Jump to content
pablo_ns

Problem z brewkit proszę o pomoc.

Recommended Posts

Koledzy pod choinkę dostałem dwa zestawy tj:

https://czerwonadynia.pl/Piwowarstwo/Brew-Kity/Better-Brew/Better-Brew-Bandit-Brew-Tequila-Lime-23L.html
https://czerwonadynia.pl/Piwowarstwo/Brew-Kity/Master-Pint/Master-Pint--European-Lager-23L.html
https://czerwonadynia.pl/Piwowarstwo/Ekstrakty-slodowe/plynne/MALT-EXTRACT-Ekstrakt-slodowy-niechmielony-jasny-17kg.html

Zrobiłem wszystko jak od 4 moich brewkit ale tym razem w tych 2 warkach jest problem. Po 10 dniach i temp 20 stopni nóg wynosi 5. Fermentacja zakończyła się po 2 dniach. Czyżby było za zimno i drożdże padły? Na opakowaniu jest napisane że temp 20 stopni jest ok. Drożdże z zestawu przed wlaniem były uwadniane i dodane do temp brzeczki 22 stopnie. Kupować nowe drożdże czy wszystko do wylania? Jeżeli nowe drożdże to jakie ?

Edited by pablo_ns

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dlaczego twierdzisz, że fermentacja się skończyła? Po drugie na pewno drożdże nie miały za zimno, bo 20 stopni to jak dla mnie nawet za wysoka temperatura. Zmierz blg w odstępie 2-3 dni i zobacz czy spada czy stoi w miejscu. To nic nie zwykłego, że drożdże z grubsza przejadły większość w 2dni i teraz powoli jeszcze dojadają. Tak czy siak potrzymaj z 2 tygodnie i jak blg się nie będzie zmieniać to do butelek

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

3 godziny temu, x1d napisał:

Jakie blg początkowe i czym mierzysz?

 

nie mierzyłem blg początkowego, bo cukromierz mi się rozbił. Mierze cukromierem

Edited by pablo_ns

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Psone1 napisał:

A dlaczego twierdzisz, że fermentacja się skończyła? Po drugie na pewno drożdże nie miały za zimno, bo 20 stopni to jak dla mnie nawet za wysoka temperatura. Zmierz blg w odstępie 2-3 dni i zobacz czy spada czy stoi w miejscu. To nic nie zwykłego, że drożdże z grubsza przejadły większość w 2dni i teraz powoli jeszcze dojadają. Tak czy siak potrzymaj z 2 tygodnie i jak blg się nie będzie zmieniać to do butelek

dwa tygodnie od nastawu czy od dzis? Myślisz, że nie ma potrzeby dawać jeszcze raz drożdzy? Twierdze, że fermentacja się zakończyła bo woda w rurce stoi, nie ma charakterystycznej piany. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, pablo_ns napisał:

dwa tygodnie od nastawu czy od dzis? Myślisz, że nie ma potrzeby dawać jeszcze raz drożdzy? Twierdze, że fermentacja się zakończyła bo woda w rurce stoi, nie ma charakterystycznej piany. 

Skończyła się burzliwa, proces może zachodzić jeszcze w fazie cichej, zrób jak pisał kolega wyżej, a im dłużej potrzymasz tym lepiej (w granicach tych kilku tygodni oczywiście).

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 17.01.2021 o 16:09, Psone1 napisał:

A dlaczego twierdzisz, że fermentacja się skończyła? Po drugie na pewno drożdże nie miały za zimno, bo 20 stopni to jak dla mnie nawet za wysoka temperatura. Zmierz blg w odstępie 2-3 dni i zobacz czy spada czy stoi w miejscu. To nic nie zwykłego, że drożdże z grubsza przejadły większość w 2dni i teraz powoli jeszcze dojadają. Tak czy siak potrzymaj z 2 tygodnie i jak blg się nie będzie zmieniać to do butelek

Kolego przez 4 dni blg nie zmieniło się... w nd zrobię kolejny pomiar i będzie to równy tydzień.  Drożdży rozumiem że nie dawać ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli po 4 dniach blg się nie zmieniło, to prawdopodobnie niżej już nie zejdzie. Przy 22°C początkowej temperatury nie jest zbyt dziwne, że drożdże szybko przerobiły cukry - temperatura fermentacji bez kontroli spokojnie mogła podnieść się i do 25. Na przyszłość - lepiej zadać drożdże, gdy brzeczka ma temperaturę nawet nieco niższą, niż zakładana temperatura fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, punix napisał:

Jeśli po 4 dniach blg się nie zmieniło, to prawdopodobnie niżej już nie zejdzie. Przy 22°C początkowej temperatury nie jest zbyt dziwne, że drożdże szybko przerobiły cukry - temperatura fermentacji bez kontroli spokojnie mogła podnieść się i do 25. Na przyszłość - lepiej zadać drożdże, gdy brzeczka ma temperaturę nawet nieco niższą, niż zakładana temperatura fermentacji.

Temp nie była wyższa niż 22 stopnie - nawet po dodaniu drożdży 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To tak czy inaczej dodanie nowych drożdży nic tu nie zmieni bo one nie padły tylko przestały pracować, jeśli jest tam jeszcze coś do zjedzenia to możesz jedynie spróbować podnieść temperaturę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.