PanJaqb 4 Posted January 9 Cześć, warze dzisiaj czwartą warkę i drugą z zacieraniem od podstaw. Jest to zestaw Blond Ale od AlePiwo Parametry: Spoiler Szacowana wydajność (ekstraktywność słodu): 75% Szacowana gęstość początkowa: 12 Blg Szacowana wielkość warki: 20 L Szacowana goryczka: 25 IBU Szacowany kolor: 7 EBC Skład: Spoiler Słód Pale Ale 3,5 kg Słód Pszeniczny 1,0 kg Chmiel Simcoe 50g Drożdże FM52 (w zestawie safale US-05) Zacieranie: Spoiler 16L wody podgrzać do 70 st. C wsypać słody 63-64 st. C -> 30 min 72 st. C -> 30 min 76-78 st. C -> 5-10 min Wysładzać do 23-24 L Chmielenie: Spoiler 10min 10g 50min 10g 65 min 20g 5 min palnik off -> chłodzenie Pytania: Przygotowałem starter na mieszadle magnetycznym. Starter wyszedł mi ok 1.1L. Czy kolba od góry powinna być szczelnie zamknięta czy powinienem tam zostawić dostęp powietrza? Zacieranie wg instrukcji 63-64 należy utrzymać 30min, nie powinienem gotować do momentu negatywnej próby jodowej? Pozostała instrukcja, skład jest ok? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anatom 149 Posted January 9 Kolbę ze starterem przykrywasz folia aluminiową np. Zacierasz w 64C, podgrzewasz i trzymasz zacier 30 min. w 72C. Po tym możesz sprawdzić próbę jodowa. Podgrzewasz na mash out. 1 PanJaqb reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
PanJaqb 4 Posted January 9 Z poprzedniej warki (która nie poszła zgodnie z planem) zostały mi chmiele w tym Simcoe 30g z datą 12.2020 chmiel zamknięty próżniowo leży w temp. pokojowej. Chmiel w tym zestawie mam do 09.22. Jeśli mogę go użyć aby się nie zmarnował to lepiej dać ten starszy jako pierwsze porcje, czy ostatnie? Czy po terminie już się nie nadaje Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kaniutek 144 Posted January 9 Powąchaj. Jeśli ma normalny zapach, to się nadaje. 1 PanJaqb reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 249 1 Items Posted January 9 2 godziny temu, PanJaqb napisał: Z poprzedniej warki (która nie poszła zgodnie z planem) zostały mi chmiele w tym Simcoe 30g z datą 12.2020 chmiel zamknięty próżniowo leży w temp. pokojowej. Chmiel w tym zestawie mam do 09.22. Jeśli mogę go użyć aby się nie zmarnował to lepiej dać ten starszy jako pierwsze porcje, czy ostatnie? Czy po terminie już się nie nadaje Na przyszłość staraj się przechowywać chmiel przynajmniej w lodówce, a najlepiej w zamrażarce - mocno przedłużysz możliwość użycia, nawet otwartej torebki. 1 PanJaqb reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
PanJaqb 4 Posted January 10 (edited) Czas na małe sprawozdanie i pytania Zacieranie: Spoiler Do gara wlałem 16L wody podgrzałem do 70 st. C. Przy wsypywaniu słodu robiły mi się gródki, więc sypałem po trochu i mieszałem i tak na zmianę. Niestety nie wyłączyłem palnika w efekcie czego po wsypaniu całości temp. miałem 68 st. Palniki oczywiście wyłączyłem i czekałem, aż temperatura opadnie. Generalnie z uwagi na te wyższe temperatury trzymałem przez 40min w temp 60-67. Po tym czasie zrobiłem próbę jodową, która wskazała od razu brak skrobi. Następnie podgrzałem zacier do 72 st. C. Przez 35 min udawało mi się utrzymać zacier w zakresie 70-76 st. C. Następnie podgrzałem do 78-80 przetrzymując zacier przez 10 min. Wysładzanie: Spoiler Przeniosłem zacier do wiadra z sracz wężem, daję 30min na ułożenie się złoża i w międzyczasie podgrzewam wodę do wysładzania. Wysładzanie trwało bardzo wolno ustawiłem przepływ na kraniku naprawdę na minimalny przepływ. Gdy złoże od góry zaczęło się odkrywać to położyłem na nie talerzyk i dolewam po 1-1,5L wody w temp 75-80 st. C w momencie gdy złoże zaczyna się odkrywać. W między czasie mierze 3 razy blg. Ostatni pomiar przy 19L daję mi 1blg. Postanawiam więcej nie wysładzać. Instrukcja mówiła o wysłodzeniu do momentu 23-24L jednak z uwagi na 1 blg przy 19L zdecydowałem się więcej nie zlewać, błąd? Chmielenie: Spoiler Przelewam do gara - wrzucam łyżkę, chłodnicę zanurzeniową Ostatnio gotowałem pod przykryciem (dms), więc tym razem odkryłem gar, w efekcie zanim całość zagotowała się to minęło mnóstwo czasu... odparowało również sporo... Z uwagi na brak słodu pilzneńskiego w zasypie oraz to, że pod przykryciem o wiele mocniej brzeczka mi się gotowała decyduję się na częściowe przykrycie gara... 15min 10g Simcoe 55min 10g Simcoe 70min 20g Simcoe 75min palniki off i okazuje się że zostało mi z zestawu 10g chmielu. W zestawie dostałem 50g a instrukcja