Robert-4 1 Posted January 11 Witajcie, otworzyłem dzisiaj swoje pierwsze piwko i mam wrażenie (poparte pomiarem) że brak w nim %. Robiłem pszeniczne z ekstraktów Gozdawy, ale fermentacja wyskoczyła mi na 25=27 stopni (1 dzień) , później trzymałem 22 i zszedłem do 20. Bulgotało dalej i wydawało się ok. Butelkowane 22.12. bez cichej po 11 dniach, cukier do butelek, stały w pokojowej dobę teraz w temp.17. Kolor bursztynowy, smak ok, piana też ale jak zmierzyłem wyszło ok. 1% - czy jak poczekam zgodnie z instrukcją minimum 5 tygodni coś się zmieni? pozdrawiam Robert Quote Share this post Link to post Share on other sites
skybert 106 1 Items Posted January 11 (edited) A co w ogóle zmierzyłeś? Bo coś mie się wydaje że nie ten % o który Ci chodzi. Ten % o który Ci chodzi masz raczej wyższy niż chciałeś. Edited January 11 by skybert Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted January 11 53 minuty temu, Robert-4 napisał: Witajcie, otworzyłem dzisiaj swoje pierwsze piwko i mam wrażenie (poparte pomiarem) że brak w nim %. Robiłem pszeniczne z ekstraktów Gozdawy, ale fermentacja wyskoczyła mi na 25=27 stopni (1 dzień) , później trzymałem 22 i zszedłem do 20. Bulgotało dalej i wydawało się ok. Butelkowane 22.12. bez cichej po 11 dniach, cukier do butelek, stały w pokojowej dobę teraz w temp.17. Kolor bursztynowy, smak ok, piana też ale jak zmierzyłem wyszło ok. 1% - czy jak poczekam zgodnie z instrukcją minimum 5 tygodni coś się zmieni? pozdrawiam Robert zmień przyrząd pomiarowy i czytaj, czytaj, czytaj Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert-4 1 Posted January 11 39 minut temu, skybert napisał: A co w ogóle zmierzyłeś? Bo coś mie się wydaje że nie ten % o który Ci chodzi. Ten % o który Ci chodzi masz raczej wyższy niż chciałeś. Wlałem piwo w menzurkę wsadziłem multimierz (browin) i zatrzymuje się równo na początku zielonego pola. Zgodnie z opisem BLG piwo, % pomiędzy 0 i 1, ilość cukru 2. Temperatura 20 stopni Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert-4 1 Posted January 11 22 minuty temu, anteks napisał: zmień przyrząd pomiarowy i czytaj, czytaj, czytaj Czytałem, szukałem podobnego tematu, ale może słaby jestem w poszukiwaniach. Jaki przyrząd polecasz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted January 11 3 minuty temu, Robert-4 napisał: Czytałem, szukałem podobnego tematu, ale może słaby jestem w poszukiwaniach. Jaki przyrząd polecasz? Areometr. Tylko trzeba znać blg początkowe i końcowe. Doświadczenie z winiarstwa/bimborownictwa niestety nieprzydatne. Zestaw otrzymany pod choinkę? Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 277 1 Items Posted January 11 5 minut temu, Robert-4 napisał: Wlałem piwo w menzurkę wsadziłem multimierz (browin) i zatrzymuje się równo na początku zielonego pola. Zgodnie z opisem BLG piwo, % pomiędzy 0 i 1, ilość cukru 2. Temperatura 20 stopni Staraj się edytować posty, a nie pisać jeden po drugim, tak na przyszłość. Multimierz mógłby podać zawartość czystego roztworu alkoholu (wódka, spirytus). Nie działa to przy piwie czy winie. W przypadku piwa przybliżoną ilość alkoholu możesz obliczyć znając początkowe i końcowe blg - i te pomiary możesz wykonać multimierzem, a ile jest wyskalowany w °blg, ewentualnie SG. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert-4 1 Posted January 11 8 minut temu, anteks napisał: Areometr. Tylko trzeba znać blg początkowe i końcowe. Doświadczenie z winiarstwa/bimborownictwa niestety nieprzydatne. Zestaw otrzymany pod choinkę? Bimbru nie robiłem, wino dawno, a na piwo naszło mnie ostatnio. Tak jak pisałem kupiłem "zupkę chińską" słód chmielony + drożdże i dodatkowy słód. Nie zmierzyłem blg początkowego wię "po ptakach". Następne zmierzę - uczę się Multimierz mi w sklepie polecili. