AiT 1 Posted January 18 Share Posted January 18 Cześć. Przed nami nasze pierwsze warzenie. Zakupiliśmy zestaw "Polska IPA 16° Blg". Jeżeli mógłby ktoś rzucić okiem na zestaw i nasze wątpliwości, to bylibyśmy wdzięczni Skład zestawu: - słód Pale Ale Strzegom 5,5 kg, - słów karmelowy 0,5 kg, - chmiel Lubelski 50 g, - chmiel Sybilla 50 g, - chmiel Marynka 50 g, - trawa cytrynowa, - drożdże suche 10 g Gozdana PAY 7 Wskazówki warzenia (w skrócie); 1. Zacieranie Słód do 18 l wody 52 °C. Pierwsza przerwa na 62-68°C (10- 60 min), druga 72°C (10-30 min) i 78°C. 2. Chmielenie 60 min - Marynka 25 g po 10 min - Sybilla 25 g po 30 min - Lubelski 25 g + trawa cytrusowa na 10 min przed końcem 3. Fermentacja - burzliwa 18-22°C (ok. 7dni) - cicha 10-15°C (ok. 7 - 14 dni) Podczas cichej dodajemy 25 g Marynki, 25 g Lubelskiego i 25 g Sybilli. 4. Butelkowanie Z użyciem glukozy od 50-150 g na 25 l piwa. Na czas fermentacji 2 tygodnie w temp. 10°C. Nasze pytania i wątpliwości: 1. Jak dobrać czasy i temp. zacierania? 2. Wskazane temperatury i czas fermentacji - które temp. byłby najbardziej optymalne? 3. Czy 10 g drożdży wystarczy? 4. Ile glukozy i jak dawkować? Oczekiwania co do smaku piwa: - niezbyt goryczkowe, - nie za słodkie, - gazowane, Barwa i klarowność bez znaczenia :). Pozdrawiamy Asia i Tomek Quote Link to post Share on other sites
sihox 30 Posted January 18 Share Posted January 18 2 godziny temu, AiT napisał: . Jak dobrać czasy i temp. zacierania? Spokojnie możecie zacierać jednotemperaturowo, np. w 67-68°C przez jakieś 60 min. Na koniec wygrzew do tych 78°C choć to w sumie opcjonalne. 2 godziny temu, AiT napisał: Wskazane temperatury i czas fermentacji - które temp. byłby najbardziej optymalne? Dolne wartości. A konkretnie w tym przypadku pewnie w okolicach tych 18°C przez 2-3 tygodnie. Bez przelewania i innych kombinacji z temperaturami. Chmiel na zimno możecie sypnąć do tego samego wiadra na 2-3 dni przed planowanym butelkowaniem. 2 godziny temu, AiT napisał: Czy 10 g drożdży wystarczy? Trochę mało niestety. Ale pewnie przy pierwszym zacieraniu nie będziecie mieli jakiejś super wydajności i zapewne nie osiągniecie założonych 16BLG. Piwo przefermentuje i wypijecie ze smakiem 2 godziny temu, AiT napisał: Ile glukozy i jak dawkować? Są kalkulatory do tego. Przed butelkowaniem oszacujcie ile Wam wyjdzie piwa. Znajdźcie kalkulator, policzcie ile potrzebujecie cukru, zróbcie syrop z jakimś 0.5L wody, zlejcie syrop i piwo do tanku rozlewczego przy okazji odfiltrowując chmieliny z chmielenia na zimno i z tego butelkujcie. Albo po prostu sypcie cukier (2-3g) do każdej butelki. 2 godziny temu, AiT napisał: - niezbyt goryczkowe, Możecie sobie policzyć IBU z tych dawek i czasów gotowania chmielu. Jak jakieś kosmicznie duże to przesuńcie tą sybillę bliżej końca gotowania. Jeszcze jest kwestia jak chłodzicie - jak nie macie chłodnicy to zwykle brzeczka jest dłużej gorąca i wówczas alfa kwasy z chmielu nadal izomeryzują dając Wam w efekcie bardziej goryczkowe piwo. Wtedy także trzeba przesunąć dawki bliżej końca gotowania. 2 godziny temu, AiT napisał: nie za słodkie, W tym przepisie jest relatywnie dużo słodów karmelowych, które podnoszą "uczucie słodyczy". Można ująć karmeli albo nie żałować chmielu na goryczkę jednak W każdym razie powodzenia. Pierwsze piwo, nawet podłe, i tak zawsze smakuje wyśmienicie Quote Link to post Share on other sites
