Jump to content
elroy

Dział RIMS - zaczynamy!

Recommended Posts

Witajcie

W związku, że tak na prawdę nigdzie nie ma osobnego miejsca, gdzie byłyby zebrane informacje na temat RIMS/HERMS w formie pozwalającej wykonanie każdemu takiej instalacji, postanowiliśmy rozpocząć dyskusje na forum piwo.org

 

W tym temacie proszę o wpisywanie wszystkich informacji, linków i zdjęć które pozwolą nam w czasie późniejszym wyodrębnić określone tematy. Tak więc, piszemy bez określonych zasad.

 

Mam nadzieję, że zaproszeni konstruktorzy posiadający działające RIMS'y pomogą nam zbudować pierwszą w naszym kraju bazę wiedzy na ten temat :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cosik napiszę, jak moje ustrojstwo zacznie działać. To nie będzie RIMS, ale coś dla ludzi, którzy mieszkają w blokach (warki rzędu 25 litrów) z pełną automatyką - wsypujemy słody i po dzwonku przychodzimy odebrać brzeczkę przednią oraz wysładzać. - Taki jest plan. Poligon pokaże, czy urządzenie sie sprawdzi. Jeśli tak, to zaoszczędzi mi jakieś 1,5 h przy każdej warce. :)

Pozdrawiam.

W_B

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cosik napiszę, jak moje ustrojstwo zacznie działać. To nie będzie RIMS, ale coś dla ludzi, którzy mieszkają w blokach (warki rzędu 25 litrów) z pełną automatyką - wsypujemy słody i po dzwonku przychodzimy odebrać brzeczkę przednią oraz wysładzać. - Taki jest plan. Poligon pokaże, czy urządzenie sie sprawdzi. Jeśli tak, to zaoszczędzi mi jakieś 1,5 h przy każdej warce. :)

Pozdrawiam.

W_B

Właśnie lekko zmodyfikowałem tytuł forum - nie każdy chce budować akurat Rims'a:)

 

Może założysz swój własny wątek na temat ? Uważam, że może spotkać się z dużym zainteresowaniem. W końcu wiele osób mieszka w klasycznych mieszkaniach i duze instalacje nie wchodzą w grę z tych prostych przyczyn. Co Ty na to ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Właśnie lekko zmodyfikowałem tytuł forum - nie każdy chce budować akurat Rims'a:)

 

Może założysz swój własny wątek na temat ? Uważam, że może spotkać się z dużym zainteresowaniem. W końcu wiele osób mieszka w klasycznych mieszkaniach i duze instalacje nie wchodzą w grę z tych prostych przyczyn. Co Ty na to ?

Chętnie opiszę to moje ustrojstwo. Nie będzie to jednak prędko, bo sezon warzelniczy mamy juz za sobą (generalnie jestem lagerowcem!), a sprzęt szykuję na sezon 2007/2008.

Najdroższa jest w nim automatyka (pełna programowalność przerw i czasu przechodzenia z jednej do drugiej oraz podgrzania do temp. wysładzania). Jestem na etapie kombinowania mieszadła, które nie będzie kolidowało z filtratorem.

Gdybym zapomniał, to proszę o przypominajkę za jakis czas :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gdybym zapomniał, to proszę o przypominajkę za jakis czas :)

Już ja Ci przypomnę :) na pewno.

A skoro kończysz sezon warzelniczy to znajdziesz trochę czasu na pisanie więc myślę, że opiszesz na bieżąco postępy prac :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

No to może coś ja napiszę. Moja maszynka tak jak Wielkiego, też nie jest RIMSem.

Wzorcem był kocioł zacierno-warzelny Speidel Braumeister.

Podstawą jest keg 50l, do tego grzałka 2 kW, sterownik z dwoma czujnikami, pompka z pralki, zaworek, nyple, trochę nierdzewki, jeszcze wkład filtracyjny, i całość gotowe.

Zrobilem na razie na tym urządzonku 11 warek, jeszcze prawdopodobnie coś w nim zmienię, ale ogólne wrażenie jest bardzo pozytywne.

Będą pytania, będą odpowiedzi.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej :)

Zestaw prezentuje się bardzo ciekawie :). Zwłaszcza, że użyłeś własnego sterownika.

Mam kilka pytań, więc zastanawiam się, czy nie chciałbyś założyć osobnego wątku na ten temat. Mielibyśmy porządek. Poza tym myślę, że nie tylko ja będę chciał o coś pytać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ciekła część zacieru (w RIMSie) może wracać do kadzi zaciernej przez zraszacz, czy lepiej jest kiedy wraca ciągłym strumieniem?

Edited by Maryush

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy ciekła część zacieru (w RIMSie) może wracać do kadzi zaciernej przez zraszacz, czy lepiej jest kiedy wraca ciągłym strumieniem?