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted January 11 4 minuty temu, Robert-4 napisał: Bimbru nie robiłem, wino dawno, a na piwo naszło mnie ostatnio. Tak jak pisałem kupiłem "zupkę chińską" słód chmielony + drożdże i dodatkowy słód. Nie zmierzyłem blg początkowego wię "po ptakach". Następne zmierzę - uczę się Multimierz mi w sklepie polecili. Nie słód tylko ekstrakt słodowy, więcej w tym sklepie już nie już nie kupuj bo sie nie znają 1 Robert-4 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert-4 1 Posted January 11 13 minut temu, punix napisał: Staraj się edytować posty, a nie pisać jeden po drugim, tak na przyszłość. Multimierz mógłby podać zawartość czystego roztworu alkoholu (wódka, spirytus). Nie działa to przy piwie czy winie. W przypadku piwa przybliżoną ilość alkoholu możesz obliczyć znając początkowe i końcowe blg - i te pomiary możesz wykonać multimierzem, a ile jest wyskalowany w °blg, ewentualnie SG. Edytować mogę swoje - jak wtedy odpowiedzieć? Jak napisałem wyżej koledze nie mierzyłem początkowego blg - czy jest sposób na pomiar teraz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert-4 1 Posted January 11 Mam coś takiego https://allegro.pl/oferta/multimierz-uniwersalny-do-wina-piwa-biowin-9501001308 pomiar równo pomiędzy białym i zielonym polem Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 277 1 Items Posted January 11 32 minuty temu, Robert-4 napisał: Edytować mogę swoje - jak wtedy odpowiedzieć? Jak napisałem wyżej koledze nie mierzyłem początkowego blg - czy jest sposób na pomiar teraz? Możesz cytować dwie osoby w jednym poście. Jeśli nie zmierzyłeś początkowego blg, możesz ewentualnie spróbować wrzucić w jakiś kalkulator swoje surowce i ilość brzeczki i przeliczyć, tylko czy jest to do czegoś potrzebne? Masz piwo w okolicy 4-5% alkoholu. Przed następnym warzeniem polecam poczytać przynajmniej wiki , jest tam sporo informacji. 1 Robert-4 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mijnheer 2 Posted January 11 34 minutes ago, Robert-4 said: Mam coś takiego https://allegro.pl/oferta/multimierz-uniwersalny-do-wina-piwa-biowin-9501001308 pomiar równo pomiędzy białym i zielonym polem W opisie produktu jest napisane, że jest to potencjalna zawartość alkoholu, tak więc tej skali możesz używać przed fermentacją żeby sobie tę końcową zawartość alkoholu z grubsza oszacować. 1 Robert-4 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Radi_wroc 18 Posted January 12 Zainwestuj kolego w refraktometr (np. pierwszy lepszy z wysyłką z PL: KLIK ) a będziesz Pan zadowolony bardziej niż ze spławików. Szybciej, wygodniej i dokładniej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
INTseed 93 Posted January 12 Ile wody? Jaki konkretny zestaw? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted January 12 1 godzinę temu, Radi_wroc napisał: Zainwestuj kolego w refraktometr (np. pierwszy lepszy z wysyłką z PL: KLIK ) a będziesz Pan zadowolony bardziej niż ze spławików. Szybciej, wygodniej i dokładniej. Jasne, będzie prościej tylko następne pytanie dlaczego nie odfermentowalo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert-4 1 Posted January 12 (edited) 45 minut temu, INTseed napisał: Ile wody? Jaki konkretny zestaw? Zestaw - Gozdawa pszeniczne i ekstrkt słodowy ale nie pamiętam jasny, czy pszeniczny (drożdże w komplecie) woda zgodnie z instrukcją, cukier do butelek. Stało w fermentatorze 11 dni, w butelkach od 22 grudnia anteks Jasne, będzie prościej tylko następne pytanie dlaczego nie odfermentowalo - wydaje mi się, ze fermentacja była ok. Bulgotało zdrowo (szczególnie w wyższej temperaturze), zostawiłem dłużej niż trzeba, żeby nie zrobić granatów. Tak jak napisałem kolor ok, smak (ma banany, ale to pewnie temperatura), piana ok choć nie utrzymuje się długo. pozdrawiam R Edited January 12 by Robert-4 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Konstoi 39 Posted January 12 (edited) @Robert-4 Co do wypowiedzi Anteksa to nie złapałeś że chodziło o to że refraktometr to urządzenie którego trzeba nauczyć się obsługiwać ( czyli przeliczyć wartość przefermentowanego piwa ze wskazań ), bo faktycznie pytanie w stylu "dlaczego nie odfermentowało" pojawia się bardzo często jeśli ktoś używa refraktometru a nie nauczy się jego obsługi. Jak koledzy sugerowali wcześniej: Czytać, czytać, czytać Edited January 12 by Konstoi Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert-4 1 Posted January 12 8 godzin temu, Konstoi napisał: @Robert-4 Co do wypowiedzi Anteksa to nie złapałeś że chodziło o to że refraktometr to urządzenie