Zenek97 Posted January 9, 2021 Share Posted January 9, 2021 Witajcie bardziej doświadczeni koledzy, Jakieś 2 miesiące temu warzyłem pierwszego RISa BLG 26. 1,5 miesiąca leżał sobie na cichej w temp ~ 16 stopni. Zamierzam butelkować w ciągu 2 tygodni - powiedzcie czy warto inwestować w drożdże do refermentacji (F-2), czy te co zostały jeszcze 'załapią'. Nie wiem czy istotnie - używałem drożdży suchych - LaLBrew Nottingham 2 saszetki. Dzięki za odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 9, 2021 Share Posted January 9, 2021 3 minuty temu, Zenek97 napisał: powiedzcie czy warto inwestować w drożdże do refermentacji (F-2), czy te co zostały jeszcze 'załapią'. Nie warto. Jak się okaże, że zaczną jeść pozostałe cukry, to będziesz miał granaty. Butelkuj normalnie jak każde inne piwo. Zrobiłeś tylko 2 tygodnie burzliwej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zenek97 Posted January 9, 2021 Author Share Posted January 9, 2021 A sorki źle napisałem. Na burzliwej leżał 20 dni, po czym zlałem na cichą i dodałem płatki dębowe. Jak przelewałem BLG wynosiło 8 czyli odfermentowanie na poziomie ~ 70% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 9, 2021 Share Posted January 9, 2021 2 godziny temu, Zenek97 napisał: Jak przelewałem BLG wynosiło 8 czyli odfermentowanie na poziomie ~ 70% To spoczko. dirk gently 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.