Jump to content
smola

Filtracja osadów i chmielin

Recommended Posts

Posted (edited)

Znalazłem taki filtrator na ali, sprawdzi się do filtrowania brzeczki z chmielin i osadów gorących po gotowaniu?

Ewentualnie, co wybrać do filtracji brzeczki o wybiciu około 60l.

Edited by smola

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest raczej sprzęt do wysładzania, ale weź pod uwagę koszt wysyłki bo możliwe że wyjdzie tyle samo co z Polski.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Hary86 napisał:

To jest raczej sprzęt do wysładzania

Tak myślałem, ale w duchu liczyłem, że może się sprawdzi. 😀

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, smola napisał:

filtrowania brzeczki z chmielin i osadów gorących po gotowaniu?

Dekantuj znad osadu. Najprostszy sposób.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak do tej pory robiłem, myślałem, że jest coś prostszego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
37 minut temu, smola napisał:

Tak do tej pory robiłem, myślałem, że jest coś prostszego.

Coś prostszego to kranik w garnku. Odkręcasz i leci, więc nawet wężyka nie potrzebujesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Gawron napisał:

Coś prostszego to kranik w garnku. Odkręcasz i leci, więc nawet wężyka nie potrzebujesz.

Do tego hopstoper ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, smola napisał:

Do tego hopstoper ?

Nie. Nic. Chmieliny i białka po whirlpoolu zostają na środku garnka, a brzeczka z krawędzi sobie spływa. kran jest lekko nad dnem, więc za wiele nie zasysa. I nie przejmuj się chmielem i osadem który przedostał się do fermentora. On nie szkodzi ani procesowi fermentacji ( a nawet pomoże) i nie ma wpływu na piwo, jego wygląd, ani smak. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Gawron napisał:

kran jest lekko nad dnem,

Używam pompki i wymiennika ciepła. Zagra to razem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak płytowy to nie, bo się zapcha. Lepsza była by chłodnica przeciwbieżna, bo mógłbyś schłodzić brzeczkę w garze z wykorzystaniem pompki i dopiero zimną zlewać do fermentora, a na wymiennik idzie gorąca brzeczka, więc potrzebujesz filtrować chmieliny.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, smola napisał:

Warzę w 75 litrowym.

Nie ma znaczenia pojemność tylko stosunek wysokości do średnicy. Szerszy i niski jest lepszy niż wysoki i wąski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po otworzeniu linku, pokazuje się syfon. O to chodzi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A widział ktoś gdzieś może niski garnek 75 litrów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po jakim czasie od zakręcenia whirpoola masz taki efekt?

 

 

2 godziny temu, anteks napisał:

Niski a szeroki. ładnie układa sie stożek

IMG_20180619_072000.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, Koora napisał:

Po jakim czasie od zakręcenia whirpoola masz taki efekt?

 

 

 

Od pierwszego zakręcenia do opróżnienia zbiornika to jakieś 30 min

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, anteks napisał:

Od pierwszego zakręcenia do opróżnienia zbiornika to jakieś 30 min

W życiu nie miałem takiego pięknego efektu. Ale może to wina BIAB. Bo do okoła mam mnóstwo osadów. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Koora napisał:

W życiu nie miałem takiego pięknego efektu. Ale może to wina BIAB. Bo do okoła mam mnóstwo osadów. 

Może to efekt skali.to co zostało to 1hl

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, anteks napisał:

Może to efekt skali.to co zostało to 1hl

O kutwa 😳...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Może to efekt skali.to co zostało to 1hl
Jeśli to 100l,to jaka ta kadź warzelna, 1m3? Szacun

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minut temu, smola napisał:

Jeśli to 100l,to jaka ta kadź warzelna, 1m3? Szacunemoji3.png

Warzelno/zacierna 17hl, filtracyjna i whirpool 25hl

21 minut temu, Nazwa użytkownika napisał:

Jak to zrobić w garnku 20l z jak najmniejszymi stratami w brzeczce?

jak pisałem, kluczem jest stosunek wysokość/szerokość. Dekandacja wężykiem, jakiś hopstoper, bazooka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.