Romanos_P 0 Posted January 20 Share Posted January 20 (edited) Czy możecie mi pomóc ws twardości wody? Sprawa jest mianowicie taka, że kupiłem sobie TDS tester, który pokazuje mi ja k widać na zdjęciu 265ppm. Pytanie brzmi co mam z tym zrobić? W załączeniu zrzut z Beersmitha uzupełniony o parametry, które udało mi się uzyskać z wodociągów. Tutaj nic się nie zgadza z tym wskazaniem 265ppm. Czy mam dobrą wodę do Ale'sów? Co zrobić z nią jak będę chciał Pilsa uwarzyć? Edited January 20 by Romanos_P Quote Link to post Share on other sites
Gawron 269 Posted January 20 Share Posted January 20 (edited) 2 godziny temu, Romanos_P napisał: Czy mam dobrą wodę do Ale'sów? W narzędziach masz BS masz Water Profile Tool z wpisanymi wodami o różnych parametrach i możesz sobie porównać. 2 godziny temu, Romanos_P napisał: Co zrobić z nią jak będę chciał Pilsa uwarzyć? Modyfikować wodę możesz na dwa sposoby. Dodając różnych soli, lub w przypadku gdy w twojej wodzie masz za duże stężenie, to możesz rozcieńczyć najpierw swoją wodę wodą demineralizowaną i dopiero dodawać różnych soli. W Bs jest to proste. Wybierasz profil docelowy wody, wpisujesz jaką ilością wody destylowanej rozcieńczasz i program sam wypluje czego i ile masz dodać. Na upartego to możesz zaczynać od samej wody destylowanej i zmodyfikować ją w dowolny sposób. Zrobisz tak wodę i z Pilzna i Burton upon Trent. Edited January 20 by Gawron Quote Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 Posted January 20 Author Share Posted January 20 Dzięki. Teraz kumam. Powiedz mi jeszcze czy ten pH metr na coś mi się w takim razie przyda? I tak muszę się dokładnie wywiedzieć o skład wody z kranu (brakuje HCO3). Quote Link to post Share on other sites
Hary86 55 Posted January 20 Share Posted January 20 (edited) Zacznijmy od tego że przyrząd ze zdjęcia to nie jest pHmetr tylko urządzenie do sprawdzania zanieczyszczenia wody. Na moje oko, kompletnie bezużyteczny w piwowarstwie domowym. Edited January 20 by Hary86 Quote Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 Posted January 20 Author Share Posted January 20 5 godzin temu, Hary86 napisał: Zacznijmy od tego że przyrząd ze zdjęcia to nie jest pHmetr tylko urządzenie do sprawdzania zanieczyszczenia wody. Na moje oko, kompletnie bezużyteczny w piwowarstwie domowym. Tak. Oczywiście to jest TDS tester do sprawdzania twardoscli wody jak wcześniej pisałem. Przepraszam pomyliło mi się bo kupielm też pHmetr. Tzn nie przyda się ten tester twardości? Quote Link to post Share on other sites
Hary86 55 Posted January 20 Share Posted January 20 Wg mnie nie przyda się. Jeśli będziesz chciał bawić się w modyfikację wody, to i tak będziesz potrzebował dokładne dane z wodociągów i na podstawie tego będziesz dodawał to i tamto. Quote Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 Posted January 21 Author Share Posted January 21 Dziękuję za szybkie i wyczerpujące info. Dzwonie do wodociągów. 🤭 Temat do zamknięcia. Quote Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 Posted January 21 Author Share Posted January 21 Niestety, udało mi się uzyskać tylko takie informacje od dostawcy. Nie mam Ca i HCO3. Czy może gdzieś to tutaj jest? Przepraszam, ale nie jestem dobry z chemii Quote Link to post Share on other sites
mkrawc 40 Posted January 21 Share Posted January 21 Masz twardość ogólną a to już dużo, poczytaj https://wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody Quote Link to post Share on other sites
anatom 160 Posted January 21 Share Posted January 21 Masz też chlorki i siarczany. Poprzeliczaj z mg na ppm bo to częściej używane w profilach wody. Z twardości wyliczysz teoretycznie Ca i Mg i będziesz mógł budować profil wody. Sód Na nie powinien być na jakimś ekstremalnym poziomie. Quote Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 Posted January 21 Author Share Posted January 21 Całą resztę mam. Tylko Ca i HCO3 brakuje. 