AiT 1 Posted January 18 Author Share Posted January 18 1 godzinę temu, sihox napisał: Spokojnie możecie zacierać jednotemperaturowo, np. w 67-68°C przez jakieś 60 min. Na koniec wygrzew do tych 78°C choć to w sumie opcjonalne. Dolne wartości. A konkretnie w tym przypadku pewnie w okolicach tych 18°C przez 2-3 tygodnie. Bez przelewania i innych kombinacji z temperaturami. Chmiel na zimno możecie sypnąć do tego samego wiadra na 2-3 dni przed planowanym butelkowaniem. Trochę mało niestety. Ale pewnie przy pierwszym zacieraniu nie będziecie mieli jakiejś super wydajności i zapewne nie osiągniecie założonych 16BLG. Piwo przefermentuje i wypijecie ze smakiem Są kalkulatory do tego. Przed butelkowaniem oszacujcie ile Wam wyjdzie piwa. Znajdźcie kalkulator, policzcie ile potrzebujecie cukru, zróbcie syrop z jakimś 0.5L wody, zlejcie syrop i piwo do tanku rozlewczego przy okazji odfiltrowując chmieliny z chmielenia na zimno i z tego butelkujcie. Albo po prostu sypcie cukier (2-3g) do każdej butelki. Możecie sobie policzyć IBU z tych dawek i czasów gotowania chmielu. Jak jakieś kosmicznie duże to przesuńcie tą sybillę bliżej końca gotowania. Jeszcze jest kwestia jak chłodzicie - jak nie macie chłodnicy to zwykle brzeczka jest dłużej gorąca i wówczas alfa kwasy z chmielu nadal izomeryzują dając Wam w efekcie bardziej goryczkowe piwo. Wtedy także trzeba przesunąć dawki bliżej końca gotowania. W tym przepisie jest relatywnie dużo słodów karmelowych, które podnoszą "uczucie słodyczy". Można ująć karmeli albo nie żałować chmielu na goryczkę jednak W każdym razie powodzenia. Pierwsze piwo, nawet podłe, i tak zawsze smakuje wyśmienicie Quote Link to post Share on other sites
AiT 1 Posted January 18 Author Share Posted January 18 Dziękujemy bardzo za cenne uwagi. Chyba wszystkie uwzględnimy 😀. A jeszcze jedno małe pytanie odnośnie ilości drożdży - tak kombinujemy (pewnie błądzimy), ale czy jeżeli wysłodzimy większą ilością wody np. do 25 l, obniżając dodatkowo Blg, to czy 1 opakowanie drożdzy wówczas wystarczy? Quote Link to post Share on other sites
sihox 30 Posted January 18 Share Posted January 18 Ogólnie na jedno wychodzi - cukru do przejedzenia będą miały tyle samo. Chociaż wg. mnie dobrze kombinujecie i z większą ilością brzeczki o słabszym ekstrakcie powinny poradzić sobie odrobinę lepiej. Ale jeśli dopiero zamawiacie składniki to dorzucić jeszcze jedną paczkę tych drożdży było by najbezpieczniejszym wyjściem. Quote Link to post Share on other sites
sihox 30 Posted January 19 Share Posted January 19 17 godzin temu, AiT napisał: 4. Butelkowanie Z użyciem glukozy od 50-150 g na 25 l piwa. Na czas fermentacji 2 tygodnie w temp. 10°C. O tym miałem wspomnieć i zapomniałem. Refermentację robicie w temperaturze pokojowej. W 10°C szanse, że się nagazuje są minimalne. Po tych ~2 tygodniach można już wstawiać w chłodne miejsce. Quote Link to post Share on other sites
AiT 1 Posted January 19 Author Share Posted January 19 Dzięki bardzo....w najbliższą sobotę warzymy...a pewnie za 6-8 tyg. degustacja. "Pochwalimy się" 😃🍾 Muchor 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.