Jump to content

Recommended Posts

Czy możecie mi pomóc ws twardości wody? Sprawa jest mianowicie taka, że kupiłem sobie TDS tester, który pokazuje mi ja k widać na zdjęciu 265ppm. Pytanie brzmi co mam z tym zrobić? W załączeniu zrzut z Beersmitha uzupełniony o parametry, które udało mi się uzyskać z wodociągów. Tutaj nic się nie zgadza z tym wskazaniem 265ppm. :/

 

Czy mam dobrą wodę do Ale'sów? Co zrobić z nią jak będę chciał Pilsa uwarzyć?

image.png

1611154810012.jpg

Edited by Romanos_P
Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Romanos_P napisał:

Czy mam dobrą wodę do Ale'sów? 

W narzędziach masz BS masz Water Profile Tool z wpisanymi wodami o różnych parametrach i możesz sobie porównać.

2 godziny temu, Romanos_P napisał:

Co zrobić z nią jak będę chciał Pilsa uwarzyć?

 

Modyfikować wodę możesz na dwa sposoby. Dodając różnych soli, lub w przypadku gdy w twojej wodzie masz za duże stężenie, to możesz rozcieńczyć najpierw swoją wodę wodą demineralizowaną i dopiero dodawać różnych soli. W Bs jest to proste. Wybierasz profil docelowy wody, wpisujesz jaką ilością wody destylowanej rozcieńczasz i program sam wypluje czego i ile masz dodać. Na upartego to możesz zaczynać od samej wody destylowanej i zmodyfikować ją w dowolny sposób. Zrobisz tak wodę i z Pilzna i Burton  upon Trent.

Edited by Gawron
Link to post
Share on other sites

Dzięki. Teraz kumam.

 

Powiedz mi jeszcze czy ten pH metr na coś mi się w takim razie przyda? I tak muszę się dokładnie wywiedzieć o skład wody z kranu (brakuje HCO3).

Link to post
Share on other sites

Zacznijmy od tego że przyrząd ze zdjęcia to nie jest pHmetr tylko urządzenie do sprawdzania zanieczyszczenia wody. Na moje oko, kompletnie bezużyteczny w piwowarstwie domowym.

Edited by Hary86
Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Hary86 napisał:

Zacznijmy od tego że przyrząd ze zdjęcia to nie jest pHmetr tylko urządzenie do sprawdzania zanieczyszczenia wody. Na moje oko, kompletnie bezużyteczny w piwowarstwie domowym.

Tak. Oczywiście to jest TDS tester do sprawdzania twardoscli wody jak wcześniej pisałem. Przepraszam pomyliło mi się bo kupielm też pHmetr.

 

Tzn nie przyda się ten tester twardości?

Link to post
Share on other sites

Wg mnie nie przyda się. Jeśli będziesz chciał bawić się w modyfikację wody, to i tak będziesz potrzebował dokładne dane z wodociągów i na podstawie tego będziesz dodawał to i tamto. 

Link to post
Share on other sites

Masz też chlorki i siarczany. Poprzeliczaj z mg na ppm bo to częściej używane w profilach wody. 

Z twardości wyliczysz teoretycznie Ca i Mg i będziesz mógł budować profil wody. Sód Na nie powinien być na jakimś ekstremalnym poziomie. 

Link to post
Share on other sites

Całą resztę mam. Tylko Ca i HCO3 brakuje.

4 minuty temu, anatom napisał:

Masz też chlorki i siarczany. Poprzeliczaj z mg na ppm bo to częściej używane w profilach wody. 

Z twardości wyliczysz teoretycznie Ca i Mg i będziesz mógł budować profil wody. Sód Na nie powinien być na jakimś ekstremalnym poziomie. 

 

Link to post
Share on other sites
6 minut temu, anatom napisał:

Masz też chlorki i siarczany. Poprzeliczaj z mg na ppm bo to częściej używane w profilach wody. 

Z twardości wyliczysz teoretycznie Ca i Mg i będziesz mógł budować profil wody. Sód Na nie powinien być na jakimś ekstremalnym poziomie. 

 

Przecież 1mg/10cm3 to 1ppm

https://www.rapidtables.com/convert/chemistry/ppm-to-mg-per-liter.html

Link to post
Share on other sites
38 minut temu, Romanos_P napisał:

 

 

34 minuty temu, Romanos_P napisał:

No więc przelicz sobie na ppm i wbij te dane ppmy w jakiś kalkulator profilu wody do piwa. 

 

Edit: a dobra, tam są dm3. 

Edited by anatom
Link to post
Share on other sites

Kurcze, nie wychodzi. Obliczyłem ze wzoru na twardość wody Ca - 8,35 (wczesniej był błąd i wyszło mi 42). Po podstawieniu do BS mam w nim twardość 12ppm :/ coś sie nie zgadza... Chyba, że ta twardość w BS to nie twardość ogolna?

Edited by Romanos_P
Link to post
Share on other sites

Czy ktoś mi z tym pomoże? :)

 

Mam Mg i Twardość wody Tw jak wyżej. Ile moge mieć mw Ca? Plis, bo musze za niedługo uwarzyć piwerko :)

 

Żeby wyszła mi twardość 63 w BS musiałbym wpisać Ca = 80. Z wzory powyżej to nie wynika. Co zrobić?

 

image.png.2320d1d46128045a76f16b37bc674e1a.png

Edited by Romanos_P
Link to post
Share on other sites

Pogadałem z ludźmi na forach.... akwarystycznych :) i na forum BeerSmitha. Okazuje się, że rzeczywiście pry danych Mg - 10,2ppm i Twardości ogólnej = 63ppm Ca wychodzi na poziomie 8,5ppm. 

 

Problem z twardością wody w BS polega na tym, że w ENG języku to jest Effective Hardness, a to nie jest Twardość Ogólna wody.

 

Więc ostanę przy tym, że mam Ca = 8,5, Mg = 10,2. 

Link to post
Share on other sites

Ściągnij sobie arkusz bru'n water i znając wartości Ca, Mg, Na, chlorków i siarczanów możesz próbować dobrać wartość HCO3 tak żeby woda się balansowała. Nie wiem czy BS to podaje. Ogólnie wygląda że masz miękka wodę ubogą w minerały, idealna do modyfikacji. Zazdroszczę, u mnie Ca 112, HCO3 359 :/.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Wg naszych wzorów wygląda dobrze to co wyliczyleś, a potwierdzili ci to akwaryści. Na czymś musisz się oprzeć. Teraz HCO3 możesz dobrać żeby pasowało do reszty i masz wszystko co potrzeba.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.