Jump to content
Sign in to follow this  
Robert-4

Brak "mocy" w piwie

Recommended Posts

Witajcie,

otworzyłem dzisiaj swoje pierwsze piwko i mam wrażenie (poparte pomiarem) że brak w nim %.

Robiłem pszeniczne z ekstraktów Gozdawy, ale fermentacja wyskoczyła mi na 25=27 stopni (1 dzień) , później trzymałem 22 i zszedłem do 20. Bulgotało dalej i wydawało się ok. Butelkowane  22.12. bez cichej po 11 dniach, cukier do butelek, stały w pokojowej dobę teraz  w temp.17.

Kolor bursztynowy, smak ok, piana też ale jak zmierzyłem wyszło ok. 1% - czy jak poczekam zgodnie z instrukcją minimum 5 tygodni coś się zmieni?

 

pozdrawiam

Robert

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co w ogóle zmierzyłeś? Bo coś mie się wydaje  że nie ten % o który Ci chodzi. Ten % o który Ci chodzi masz raczej wyższy niż chciałeś.

Edited by skybert

Share this post


Link to post
Share on other sites
53 minuty temu, Robert-4 napisał:

Witajcie,

otworzyłem dzisiaj swoje pierwsze piwko i mam wrażenie (poparte pomiarem) że brak w nim %.

Robiłem pszeniczne z ekstraktów Gozdawy, ale fermentacja wyskoczyła mi na 25=27 stopni (1 dzień) , później trzymałem 22 i zszedłem do 20. Bulgotało dalej i wydawało się ok. Butelkowane  22.12. bez cichej po 11 dniach, cukier do butelek, stały w pokojowej dobę teraz  w temp.17.

Kolor bursztynowy, smak ok, piana też ale jak zmierzyłem wyszło ok. 1% - czy jak poczekam zgodnie z instrukcją minimum 5 tygodni coś się zmieni?

 

pozdrawiam

Robert

zmień przyrząd pomiarowy i czytaj, czytaj, czytaj

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minut temu, skybert napisał:

A co w ogóle zmierzyłeś? Bo coś mie się wydaje  że nie ten % o który Ci chodzi. Ten % o który Ci chodzi masz raczej wyższy niż chciałeś.

 

Wlałem piwo w menzurkę wsadziłem multimierz (browin) i zatrzymuje się równo na początku zielonego pola. Zgodnie z opisem BLG piwo, % pomiędzy 0 i 1, ilość cukru 2.

Temperatura 20 stopni

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, anteks napisał:

zmień przyrząd pomiarowy i czytaj, czytaj, czytaj

 

Czytałem, szukałem podobnego tematu, ale może słaby jestem w poszukiwaniach. Jaki przyrząd polecasz?

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Robert-4 napisał:

 

Czytałem, szukałem podobnego tematu, ale może słaby jestem w poszukiwaniach. Jaki przyrząd polecasz?

Areometr. Tylko trzeba znać blg początkowe i końcowe. Doświadczenie z winiarstwa/bimborownictwa niestety nieprzydatne. Zestaw otrzymany pod choinkę?

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Robert-4 napisał:

 

Wlałem piwo w menzurkę wsadziłem multimierz (browin) i zatrzymuje się równo na początku zielonego pola. Zgodnie z opisem BLG piwo, % pomiędzy 0 i 1, ilość cukru 2.

Temperatura 20 stopni

 

Staraj się edytować posty, a nie pisać jeden po drugim, tak na przyszłość.

 

Multimierz mógłby podać zawartość czystego roztworu alkoholu (wódka, spirytus). Nie działa to przy piwie czy winie.

W przypadku piwa przybliżoną ilość alkoholu możesz obliczyć znając początkowe i końcowe blg - i te pomiary możesz wykonać multimierzem, a ile jest wyskalowany w °blg, ewentualnie SG.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, anteks napisał:

Areometr. Tylko trzeba znać blg początkowe i końcowe. Doświadczenie z winiarstwa/bimborownictwa niestety nieprzydatne. Zestaw otrzymany pod choinkę?

 

Bimbru nie robiłem, wino dawno, a na piwo naszło mnie ostatnio. Tak jak pisałem kupiłem "zupkę chińską" słód chmielony + drożdże i dodatkowy słód. Nie zmierzyłem blg początkowego wię "po ptakach". Następne zmierzę - uczę się :) Multimierz mi w sklepie polecili. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Robert-4 napisał:

 

Bimbru nie robiłem, wino dawno, a na piwo naszło mnie ostatnio. Tak jak pisałem kupiłem "zupkę chińską" słód chmielony + drożdże i dodatkowy słód. Nie zmierzyłem blg początkowego wię "po ptakach". Następne zmierzę - uczę się :) Multimierz mi w sklepie polecili. 

