Jump to content
Sign in to follow this  
skybert

Suszone skórki Bergamotki na cichą

Recommended Posts

Zostało mi trochę suszonej skórki pomarańczy Bergamotki po warzeniu white ipa. Przychodzi czas na cichą i chmielenie na zimno. Pomyślałem żeby dodać jeszcze tą pozostałą suszoną skórkę pomarańczy razem z chmielem.

Czy ktoś wie jak te skórki są suszone? Czy one są w mierę jałowe? Czy lepiej odpuścić i nie ryzykować infekcji?

A może zalać wrzątkiem i przestudzony napar dodać?

Dzięki.

  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobry pomysł! 

70-cio procentowy spirit zrobi robotę jak w nalewkach, zmaceruje skórki wyciągając co trzeba jednocześnie sterylizując.

 

Edit. Chociaź teraz sobie myślę że dłuższa maceracja nie ma sensu bo nie chcę dodawć tego alkoholu/maceratu do piwa. Myślę że namaczanie 5 - 10 minut wystarczy i dodam samą skórkę.

Edited by skybert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.