Skocz do zawartości

Niemieckie Ale (Koelsch, Altbier) - porady techniczne.


Piotr Ba

Rekomendowane odpowiedzi

Nie. Jest kryształ klarowne. Zaparowanie kufla i drozdze nie mają 100% sedymentacji stąd ten efekt przy laniu.

 

Teraz jeszcze po 2 tygodniach jest już inne piwo - piana lepsza, drobna i stabilna, piwo generalnie jest lagerem a w zasadzie pilsem bo goryczka jest dość duża, nie ma kompletnie żadnych estrów ani aromatów owocowych, klarowne jak pils na w34/70 (jeszcze go mam więc porównałem). Trochę nie taki był zamiar.

Faktyczna temperatura fermentacji wynosiła 11 st C mimo 13 st C otoczenia - zmierzyłem termometrem ręcznym w czasie burzliwej kolejną tą samą warkę więc dało to taki a nie inny efekt.

Więc podsumowując na pewno nie jest piwo w stylu. K97 nadają się do lagera.

 

Edytowane przez Piotr Ba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.