm_source=ceneo&utm_medium=referral tylko starsza wersje (chyba). Przerabiał mi go kolega lewatywa8 i prima sort do warek 40-45l Nie mniej, ja tam nie wkładam chłodnicy bo nie wiem czy by weszło 40l... dellos 1 Quote Link to post Share on other sites
dellos 0 Posted January 21 Author Share Posted January 21 Ja jednak pójdę w mniejszy garnek, 50l to dla mnie za duży klamot na ten moment. I wybiorę chyba ten: https://allegro.pl/oferta/garnek-stalowy-gastronomiczny-z-pokrywa-35cm-35l-9389451816 Wygląda na dobrej jakości garnek, ciekawe czy ktoś tu używa tego produktu? I wykończenie mi odpowiada i 35l, wydaje mi się na ten moment optymalne. Ano i wykończenie mi wizualnie odpowiada. Będę też myślał potem o instalacji kranu oraz może elektronicznego termometru (a może manualne też ładnie wyglądają). Quote Link to post Share on other sites
Gawron 269 Posted January 22 Share Posted January 22 20 godzin temu, dellos napisał: Firma garnka to YATO ale jakoś nie podeszła mi jakość To nie kupuj kolejnego krzaka z allegro, tylko idź w bardziej renomowanych producentów. Ja mam garnek Hendi z serii Profi Line i jest bardzo dobrej jakości. Dobre są też garnki Ambition podlinkowane przez kolegę. dellos 1 Quote Link to post Share on other sites
dellos 0 Posted January 22 Author Share Posted January 22 2 godziny temu, Gawron napisał: To nie kupuj kolejnego krzaka z allegro, tylko idź w bardziej renomowanych producentów. Ja mam garnek Hendi z serii Profi Line i jest bardzo dobrej jakości. Dobre są też garnki Ambition podlinkowane przez kolegę. Ten podlinkowany przez kolegę jest za duży szukam 35l nie 50l ale mam kilka fajnych na uwadze z lepszych firm. Quote Link to post Share on other sites
Gawron 269 Posted January 22 Share Posted January 22 46 minut temu, dellos napisał: Ten podlinkowany przez kolegę jest za duży szukam 35l nie 50l ale mam kilka fajnych na uwadze z lepszych firm. Ambition i hendi mają też garnki 36-37 litrów. Quote Link to post Share on other sites
Jancewicz 244 Posted January 22 Share Posted January 22 Dużo dobrego słyszałem też o garnkach marki Szron Quote Link to post Share on other sites
dellos 0 Posted January 22 Author Share Posted January 22 To pewno ten będzie idealny: https://www.gastrro.pl/hendi-garnek-wysoki-z-pokrywka-360-mm-37-l-profi-line-832707.html lub https://mmgastro.pl/produkt/szczegoly/18,garnek-ze-stali-nierdzewnej-wysoki----poj-355-l-tom-gast https://mmgastro.pl/produkt/szczegoly/49167,garnek-ze-stali-nierdzewnej-wysoki-z-pokrywka---poj-355-l-pro-tom-gast Quote Link to post Share on other sites
Gawron 269 Posted January 22 Share Posted January 22 5 godzin temu, Jancewicz napisał: Dużo dobrego słyszałem też o garnkach marki Szron Mam szrona, nawet na sprzedaż. Jak ktoś szuka solidnego sprzętu, to polecam, ale jak ma być też estetycznie to Hendi lepsze. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.