Jump to content
Sign in to follow this  
konrados78

Chmielenie brzeczki przedniej

Recommended Posts

Natknąłem się w niemieckich recepturach z procedurą "chmielenia brzeczki przedniej". Czy ktoś stosował ten zabieg?

Na czym od dokładnie polega? 

Czy chodzi o to, żeby nachmielić brzeczkę przednią po filtracji, po czasie oddzielić chmiel, a potem ponownie dodać nową partię chmielu na początek gotowania?
Czy brzeczkę przednią należy chmielić w hopspiderze lub w woreczku i chmiel oddzielić, czy można po prostu wrzucić chmiel do brzeczki i zostawić go w niej podczas gotowania?

Nigdzie nie udało mi się znaleźć odpowiedzi jak technicznie powinien wyglądać ten proces.

Czy ktoś może powiedzieć jaki wpływ ma chmielenie brzeczki przedniej na goryczkę i aromat ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzucasz do brzeczki po filtracji i zostawiasz do końca gotowania.

Co do wpływu na goryczkę i aromat w artykule jest spore podsumowanie.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, konrados78 napisał:

 

Czytałem ten artykuł, ale nie odpowiada on wprost na moje pytania z pierwszego posta.
 

 

Cytat z artykułu:

"Chmielenie brzeczki przedniej (FWH) jest bardzo proste. Dodaj część lub całość chmielu planowanego jako późny dodatek lub chmiel na goryczkę do brzeczki, zanim osiągnie wrzenie."

 

Czy to zrobisz w woreczku, hopspiderze czy luzem to już od Ciebie zależy.

 

Dalej jest napisane, że jest to substytut chmielenia na goryczkę i częściowo na smak, więc logiczne jest że chmiel zostawiamy do końca gotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje wątpliwość to:
Czy po chmieleniu brzeczki przedniej należy oddzielić chmiel od brzeczki przed gotowaniem ?
Czy po chmieleniu brzeczki przedniej zostawiamy wszystko do końca gotowania ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, konrados78 napisał:

Moje wątpliwość to:
Czy po chmieleniu brzeczki przedniej należy oddzielić chmiel od brzeczki przed gotowaniem ?
Czy po chmieleniu brzeczki przedniej zostawiamy wszystko do końca gotowania

A post wyżej

18 godzin temu, wizi napisał:

 

Dalej jest napisane, że jest to substytut chmielenia na goryczkę i częściowo na smak, więc logiczne jest że chmiel zostawiamy do końca gotowania.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.