Jump to content
Sign in to follow this  
Zenek97

Refermentacja RIS

Recommended Posts

Witajcie bardziej doświadczeni koledzy,

Jakieś 2 miesiące temu warzyłem pierwszego RISa BLG 26.

1,5 miesiąca leżał sobie na cichej w temp ~ 16 stopni.

Zamierzam butelkować w ciągu 2 tygodni - powiedzcie czy warto inwestować w drożdże do refermentacji (F-2), czy te co zostały jeszcze 'załapią'.

Nie wiem czy istotnie - używałem drożdży suchych - LaLBrew Nottingham 2 saszetki.

Dzięki za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Zenek97 napisał:

powiedzcie czy warto inwestować w drożdże do refermentacji (F-2), czy te co zostały jeszcze 'załapią'.

Nie warto. Jak się okaże, że zaczną jeść pozostałe cukry, to będziesz miał granaty. Butelkuj normalnie jak każde inne piwo. Zrobiłeś tylko 2 tygodnie burzliwej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A sorki źle napisałem. Na burzliwej leżał 20 dni, po czym zlałem na cichą i dodałem płatki dębowe. Jak przelewałem BLG wynosiło 8 czyli odfermentowanie na poziomie ~ 70%

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Zenek97 napisał:

Jak przelewałem BLG wynosiło 8 czyli odfermentowanie na poziomie ~ 70%

To spoczko.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.