Jump to content
lukluk12

Pomoc w pierwszym własnym piwie

Recommended Posts

Ciemne piwo znaleziona recepturabw internevie czy jest poprawna? 

Viking Pilsner malt 4.7 kg 

Monachijski Ciemny Steinbach 1 kg

Special B Malt 0.3 kg

Strzegom Karmel 150 0.2 kg

Simpsons - Aromatic Malt 0.5 kg 

Cukier Candi Sugar, Amber 0.5 kg

Cukier Brown Sugar, Light 0.25 kg

Zacieranie w 68 przez 60 min

 

Chmielenie 

Perle10 g 60 min

East Kent Goldings20 g 30 min

East Kent Goldings30 g 20 min

Perle20 g 10min

 

Drożdże BE-256

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym coś ala belgijskie quadrupel ale trochę mocniej chmielowego receptura chyba na 20 litrów jest 

Edited by lukluk12

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli jest to Twoje pierwsze piwo, to Quadruppel nie jest najlepszym wyborem. Drożdże nie poradzą sobie z taka mocna brzeczka.

 

Zatrzyj 4 kg pilzneńskiego w 66°C, nachmiel do 30 IBU kontynentalnym chmielem i fermentuje na tej jednej saszetce BE-256 od 16°C. Gęstwę możesz  użyć to tego quadrupla/bdsa a dostaniesz fajne lekkie piwko (trapist single) umilające czekanie na jego dużego brata.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 13.01.2021 o 00:31, lukluk12 napisał:

Viking Pilsner malt 4.7 kg 

Monachijski Ciemny Steinbach 1 kg

Special B Malt 0.3 kg

Strzegom Karmel 150 0.2 kg

Simpsons - Aromatic Malt 0.5 kg 

Cukier Candi Sugar, Amber 0.5 kg

Cukier Brown Sugar, Light 0.25 kg

Po jaką cholerę tyle tego ?? Nie idzie się zamknąć w maks. 3 słodach ? Browary sklepowe używają maksymalnie 2.

Jeden słód bazowy, a pozostałe 2 do wydobycia pożądanego smaku i barwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minut temu, Piotr Ba napisał:

Po jaką cholerę tyle tego ?? Nie idzie się zamknąć w maks. 3 słodach ? Browary sklepowe używają maksymalnie 2.

Jeden słód bazowy, a pozostałe 2 do wydobycia pożądanego smaku i barwy.

 

Ciekawe stwierdzenie, szkoda, że nieprawdziwe.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 13.01.2021 o 07:28, zasada napisał:

Jeśli jest to Twoje pierwsze piwo, to Quadruppel nie jest najlepszym wyborem. Drożdże nie poradzą sobie z taka mocna brzeczka.

 

Zatrzyj 4 kg pilzneńskiego w 66°C, nachmiel do 30 IBU kontynentalnym chmielem i fermentuje na tej jednej saszetce BE-256 od 16°C. Gęstwę możesz  użyć to tego quadrupla/bdsa a dostaniesz fajne lekkie piwko (trapist single) umilające czekanie na jego dużego brata.

 Ale receptura spoko? Tylko gęstwy użyć albo starter zrobić? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minut temu, lukluk12 napisał:

 Ale receptura spoko? Tylko gęstwy użyć albo starter zrobić? 

Jednego quada w życiu warzyłem ale opierając się na tym co pamiętam jest spoko, chociaż ja bym o co najmniej połowę obciął aromatica.

Mi pomogła ogarnąć się ze stylem prezentacja: http://www.beersnobs.org/recipes_tools/Belgian Dark Strong Ale.pdf

Na forum też jest trochę: https://www.piwo.org/forums/topic/15229-belgian-dark-strong-ale/

A do drożdży to tylko gęstwę. Serio, serio.

No i kwestia kontroli temperatury, To nawet ważniejsze niż zasyp.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minut temu, zasada napisał:

Jednego quada w życiu warzyłem ale opierając się na tym co pamiętam jest spoko, chociaż ja bym o co najmniej połowę obciął aromatica.

Mi pomogła ogarnąć się ze stylem prezentacja: http://www.beersnobs.org/recipes_tools/Belgian Dark Strong Ale.pdf

Na forum też jest trochę: https://www.piwo.org/forums/topic/15229-belgian-dark-strong-ale/

A do drożdży to tylko gęstwę. Serio, serio.

No i kwestia kontroli temperatury, To nawet ważniejsze niż zasyp.

Dzięki wielkie, teraz czas sie wziąć do roboty 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Albo jestem głupi jak cep ( i najprawdopodobniej tak jest ) albo czegoś tu nie rozumiem. Kolega warzy swoje pierwsze piwo. Wynika z tego że doświadczenia Ci brak a chcesz warzyć jakiegoś "dziwoląga". Znasz swój sprzęt ? Wiesz jak utrzymać temperaturę ? Kiedy wyłączyć grzania a kiedy włączyć ? Czy lepiej warzyć 20 l czy 10L ? Jak wygląda burzliwa fermentacja i kiedy się kończy ?  Moje pierwsze 6 warek to było proste polskie jasne. Dwa słody, dwa chmiele, drożdże z paczki. Warzyłem te 6 sztuk i próbowałem. I tak kombinowałem aby 4,5,6 były identyczne. Jak uzbierałem trochę doświadczenia uzupełniłem sprzęt tak  że teraz  mogę warzyć to co będę chciał. Zadałeś pytanie i otrzymałeś  odpowiedzi które nie wiele Ci pomogą w tej pierwszej warce. Ale co ja tam wiem.

