Jump to content

Garnek Olkusz i indukcja


Łyskacz
 Share

Recommended Posts

Cześć, ostatnio odchudziłem swój browar domowy sprzedając swoją Coobre, Zostawiłem sobie poniemiecki warnik, żeby nie rezygnować do końca z piwowarstwa. Ale do sedna. Warnik niestety zakończył swój żywot i aktualnie nie mam gara do piwa :( Najtaniej wyjdzie mnie kupno https://allegro.pl/oferta/duzy-garnek-emalia-emaliowany-olkusz-40cm-30l-9763788700 i jazda na indukcji. Pytanie mam czy ktoś z Was używa taki zestaw i czy faktycznie ten gar hula na indukcji? W razie lipy wykosztuję się na nierdzewkę. Myślałem też o taborecie gazowym ale w bloku to tak średnio paradować z butlą....

 

Link to comment
Share on other sites

Coś ten link nie za bardzo wkleiłeś.

Generalnie garnki stalowe pokryte emalią (sproszkowanym szkłem) działają bardzo dobrze na kuchenkach indukcyjnych.

Garnki w całości ze stali nagrzewają się znacznie szybciej niż te z nierdzewki bo te mają tyko w dnie odpowiednią płytę/warstwę.

Link to comment
Share on other sites

Problem z emaliowanymi garnkami na indukcji jest taki że bardzo często mają wypukłe dno co eliminuje je z użytku. Kup nierdzewkę, jest wieczna, a jak będziesz chciał zmienić to sprzedasz z niewielką strata. Albo jak cena jest problemem to szukaj używki.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

16 minut temu, mkrawc napisał:

Problem z emaliowanymi garnkami na indukcji jest taki że bardzo często mają wypukłe dno co eliminuje je z użytku.

tak, może nie nie wypukłe na zimno ale po nagrzaniu robią się lekko wypukłe i nie dolegają dobrze do płyty a co za tym idzie grzanie może być mniej efektywne, dno garnka ma taką samą grubość jak ścianka.

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, Łyskacz napisał:

ok dzięki :) Czyli iść w nierdzewkę. Dzięki.

 

5 minut temu, beerrocker napisał:

Zawsze podgrzewam zawartość garnka na dwóch sąsiednich polach grzewczych (u mnie dwa średnie) jednocześnie.

  Nie wiem :)

 

Ale biorąc po uwagę grube dno w garnkach nierdzewnych + brak możliwości odprysku emalii to wybieram gar nierdzewny. Minusem oczywiście cena ale...

Link to comment
Share on other sites

14 godzin temu, skybert napisał:

 

  Nie wiem :)

 

Ale biorąc po uwagę grube dno w garnkach nierdzewnych + brak możliwości odprysku emalii to wybieram gar nierdzewny. Minusem oczywiście cena ale...

Ale ja wiem, bo używam :)

Jednak dokładnie dlatego wziąłem gar emaliowany zamiast nierdzewki - cena :) Kompletując zabawki nie byłem pewien czy nowe hobby "siądzie" czy skończy się na 1-2 warkach. Siadło, więc teraz bym może i dołożył do nierdzewki i do tego 40l.

 

Nie jestem pewien czy nie ma znaczenia też model płyty indukcyjnej. O ile na samą wypukłość dna gara nie pomoże to rozstaw pól grzewczych a dokładniej odstęp między nimi już może mieć znaczenie.

Edited by beerrocker
Uzupełnienie odpowiedzi
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.