4 minuty temu, anatom napisał: Masz też chlorki i siarczany. Poprzeliczaj z mg na ppm bo to częściej używane w profilach wody. Z twardości wyliczysz teoretycznie Ca i Mg i będziesz mógł budować profil wody. Sód Na nie powinien być na jakimś ekstremalnym poziomie. Quote Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 Posted January 21 Author Share Posted January 21 6 minut temu, anatom napisał: Masz też chlorki i siarczany. Poprzeliczaj z mg na ppm bo to częściej używane w profilach wody. Z twardości wyliczysz teoretycznie Ca i Mg i będziesz mógł budować profil wody. Sód Na nie powinien być na jakimś ekstremalnym poziomie. Przecież 1mg/10cm3 to 1ppm https://www.rapidtables.com/convert/chemistry/ppm-to-mg-per-liter.html Quote Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 Posted January 21 Author Share Posted January 21 2 godziny temu, mkrawc napisał: Masz twardość ogólną a to już dużo, poczytaj https://wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody Super - już sobie wyliczyłem, że Ca mam ~42 Jeszcze tylko HCO3 Ale nie mam nawet alkaliczności podanej... Quote Link to post Share on other sites
anatom 160 Posted January 21 Share Posted January 21 (edited) 38 minut temu, Romanos_P napisał: 34 minuty temu, Romanos_P napisał: Przecież 1mg/10cm3 to 1ppm https://www.rapidtables.com/convert/chemistry/ppm-to-mg-per-liter.html No więc przelicz sobie na ppm i wbij te dane ppmy w jakiś kalkulator profilu wody do piwa. Edit: a dobra, tam są dm3. Edited January 21 by anatom Quote Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 Posted January 21 Author Share Posted January 21 (edited) Kurcze, nie wychodzi. Obliczyłem ze wzoru na twardość wody Ca - 8,35 (wczesniej był błąd i wyszło mi 42). Po podstawieniu do BS mam w nim twardość 12ppm coś sie nie zgadza... Chyba, że ta twardość w BS to nie twardość ogolna? Edited January 21 by Romanos_P Quote Link to post Share on other sites
anatom 160 Posted January 21 Share Posted January 21 Jeśli Mg masz 10 to Ca będzie ok 40. Quote Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 Posted January 21 Author Share Posted January 21 (edited) Przecież tutaj jest wzór: https://wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody Tw=50x(Ca/20+Mg/12,1) Tw = 63 Mg = 10,2 Niestety nie wychodzi tyle. Edited January 22 by Romanos_P Quote Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 Posted January 26 Author Share Posted January 26 (edited) Czy ktoś mi z tym pomoże? Mam Mg i Twardość wody Tw jak wyżej. Ile moge mieć mw Ca? Plis, bo musze za niedługo uwarzyć piwerko Żeby wyszła mi twardość 63 w BS musiałbym wpisać Ca = 80. Z wzory powyżej to nie wynika. Co zrobić? Edited January 26 by Romanos_P Quote Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 Posted January 27 Author Share Posted January 27 Pogadałem z ludźmi na forach.... akwarystycznych i na forum BeerSmitha. Okazuje się, że rzeczywiście pry danych Mg - 10,2ppm i Twardości ogólnej = 63ppm Ca wychodzi na poziomie 8,5ppm. Problem z twardością wody w BS polega na tym, że w ENG języku to jest Effective Hardness, a to nie jest Twardość Ogólna wody. Więc ostanę przy tym, że mam Ca = 8,5, Mg = 10,2. Quote Link to post Share on other sites
mkrawc 40 Posted January 27 Share Posted January 27 Ściągnij sobie arkusz bru'n water i znając wartości Ca, Mg, Na, chlorków i siarczanów możesz próbować dobrać wartość HCO3 tak żeby woda się balansowała. Nie wiem czy BS to podaje. Ogólnie wygląda że masz miękka wodę ubogą w minerały, idealna do modyfikacji. Zazdroszczę, u mnie Ca 112, HCO3 359 .Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 Posted January 27 Author Share Posted January 27 Nie znam swojego Ca. Takie wyliczyłem jak wyżej. W tym szkopuł. Nie jestem pewien czy dobrze. HCO3 też nie mam. Quote Link to post Share on other sites
mkrawc 40 Posted January 27 Share Posted January 27 Wg naszych wzorów wygląda dobrze to co wyliczyleś, a potwierdzili ci to akwaryści. Na czymś musisz się oprzeć. Teraz HCO3 możesz dobrać żeby pasowało do reszty i masz wszystko co potrzeba.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 Posted January 27 Author Share Posted January 27 Ale jak je dobrać? Możesz mi pomóc? Quote Link to post Share on other sites
mkrawc 40 Posted January 27 Share Posted January 27 Ściągnij arkusz bru'n water i on pokazuje czy parametry które wpisałeś są zbalansowane.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 Posted January 28 Author Share Posted January 28 Ściągnąłem. On sam nic nie uzupełni. Tam trzeba wpisać znane HCO3 wody. A tego szukam poza wapniem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.