Sądzę, że może przez zraszacz, choć w ten sposób zapewne bardziej stygnie i się natlenia...

widziałem rozwiązanie, w którym ciekła część wraca do kotła przez wlot (zawór?) umieszczony u góry kotła, ponad powierzchnią zacieru i skierowany kolankiem tak, by zacier wypływał wzdłuż boku kotła, powodując lekkie wirowanie części rzadkiej i, co za tym idzie, jej równomierne wymieszanie.

Stosuję obecnie coś podobnego ale "z ręki"...;), ponieważ recyrkuluję brzeczkę tylko w czasie, kiedy uruchamiam palnik, no i dłużej przy podgrzewaniu do 76°C ... praktycznie mam od razu ułożone złoże filtracyjne i klarowną brzeczkę... odpinam wężyk od pompy i spuszczam do fermentora.......

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy ciekła część zacieru (w RIMSie) może wracać do kadzi zaciernej przez zraszacz' date=' czy lepiej jest kiedy wraca ciągłym strumieniem?[/quote']

Sądzę, że może przez zraszacz, choć w ten sposób zapewne bardziej stygnie i się natlenia...

widziałem rozwiązanie, w którym ciekła część wraca do kotła przez wlot (zawór?) umieszczony u góry kotła, ponad powierzchnią zacieru i skierowany kolankiem tak, by zacier wypływał wzdłuż boku kotła, powodując lekkie wirowanie części rzadkiej i, co za tym idzie, jej równomierne wymieszanie.

Pewnie widziałeś whirlpool albo whirlpoolokocioł. W opisany przez Ciebie sposób raczej nikt nie miesza zawartości kotła.

Natlenianie gorącej brzeczki czy zacieru jest niewątpliwie niekorzystne i należy tego unikać. Nie bez powodu w profesjonalnych urządzeniach wszystkie naczynia wypełnia się od dołu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy ciekła część zacieru (w RIMSie) może wracać do kadzi zaciernej przez zraszacz' date=' czy lepiej jest kiedy wraca ciągłym strumieniem?[/quote']

Sądzę' date=' że może przez zraszacz, choć w ten sposób zapewne bardziej stygnie i się natlenia...

widziałem rozwiązanie, w którym ciekła część wraca do kotła przez wlot (zawór?) umieszczony u góry kotła, ponad powierzchnią zacieru i skierowany kolankiem tak, by zacier wypływał wzdłuż boku kotła, powodując lekkie wirowanie części rzadkiej i, co za tym idzie, jej równomierne wymieszanie.[/quote']

Pewnie widziałeś whirlpool albo whirlpoolokocioł. W opisany przez Ciebie sposób raczej nikt nie miesza zawartości kotła.

Natlenianie gorącej brzeczki czy zacieru jest niewątpliwie niekorzystne i należy tego unikać. Nie bez powodu w profesjonalnych urządzeniach wszystkie naczynia wypełnia się od dołu.

Chyba niezupełnie się zrozumieliśmy ;) mówiłem o czymś np. takim (od 55 sek.):

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co sądzicie o zastosowaniu w instalacji RIMS rurek PEX (wraz z przewidzianymi do nich złączkami - mosiężne, niklowane), oraz zwykłych mosiężnych, niklowanych zaworów do wody (nierdzewne są dość drogie) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja myślę, że w domowym piwowarstwie nie ma co szaleć z kwasówką/nierdzewką. Oczywiście jeśli ktoś ma możliwość tanio załatwić bo ma znajomego albo jakoś inaczej to jasna sprawa. Jednak jeśli ktoś robi instalacje dla siebie będzie jej używał 1-2 razy w tygodniu to myślę że nie ma co szaleć z wydatkami, wystarczy miedź/mosiądz/niklowany mosiądz. Ja mam u siebie pompę przyłączoną na kolankach mosiężnych i zwykłym zaworze do wody i od 40 warek jest dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

PEX ma bardzo dużą rozszerzalność cieplną, lepsze by były te z wkładką aluminiową (PEX-AL-PEX). Co do mosiądzu, to jest on bezpieczny? Nie wypłukuje się z niego cynk od kwaśnej brzeczki? Ponoć w instalacjach do spożywki właśnie mosiądzu się nie używa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
PEX ma bardzo dużą rozszerzalność cieplną, lepsze by były te z wkładką aluminiową (PEX-AL-PEX).

Właśnie o te rury mi chodziło :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te z wkładką aluminiową ?,a są może z wkładką miedzianą ?.

 

są tylko z powłoką Al ale można kupić sobie pexa lepszej firmy (Kisan, Wavin, Viessmann) na pewno jakość jest ich lepsza od tych najtańszych

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta wkładka aluminiowa nie ma kontaktu z płynącym medium, jej zadaniem jest m.in. zmniejszanie dyfuzji gazów do środka i rozszerzalności od temperatury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.