Jump to content

Rehydratyzacja drożdży


Recommended Posts

Witam, siadłem dzisiaj do pierwszego w życiu warzenia piwa. 

 

Jest to przepis na APĘ ze strony Marxam. Wszystko szło fajnie do momentu, gdy chciałem zaczynać burzliwą fermentację. Myślałem, że przy obecnie panujących temperaturach schłodzenie brzeczki potrwa z godzinę maksymalnie dwie i dokonałem rehydratyzacji drożdży w szklance wody, od tego momentu minęły 3 godziny, a brzeczka nadal nie ma temperatury, w której można byłoby podać drożdże.

 

Co teraz? Dodać te mokre drożdże, które zostały bardzo przeciągnięte czy poczekać z brzeczką do jutra i po pracy ogarnąć gdzieś drożdże na szybko i dodać je po około 20 godzinach po ściągnięciu piwa z palnika?

 

Jestem kompletnie świeży w te klocki i liczę na Waszą pomoc :)

Link to post
Share on other sites

Najlepiej byłoby schłodzić przez noc, a jutro skoczyć po świeżą paczkę drożdży. Zakładając, że jak dotąd zachowałeś reżim sanitarny, powinno być ok.

Jaka jest obecnie temperatura brzeczki?

Link to post
Share on other sites

Trochę mało danych ale drożdże w tym przypadku możesz dodać nawet w 28 C jak i się śpieszy. Dodanie drożdży na drugi dzień też nie będzie jakimś super błędem pod warunkiem że brzeczka będzie zamknięta i wszystko w koło wysterylizowane.

Link to post
Share on other sites

Utleniłem blenderem (odkażonym) brzeczkę, miała 26 stopni, dodałem te drożdże, już taki budyń się z tego zrobił. Zobaczymy, pierwsza warka w życiu. Zobaczyłem dużo rzeczy, których nie widziałem czytając o tym i oglądając filmy na youtube.

 

Jeśli chodzi o fermentację burzliwą - deczko szczelnie zamknięte i "oddychanie" przez rurkę czy zostawić prześwit między dekielkiem a wiadrem?

Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, kowalkiPPP napisał:

Utleniłem blenderem (odkażonym) brzeczkę,

Znaczy natleniłeś. Bardzo dobrze zrobiłeś,.

 

3 minuty temu, kowalkiPPP napisał:

deczko szczelnie zamknięte i "oddychanie" przez rurkę czy zostawić prześwit między dekielkiem a wiadrem?

ja na początku fermentacji lekko rozszczelniłam fermentor, zwłaszcza jak brzeczki jest dużo i piana pod dekiel.

 

Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, kowalkiPPP napisał:

Jest to przepis na APĘ ze strony Marxam. Wszystko szło fajnie do momentu, gdy chciałem zaczynać burzliwą fermentację. Myślałem, że przy obecnie panujących temperaturach schłodzenie brzeczki potrwa z godzinę maksymalnie dwie i dokonałem rehydratyzacji drożdży w szklance wody, od tego momentu minęły 3 godziny, a brzeczka nadal nie ma temperatury, w której można byłoby podać drożdże.

Rehydratacje warto zaczynać gdy brzeczka jest schłodzona do temperatury zadania drożdży . Niektórzy dodają równiez drożdże prosto z torebki  i też można prawidłowo przeprowadzić fermentację . 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.