albmal 0 Posted January 11 Hej Mam pytanko o słód jak w temacie. Dostałem go w prezencie 5 kg i chciałbym go wykorzystać, ale jako że nie miałem jeszcze do tej pory do czynienia za bardzo ze słodami karmelowymi/specjalnymi nie bardzo wiem czego się po nim spodziewać A konkretnie, planuję uwarzyć jakieś belgijskie blond ale i zastanawiam się czego mogę oczekiwać po dodaniu go do zasypu w proporcji ok 2-3%. I w sumie drugie pytanie natury ogólnej - czy można bezkarnie zastępować jasne słody karmelowe ciemniejszymi, ale za to w mniejszych proporcjach? Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 528 2 Items Posted January 11 10 minut temu, albmal napisał: I w sumie drugie pytanie natury ogólnej - czy można bezkarnie zastępować jasne słody karmelowe ciemniejszymi, ale za to w mniejszych proporcjach? Nie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 96 Posted January 11 Wygooglaj sobie Weyermann Aroma Wheel. Fajnie przedstawiona intensywność aromatów wnoszonych przez słód. U nas użyta tego homebeer: https://homebeer.pl/pl/p/Slod-Special-W-Weyermann/1035 Quote Share this post Link to post Share on other sites
albmal 0 Posted January 12 ekstra! dzięki wielkie za odpowiedzi! Weyermann Aroma Wheel rzeczywiście super to przedstawia! Dzięki! Quote Share this post Link to post Share on other sites