Nie słód tylko ekstrakt słodowy, więcej w tym sklepie już nie już nie kupuj bo sie nie znają

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, punix napisał:

 

Staraj się edytować posty, a nie pisać jeden po drugim, tak na przyszłość.

 

Multimierz mógłby podać zawartość czystego roztworu alkoholu (wódka, spirytus). Nie działa to przy piwie czy winie.

W przypadku piwa przybliżoną ilość alkoholu możesz obliczyć znając początkowe i końcowe blg - i te pomiary możesz wykonać multimierzem, a ile jest wyskalowany w °blg, ewentualnie SG.

 

Edytować mogę swoje - jak wtedy odpowiedzieć?

Jak napisałem wyżej koledze nie mierzyłem początkowego blg - czy jest sposób na pomiar teraz?

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minuty temu, Robert-4 napisał:

 

Edytować mogę swoje - jak wtedy odpowiedzieć?

Jak napisałem wyżej koledze nie mierzyłem początkowego blg - czy jest sposób na pomiar teraz?

 

Możesz cytować dwie osoby w jednym poście.

Jeśli nie zmierzyłeś początkowego blg, możesz ewentualnie spróbować wrzucić w jakiś kalkulator swoje surowce i ilość brzeczki i przeliczyć, tylko czy jest to do czegoś potrzebne? Masz piwo w okolicy 4-5% alkoholu.

Przed następnym warzeniem polecam poczytać przynajmniej wiki , jest tam sporo informacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minutes ago, Robert-4 said:

Mam coś takiego

https://allegro.pl/oferta/multimierz-uniwersalny-do-wina-piwa-biowin-9501001308

pomiar równo pomiędzy białym i zielonym polem

 

W opisie produktu jest napisane, że jest to potencjalna zawartość alkoholu, tak więc tej skali możesz używać przed fermentacją żeby sobie tę końcową zawartość alkoholu z grubsza oszacować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zainwestuj kolego w refraktometr (np. pierwszy lepszy z wysyłką z PL: KLIK ) a będziesz Pan zadowolony bardziej niż ze spławików. Szybciej, wygodniej i dokładniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Radi_wroc napisał:

Zainwestuj kolego w refraktometr (np. pierwszy lepszy z wysyłką z PL: KLIK ) a będziesz Pan zadowolony bardziej niż ze spławików. Szybciej, wygodniej i dokładniej.

Jasne, będzie prościej tylko następne pytanie dlaczego nie odfermentowalo

Share this post


Link to post
Share on other sites
45 minut temu, INTseed napisał:

Ile wody? Jaki konkretny zestaw?

 

Zestaw - Gozdawa pszeniczne i ekstrkt słodowy ale nie pamiętam jasny, czy pszeniczny (drożdże w komplecie) woda zgodnie z instrukcją, cukier do butelek. Stało w fermentatorze 11 dni, w butelkach od 22 grudnia

 

anteks

Jasne, będzie prościej tylko następne pytanie dlaczego nie odfermentowalo - wydaje mi się, ze fermentacja była ok. Bulgotało zdrowo (szczególnie w wyższej temperaturze), zostawiłem dłużej niż trzeba, żeby nie zrobić granatów.

Tak jak napisałem kolor ok, smak (ma banany, ale to pewnie temperatura), piana ok choć nie utrzymuje się długo.

pozdrawiam

R

Edited by Robert-4

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Robert-4 Co do wypowiedzi Anteksa to nie złapałeś że chodziło o to że refraktometr to urządzenie którego trzeba nauczyć się obsługiwać ( czyli przeliczyć wartość przefermentowanego piwa ze wskazań ), bo faktycznie pytanie w stylu "dlaczego nie odfermentowało" pojawia się bardzo często jeśli ktoś używa refraktometru a nie nauczy się jego obsługi. 

 

Jak koledzy sugerowali wcześniej: Czytać, czytać, czytać

Edited by Konstoi

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Konstoi napisał:

@Robert-4 Co do wypowiedzi Anteksa to nie złapałeś że chodziło o to że refraktometr to urządzenie którego trzeba nauczyć się obsługiwać ( czyli przeliczyć wartość przefermentowanego piwa ze wskazań ), bo faktycznie pytanie w stylu "dlaczego nie odfermentowało" pojawia się bardzo często jeśli ktoś używa refraktometru a nie nauczy się jego obsługi. 

