Skocz do zawartości

Suszone skórki Bergamotki na cichą


skybert

Rekomendowane odpowiedzi

Zostało mi trochę suszonej skórki pomarańczy Bergamotki po warzeniu white ipa. Przychodzi czas na cichą i chmielenie na zimno. Pomyślałem żeby dodać jeszcze tą pozostałą suszoną skórkę pomarańczy razem z chmielem.

Czy ktoś wie jak te skórki są suszone? Czy one są w mierę jałowe? Czy lepiej odpuścić i nie ryzykować infekcji?

A może zalać wrzątkiem i przestudzony napar dodać?

Dzięki.

  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobry pomysł! 

70-cio procentowy spirit zrobi robotę jak w nalewkach, zmaceruje skórki wyciągając co trzeba jednocześnie sterylizując.

 

Edit. Chociaź teraz sobie myślę że dłuższa maceracja nie ma sensu bo nie chcę dodawć tego alkoholu/maceratu do piwa. Myślę że namaczanie 5 - 10 minut wystarczy i dodam samą skórkę.

Edytowane przez skybert
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.