Edited by jc1234

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, jc1234 napisał:

 Albo jestem głupi jak cep ( i najprawdopodobniej tak jest ) albo czegoś tu nie rozumiem. Kolega waży swoje pierwsze piwo. Wynika z tego że doświadczenia Ci brak a chcesz ważyć jakiegoś "dziwoląga". Znasz swój sprzęt ? Wiesz jak utrzymać temperaturę ? Kiedy wyłączyć grzania a kiedy włączyć ? Czy lepiej ważyć 20 l czy 10L ? Jak wygląda burzliwa fermentacja i kiedy się kończy ?  Moje pierwsze 6 warek to było proste polskie jasne. Dwa słody, dwa chmiele, drożdże z paczki. Ważyłem te 6 sztuk i próbowałem. I tak kombinowałem aby 4,5,6 były identyczne. Jak uzbierałem trochę doświadczenia uzupełniłem sprzęt tak  że teraz  mogę ważyć to co będę chciał. Zadałeś pytanie i otrzymałeś  odpowiedzi które nie wiele Ci pomogą w tej pierwszej warce. Ale co ja tam wiem.


Ale wagę to kolega ma wypasioną 😂

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego jc1234, mimo iż podobnie jak Ty zaczynam od bardzo prostych receptur, to uważam, że różne są drogi, tak do sukcesu jak i porażki. Lukluk12 wybrał swoją. Weryfikacja już wkrótce. Powodzenia Lukluk👍

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 18.01.2021 o 21:10, jc1234 napisał:

 Albo jestem głupi jak cep ( i najprawdopodobniej tak jest ) albo czegoś tu nie rozumiem. Kolega warzy swoje pierwsze piwo. Wynika z tego że doświadczenia Ci brak a chcesz warzyć jakiegoś "dziwoląga". Znasz swój sprzęt ? Wiesz jak utrzymać temperaturę ? Kiedy wyłączyć grzania a kiedy włączyć ? Czy lepiej warzyć 20 l czy 10L ? Jak wygląda burzliwa fermentacja i kiedy się kończy ?  Moje pierwsze 6 warek to było proste polskie jasne. Dwa słody, dwa chmiele, drożdże z paczki. Warzyłem te 6 sztuk i próbowałem. I tak kombinowałem aby 4,5,6 były identyczne. Jak uzbierałem trochę doświadczenia uzupełniłem sprzęt tak  że teraz  mogę warzyć to co będę chciał. Zadałeś pytanie i otrzymałeś  odpowiedzi które nie wiele Ci pomogą w tej pierwszej warce. Ale co ja tam wiem.

Znaczy z tym pierwszym własnym piwem chodziło mi raczej o to, że piwo nie robione z zestawu gotowego, czy pomocy kolegi. Raczej chciałem poznać opinię o tym zasypie czy nie ma jakiś rażących błędów (za dużo słodów specjalnych czy inne cenne rady co do zasypu i chmielenia od bardziej doświadczonych osób), gdyż przepis lekko zmodyfikowałem. Raczej liczyłem na podpowiedzi typu "całkiem spoko", albo "nieodpowiedni bo...". Jeśli chodzi o utrzymanie to akurat przy ważeniu to bez przesady, nie jest to przepis z wieloma przerwami, raczej zacieranie na lenia. Fermentacja kończy się jak blg odpowiednio spadnie, ale w tego rodzaju piwie i tak przetrzymam dłużej, bo to dość mocne piwo i wato by trochę leżakowało, może też pokusić się o przelanie na cichą. Zadałem pytanie i otrzymałem odpowiedź, od zdaje się doświadczonego piwowara i to pomogło. Jeżeli uważa Pan, że to dziwoląg proszę napisać dlaczego, a nie weryfikować to co potrafię, a czego nie.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpowiem Ci delikatnie by nie wywołać w temacie gównoburzy. Nie miałem zamiaru Cię ganić, a tym bardziej uczyć, ale tytuł Twojego postu sugerował że to Twoje pierwsze piwo.  Rób jak uważasz i jak Ci pasuje. Kiedy ja uczę się czegoś nowego postępuje według mojego życiowego schematu. Schematu wypracowanego od lat na moje własne potrzeby. Jeśli tylko mogę : nie przejmuj się tym że czasami coś Ci nie wyjdzie. Zawsze to będzie lepsze od tego co możesz kupić na rynku. A warzenie piwa to nie apteka z resztą tak jak wiele innych rzeczy na tym świecie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 20.01.2021 o 18:53, lukluk12 napisał:

Fermentacja kończy się jak blg odpowiednio spadnie

Uważaj z drożdżami belgijskim, bo te lubią stanąć jak nie podniesiesz i to dosyć mocno temperatury fermentacji. Jak nie dożrą w fermentorze, to zrobią to w butelkach, a przy "kładzie" będzie co dojadać, a biorąc pod uwagę wysokie nagazowanie Quada to mogą być granaty. Zacznij nisko (16-17), żeby nie naprodukowały rozpuszczalnika i zakończ wysoko (24-26), żeby dojadły. Oczywiście tylko gęstwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.