 

Jak koledzy sugerowali wcześniej: Czytać, czytać, czytać

 

 

O refraktometrze czytałem, wiem, że trzeba się nauczyć dlatego nie znając się wybrałem tańszą i pewnie gorszą opcje. Choć jak przy następnym piwku zmierzę blg na początku i na końcu to może się uda.

Jesteś kolejną osobą która doradza mi czytanie. Nie obraź się kolego, ale czytać umiem. Dawno temu chodziłem do szkoły więc mogę powiedzieć, że ze zrozumieniem. Przeczytałem dużo i szukałem na różnych forach zanim zadałem pytanie, bo nie znalazłem odpowiedzi. Inaczej bym nie pytał. ALE NIKT NIE PODESŁAŁ LINKA Z ODPOWIEDZIĄ.

Wiem, że jak ktoś tutaj siedzi 10 lat to tysięczne pytanie o to samo nudzi i wkurza. Ale je tu jestem od mniej niż miesiąca. Szukałem nie znalazłem, dlatego zapytałem.

Refraktor? czytałem. Stwierdziłem, ze na początku wystarczy to co kupiłem. Dobrze? Źle? Nie wiem.

Zadałem pytanie czy mogę to teraz jakoś sprawdzić. I tyle. 

Od wielu lat udzielam się na forum narciarskim i nadal jak trafi się "zielony" staram się pomóc. Dlatego tutaj zapytałem o temat, na którym znacie się lepiej.

 

pozdrawiam

R

Share this post


Link to post
Share on other sites

Luz - nie ma się co unosić, ignoruj takie uwagi jak Ci przeszkadzają i rób swoje bo to i tak nic nie daje :)

 

Zapomnij o mierzeniu piwa po fermentacji refraktometrem , sprzęt przydatny do mierzenie brzeczki w czasie zacierania. To całe przeliczanie jest bez sensu. Zwykły cukromierz pokarze Ci wszystko z lepszą dokładnością. Skup sie na prawidłowej propagacji drożdży, temperaturze fermentacji, długości fermantacji, kup przezroczysty fermentor, będziesz wszystko widział co się dzieje itd.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, skybert napisał:

Luz - nie ma się co unosić, ignoruj takie uwagi jak Ci przeszkadzają i rób swoje bo to i tak nic nie daje :)

 

Zapomnij o mierzeniu piwa po fermentacji refraktometrem , sprzęt przydatny do mierzenie brzeczki w czasie zacierania. To całe przeliczanie jest bez sensu. Zwykły cukromierz pokarze Ci wszystko z lepszą dokładnością. Skup sie na prawidłowej propagacji drożdży, temperaturze fermentacji, długości fermantacji, kup przezroczysty fermentor, będziesz wszystko widział co się dzieje itd.  

 

Ja się nie obrażam. Ja chciałbym zrobić piwo, co mnie i moich przyjaciół na prawdę przekona, że warto.

Robię własne wędliny (wędzone, długo dojrzewające), wędzę ryby i chciałbym zrobić fajne piwo. 

Nie napinam się na przeskoczenie jakiegoś browaru, chcę własne nie gorsze. Do tej pory nastawiłem 3 brewkity, jeden posmakowałem i moim zdaniem brak mocy. Dwa będę butelkował za kilka dni, ale zakupiłem zestaw słodów i chcę uwarzyć piwo od podstaw. Pytam, bo nie chcę popełniać błędów których nie muszę. Pytam bardziej doświadczonych kolegów licząc na POMOC. Nie na tekst "poszukaj sobie"

 

pozd...Ro

Share this post


Link to post
Share on other sites

To, że w piwie nie czuć alkoholu wcale nie musi znaczyć, że jest słabe, to akurat zaleta wielu piw.

Jeżeli nie prowadziłeś pomiarów, to nie wiadomo ile jest tam% alkoholu, ale z pewnością nie jest bezalkoholowe, bo takie n a p r a w d ę trudno zrobić w domu.

 

Co do sprzętu - raczej zainwestowałbym w wydaną forumowym sumptem książkę Palmera, to jest świetny poradnik dla początkujących. Sprzęt rozwiniesz jak uznasz, że cię to bawi i chcesz więcej.

Powodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie ile takie pszeniczne ma ekstraktu. Gdyby znać ilość wody i ekstraktu, to łatwo to można wyliczyć. Typuję, że raczej mniej niż więcej,  więc niska odczuwalna zawartość alkoholu by w ogóle nie zdziwiła, co nie znaczy,  że go nie ma.  Poza tym wydaje mi się,  że piwo nienagazowane może się wydawać bardziej wodniste, a doba to za mało na nagazowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.