którego trzeba nauczyć się obsługiwać ( czyli przeliczyć wartość przefermentowanego piwa ze wskazań ), bo faktycznie pytanie w stylu "dlaczego nie odfermentowało" pojawia się bardzo często jeśli ktoś używa refraktometru a nie nauczy się jego obsługi. Jak koledzy sugerowali wcześniej: Czytać, czytać, czytać O refraktometrze czytałem, wiem, że trzeba się nauczyć dlatego nie znając się wybrałem tańszą i pewnie gorszą opcje. Choć jak przy następnym piwku zmierzę blg na początku i na końcu to może się uda. Jesteś kolejną osobą która doradza mi czytanie. Nie obraź się kolego, ale czytać umiem. Dawno temu chodziłem do szkoły więc mogę powiedzieć, że ze zrozumieniem. Przeczytałem dużo i szukałem na różnych forach zanim zadałem pytanie, bo nie znalazłem odpowiedzi. Inaczej bym nie pytał. ALE NIKT NIE PODESŁAŁ LINKA Z ODPOWIEDZIĄ. Wiem, że jak ktoś tutaj siedzi 10 lat to tysięczne pytanie o to samo nudzi i wkurza. Ale je tu jestem od mniej niż miesiąca. Szukałem nie znalazłem, dlatego zapytałem. Refraktor? czytałem. Stwierdziłem, ze na początku wystarczy to co kupiłem. Dobrze? Źle? Nie wiem. Zadałem pytanie czy mogę to teraz jakoś sprawdzić. I tyle. Od wielu lat udzielam się na forum narciarskim i nadal jak trafi się "zielony" staram się pomóc. Dlatego tutaj zapytałem o temat, na którym znacie się lepiej. pozdrawiam R 1 Yuri reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
skybert 106 1 Items Posted January 12 Luz - nie ma się co unosić, ignoruj takie uwagi jak Ci przeszkadzają i rób swoje bo to i tak nic nie daje Zapomnij o mierzeniu piwa po fermentacji refraktometrem , sprzęt przydatny do mierzenie brzeczki w czasie zacierania. To całe przeliczanie jest bez sensu. Zwykły cukromierz pokarze Ci wszystko z lepszą dokładnością. Skup sie na prawidłowej propagacji drożdży, temperaturze fermentacji, długości fermantacji, kup przezroczysty fermentor, będziesz wszystko widział co się dzieje itd. 1 Robert-4 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert-4 1 Posted January 12 Godzinę temu, skybert napisał: Luz - nie ma się co unosić, ignoruj takie uwagi jak Ci przeszkadzają i rób swoje bo to i tak nic nie daje Zapomnij o mierzeniu piwa po fermentacji refraktometrem , sprzęt przydatny do mierzenie brzeczki w czasie zacierania. To całe przeliczanie jest bez sensu. Zwykły cukromierz pokarze Ci wszystko z lepszą dokładnością. Skup sie na prawidłowej propagacji drożdży, temperaturze fermentacji, długości fermantacji, kup przezroczysty fermentor, będziesz wszystko widział co się dzieje itd. Ja się nie obrażam. Ja chciałbym zrobić piwo, co mnie i moich przyjaciół na prawdę przekona, że warto. Robię własne wędliny (wędzone, długo dojrzewające), wędzę ryby i chciałbym zrobić fajne piwo. Nie napinam się na przeskoczenie jakiegoś browaru, chcę własne nie gorsze. Do tej pory nastawiłem 3 brewkity, jeden posmakowałem i moim zdaniem brak mocy. Dwa będę butelkował za kilka dni, ale zakupiłem zestaw słodów i chcę uwarzyć piwo od podstaw. Pytam, bo nie chcę popełniać błędów których nie muszę. Pytam bardziej doświadczonych kolegów licząc na POMOC. Nie na tekst "poszukaj sobie" pozd...Ro Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 143 Posted January 13 To, że w piwie nie czuć alkoholu wcale nie musi znaczyć, że jest słabe, to akurat zaleta wielu piw. Jeżeli nie prowadziłeś pomiarów, to nie wiadomo ile jest tam% alkoholu, ale z pewnością nie jest bezalkoholowe, bo takie n a p r a w d ę trudno zrobić w domu. Co do sprzętu - raczej zainwestowałbym w wydaną forumowym sumptem książkę Palmera, to jest świetny poradnik dla początkujących. Sprzęt rozwiniesz jak uznasz, że cię to bawi i chcesz więcej. Powodzenia. 1 Robert-4 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łachim 6 Posted January 19 Pytanie ile takie pszeniczne ma ekstraktu. Gdyby znać ilość wody i ekstraktu, to łatwo to można wyliczyć. Typuję, że raczej mniej niż więcej, więc niska odczuwalna zawartość alkoholu by w ogóle nie zdziwiła, co nie znaczy, że go nie ma. Poza tym wydaje mi się, że piwo nienagazowane może się wydawać bardziej wodniste, a doba to za mało na nagazowanie. Quote Share this post Link to post Share on other sites