Łyskacz 11 Posted January 17 Cześć, ostatnio odchudziłem swój browar domowy sprzedając swoją Coobre, Zostawiłem sobie poniemiecki warnik, żeby nie rezygnować do końca z piwowarstwa. Ale do sedna. Warnik niestety zakończył swój żywot i aktualnie nie mam gara do piwa :( Najtaniej wyjdzie mnie kupno https://allegro.pl/oferta/duzy-garnek-emalia-emaliowany-olkusz-40cm-30l-9763788700 i jazda na indukcji. Pytanie mam czy ktoś z Was używa taki zestaw i czy faktycznie ten gar hula na indukcji? W razie lipy wykosztuję się na nierdzewkę. Myślałem też o taborecie gazowym ale w bloku to tak średnio paradować z butlą.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
skybert 106 1 Items Posted January 17 Coś ten link nie za bardzo wkleiłeś. Generalnie garnki stalowe pokryte emalią (sproszkowanym szkłem) działają bardzo dobrze na kuchenkach indukcyjnych. Garnki w całości ze stali nagrzewają się znacznie szybciej niż te z nierdzewki bo te mają tyko w dnie odpowiednią płytę/warstwę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mkrawc 40 Posted January 17 Problem z emaliowanymi garnkami na indukcji jest taki że bardzo często mają wypukłe dno co eliminuje je z użytku. Kup nierdzewkę, jest wieczna, a jak będziesz chciał zmienić to sprzedasz z niewielką strata. Albo jak cena jest problemem to szukaj używki.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka 1 Łyskacz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
primordial 1 Posted January 17 Btw. sprzedawca faktycznie jest z Olkusza, ale garnki prawdopodobnie przypływają z Azji. Emalia Olkusz od jakiegoś czasu nie istnieje 😉 Quote Share this post Link to post Share on other sites
skybert 106 1 Items Posted January 17 16 minut temu, mkrawc napisał: Problem z emaliowanymi garnkami na indukcji jest taki że bardzo często mają wypukłe dno co eliminuje je z użytku. tak, może nie nie wypukłe na zimno ale po nagrzaniu robią się lekko wypukłe i nie dolegają dobrze do płyty a co za tym idzie grzanie może być mniej efektywne, dno garnka ma taką samą grubość jak ścianka. 1 Łyskacz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łyskacz 11 Posted January 17 ok dzięki :) Czyli iść w nierdzewkę. Dzięki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
beerrocker 1 Posted January 17 Hej. Ja używam takiego emaliowanego garnka na indukcji od ok 15 warek i nie widzę żadnych problemów. Zawsze podgrzewam zawartość garnka na dwóch sąsiednich polach grzewczych (u mnie dwa średnie) jednocześnie. Pozdrawiam 1 Łyskacz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
skybert 106 1 Items Posted January 17 13 minut temu, Łyskacz napisał: ok dzięki Czyli iść w nierdzewkę. Dzięki. 5 minut temu, beerrocker napisał: Zawsze podgrzewam zawartość garnka na dwóch sąsiednich polach grzewczych (u mnie dwa średnie) jednocześnie. Nie wiem Ale biorąc po uwagę grube dno w garnkach nierdzewnych + brak możliwości odprysku emalii to wybieram gar nierdzewny. Minusem oczywiście cena ale... Quote Share this post Link to post Share on other sites
beerrocker 1 Posted January 18 (edited) 14 godzin temu, skybert napisał: Nie wiem Ale biorąc po uwagę grube dno w garnkach nierdzewnych + brak możliwości odprysku emalii to wybieram gar nierdzewny. Minusem oczywiście cena ale... Ale ja wiem, bo używam Jednak dokładnie dlatego wziąłem gar emaliowany zamiast nierdzewki - cena Kompletując zabawki nie byłem pewien czy nowe hobby "siądzie" czy skończy się na 1-2 warkach. Siadło, więc teraz bym może i dołożył do nierdzewki i do tego 40l. Nie jestem pewien czy nie ma znaczenia też model płyty indukcyjnej. O ile na samą wypukłość dna gara nie pomoże to rozstaw pól grzewczych a dokładniej odstęp między nimi już może mieć znaczenie. Edited January 18 by beerrocker Uzupełnienie odpowiedzi Quote Share this post Link to post Share on other sites