Zenek97 0 Posted January 9 Witajcie bardziej doświadczeni koledzy, Jakieś 2 miesiące temu warzyłem pierwszego RISa BLG 26. 1,5 miesiąca leżał sobie na cichej w temp ~ 16 stopni. Zamierzam butelkować w ciągu 2 tygodni - powiedzcie czy warto inwestować w drożdże do refermentacji (F-2), czy te co zostały jeszcze 'załapią'. Nie wiem czy istotnie - używałem drożdży suchych - LaLBrew Nottingham 2 saszetki. Dzięki za odpowiedzi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted January 9 3 minuty temu, Zenek97 napisał: powiedzcie czy warto inwestować w drożdże do refermentacji (F-2), czy te co zostały jeszcze 'załapią'. Nie warto. Jak się okaże, że zaczną jeść pozostałe cukry, to będziesz miał granaty. Butelkuj normalnie jak każde inne piwo. Zrobiłeś tylko 2 tygodnie burzliwej? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zenek97 0 Posted January 9 A sorki źle napisałem. Na burzliwej leżał 20 dni, po czym zlałem na cichą i dodałem płatki dębowe. Jak przelewałem BLG wynosiło 8 czyli odfermentowanie na poziomie ~ 70% Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted January 9 2 godziny temu, Zenek97 napisał: Jak przelewałem BLG wynosiło 8 czyli odfermentowanie na poziomie ~ 70% To spoczko. 1 dirk gently reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites