Jump to content
Sign in to follow this  
simmon13

Fermentacja Alta

Recommended Posts

Witam!

Zabrałem się niedawno za swoją pierwszą warkę i wszystko jak do tej pory było jak trzeba. Problem pojawił się podczas fermentacji, a dokładnie 6 dnia gdyż wygląda na to że wtedy właśnie fermentacja ustała. Przez te 5-6 dni piana była solidna (2,5-3cm) i samo bulgotanie było dość częste, a teraz piana trochę opadła (ok 1,5 cm) i w ogóle nie bulgocze (nic, a nic). Starałem się utrzymywać temperaturę fermentacji w granicach 15-16 stopni ( receptura mówiła o zakresie 15-18).

Niestety nie zadziało się to tak samo z siebie tylko obawiam się że przy moim udziale gdyż tegoż właśnie owego 6 dnia po przyjściu z pracy zauważyłem że pokrywa jest dość wypukła. Na tyle mocno że aż znacznie przekrzywiała się rurka fermentacyjna (ale bulkało:)) więc docisnąłem pokrywę(niestety dość mocno) żeby wyrównać jej powierzchnię i wtedy zaczęły się problemy :) Momentalnie wywaliło całą wodę z rurki i powietrze z fermentatora. Fermentować musiało bo było to od razu czuć :) Pokrywa uzyskała swój naturalny poziom, a rurka pion (oczywiście wodę uzupełniłem) i pomyślałem że chyba jest ok. Coś mi mówi że jednak nie jest bo właśnie od tego momentu jest 0 bulgotania, a piana opadła. Co jeszcze mogę dodać to to że zanim nacisnąłem pokrywę to termometr na fermentatorze wskazywał ok 13 stopni więc sama brzeczka też mogła mieć poniżej tych wymaganych 15. 

 

Piwko jakie chciałem uwarzyć to Alt 12,5 blg,

Ilość brzeczki: 22 litry,

Chmiel: Hallertau Tradition,

Drożdże: Fermentum Mobile FM42 Stare Nadreńskie (bez startera - wlałem zawartość fiolki),

Brzeczkę napowietrzałem 5 krotnym przelewaniem pomiędzy fermentatorami z wys. ok metra. 

 

Nie sprawdzałem póki co blg bo nie chcę otwierać wiadra tak jak to często tutaj na forum ludzie radzą. 

Z tego co znalazłem to może pomóc pomachanie/potrzęsienie fermentatorem. 

 

Prośba o informację czy jest się czym martwić i czy ewentualnie mogę podjąć jakieś kroki naprawcze jak narobiłem bałaganu? 

Znalazłem trochę podobnych tematów ale większość dotyczy pilsa, a więc dolnej fermentacji i nie wiem czy rzeczywiście sytuacja wygląda podobnie u mnie. Jeżeli gdzieś był identyczny temat to przepraszam ale go nie znalazłem. 

 

Z góry dziękuję za pomoc!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj

Po 5-6 dniach powinno już być po burzliwej. Jeżeli masz 13° na fermentorze (naklejony termometr?) to w środku też, czyli proces zakończył się i temperatura spadła. Najlepiej nie dopuszczać do takiej sytuacji, bo to usypia drożdże i nie chcą po sobie sprzątać, co jest kolejnym etapem (tzw. cicha fermentacja). Proponuję podnieść powoli temperaturę do tych 18° i zostawić tak na ok. tydzień. Twoje działania raczej nie miały wpływu na piwo, po prostu usunąłeś część nagromadzonego gazu z fermentora, więc przestał wychodzić rurką.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, simmon13 napisał:

Fermentum Mobile FM42 Stare Nadreńskie (bez startera - wlałem zawartość fiolki),

 

3 godziny temu, simmon13 napisał:

Prośba o informację czy jest się czym martwić i czy ewentualnie mogę podjąć jakieś kroki naprawcze jak narobiłem bałaganu? 

Niestety jak zadałeś za mało drożdży, to już nic nie poradzisz.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamiętaj też, że drożdże do Alta są tzw. drożdżami hybrydowymi, tzn. piwo po fermentacji burzliwej powinno być poddane lagerowaniu. Co prawda nie jest to jakoś szczególnie konieczne, ale jeśli trzymać się stylu, tak powinno być.

Robiłem na tych drożdżach kilka piw - Kolońskie, Alty, a nawet American Wheat'a. Dają dość czysty profil. Pierwsze dwa lagerowałem. Generalnie to dość trudne drożdże, ja fermentacji na nich nie opanowałem. Startowałem nawet w 12 stopniach, kończyłem na 18. Niby w połowie kończyły, by po kilku dniach jeszcze trochę "dojeść".

Tak jak radzą koledzy, podnieś do tych 18 stopni na tydzień. Dałeś drożdże z fiolki, bez startera. Na pewno będzie ich za mało, ale coś z tego wyjdzie. :)

Zbierz gęstwę i zrób na nich następne piwo, najlepiej też Alta. Przeprowadź poprawnie fermentację i porównaj oba. Teoretycznie drugie powinno być bardziej "czyste" w smaku i aromacie.

Tak w ramach ciekawostki, na stronach amerykańskich wyczytałem, że fermentują Koelsha 8 dni (w temp. od 14 do 18), później na 4 tyg. dają na lagerowanie. Drożdże teoretycznie podobne - "German Ale". Ja tak nigdy nie robiłem.

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję bardzo za podpowiedzi. Zrobiłem tak jak pisał x1d i po powolnym podniesieniu temperatury do 18 stopni piana delikatnie urosła :) 

 

W dniu 14.01.2021 o 00:20, x1d napisał:

Proponuję podnieść powoli temperaturę do tych 18° i zostawić tak na ok. tydzień.

 

Po tym tygodniu już normalnie rozlewać do butelek czy jeszcze raz przelać na cichą? 

 

W dniu 14.01.2021 o 09:32, Paweł76 napisał:

Pamiętaj też, że drożdże do Alta są tzw. drożdżami hybrydowymi, tzn. piwo po fermentacji burzliwej powinno być poddane lagerowaniu. Co prawda nie jest to jakoś szczególnie konieczne, ale jeśli trzymać się stylu, tak powinno być.

 

 

Myślę że tak 3/4 poddam leżakowaniu, a pozostałą część zostawię na bieżące potrzeby :) 

 

W dniu 14.01.2021 o 09:32, Paweł76 napisał:

Dałeś drożdże z fiolki, bez startera. Na pewno będzie ich za mało, ale coś z tego wyjdzie. :)

Zbierz gęstwę i zrób na nich następne piwo, najlepiej też Alta. Przeprowadź poprawnie fermentację i porównaj oba. Teoretycznie drugie powinno być bardziej "czyste" w smaku i aromacie.

Tak w ramach ciekawostki, na stronach amerykańskich wyczytałem, że fermentują Koelsha 8 dni (w temp. od 14 do 18), później na 4 tyg. dają na lagerowanie. Drożdże teoretycznie podobne - "German Ale". Ja tak nigdy nie robiłem.

Pozdrawiam.

 

No właśnie nie ogarnąłem się z ekstraktem żeby zrobić starter, ale akurat miałem te kilka godzin na uwarzenie więc stwierdziłem że wleje je od razu z fiolki. Kolejne będzie już ze starterem :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że najlepiej byłoby po tym tygodniu schłodzić i wyleżakować, ale oczywiście możesz wcześniej część zużyć, będziesz mieć porównanie.  

Zbierz gęstwę przed schłodzeniem albo schładzaj powoli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.