mówi o wykorzystaniu 40g. Postanowiłem więc pozostałe 10g wrzucić po wyłączeniu palników. Ostatnio chmieliłem w sposób bezpośredni do gara, tym razem zastosowałem woreczek nylonowy. Chłodzenie: Spoiler Tym razem bez żadnych przygód gładko i sprawnie w ok 30 min zbiłem temperaturę do 21 stopni. Pozostałe czynności: Spoiler Wyciągam woreczek nylonowy - zaryzykuję stwierdzenie, że zatrzymał on ok 80-90% granulatu. Decyduję się jednak zrobić łychą tornado, odczekałem aż brzeczka ustanie i za pomocą wężyka zlewam do fermentora brzeczkę, zostawiając w garze jeszcze sporą część chmielin. Wynik nie całe 15L 15,5 blg 20-21 st. temp brzeczki Napowietrzam brzeczkę tym razem blenderem ok. 10-15min. Starter wcześniej przygotowałem z suchego ekstraktu (100g) na drożdżach FM52 (data przydatności 04.03.21) obj. ok 1.1L tym samym sprawdziłem po raz pierwszy w boju wykonane przez siebie mieszadło magnetyczne. Zdjęcie po ok 13-14h mieszania: Pytania: 1. Wysładzanie: Czy należy wysładzać na najmniejszym przepływie? 2. Wysładzanie: Instrukcja mówiła o 23-24L i nic o blg. Czy prawidłowo przerwałem dalsze wysładzanie? 19L -> 1 blg. Gdybym wiedział ile brzeczki mi odparuje pewnie dolał bym jeszcze ze 2 litry... 3. Warzenie: Ile czasu zajmuje Wam zagotowanie 20l warki po wysładzaniu? U mnie było to ponad 1h przez co już zanim zacząłem chmielić duża ilość odparowała, a samo warzenie trochę ponad kolejną godzinę... 4. Chmielenie: Niestety chmiel o którym wcześniej wspominałem z poprzedniej warki był w stanie tragicznym w porównaniu do tego który miałem teraz - zapach świeżego Simcoe coś pięknego. Pozostałe 10g wrzuciłem na sam koniec twierdząc że pójdzie na aromat, chyba nie zaszkodzi? Muszę zainwestować w zanurzeniowy czujnik temperatury aby móc mieć stały podgląd na temperaturę. Aby zacieranie było bardziej zbliżone do tego zalecanego. Potrzebuję również grzałkę elektryczną na support. Całość zajęła mi tym razem 10h czyli poszło godzinę szybciej niż ostatnio, dalej za dużo ale już krócej. Proszę o porady i sugestię. Edited January 10 by PanJaqb Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 249 1 Items Posted January 10 1) Wysładzanie ma przebiegać raczej powoli, choć niekoniecznie na najniższym możliwym przepływie, ~1l/minutę to bezpieczne tempo na początek. 2) Nie powinno się wysładzać, gdy blg spada poniżej 2, ryzyko wypłukania garbników. Ten 1°blg to już w wystudzonej próbce? Możliwe, że gdzieś stworzyły się kanaliki w złożu i nie wypłukałeś wszystkich cukrów. Pół godziny na ułożenie złoża powinno wystarczyć ze sporym zapasem. Co do dolewania wody, starałbym się nie doprowadzać do odkrycia złoża, tylko utrzymywać 1-3cm warstwy wody ponad złożem. 3) Godzina to długo, szczególnie, że miałeś tylko 19l (u mnie to około 30' dla 26-27l). Może to kwestia kuchenki. Tak jak napisałeś, możesz wspomóc się grzałką nurkową, a podczas podgrzewania możesz mieć założoną pokrywę. Podczas gotowania odparowanie powinno być w okolicy 10%/godzinę. Jeśli masz zbyt wysokie blg, można dolać wody. 4) Chmiel trzymany w temperaturze pokojowej niestety dość szybko się starzeje. Dodatkowe 10g nie zaszkodzi. Masz 15l 15,5 blg, czyli przy zakładanych 12blg miałbyś prawie 19,5l - także wydajność wygląda praktycznie na założoną. Jak będziesz kontrolował temperaturę fermentacji? 20-21°C dla tych drożdży na początek to może być trochę za dużo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
PanJaqb 4 Posted January 10 1. Ok 2. Nie to pomiar w próbce zlewanej bezpośrednio ze złoża - temp nie zmierzyłem. Jak zapobiec kanalikom? Jak rozpoznać? 3. Dokupię grzałkę patent z wodą tez spoko tylko żeby dokładnie dolać trzeba chłodzić próbki do pomiaru 4. ok W tej chwili wiadro włożone do piwnicy ok. 15 st. C. Mój browar nie jest w miejscu zamieszkania więc jeszcze nie mam pomiaru z wiadra ale zaraz się dowiem co i jak Wielkie dzięki ! EditOtoczenie 14.5W wiadrze 15-16Bulka co 6-7s Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 249 1 Items Posted January 10 Mierzyłeś spławikiem, czy refraktometrem? Przyrządy są kalibrowane zazwyczaj w 16 lub 20°C, w wyższej temperaturze spławik pokaże niższy wynik. Temperatura powinna być w porządku, jak fermentacja zacznie zwalniać (powiedzmy gdzieś za tydzień) możesz, w miarę możliwości, przenieść w cieplejsze miejsce. 1 PanJaqb reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
PanJaqb 4 Posted January 10 Mierzone balingometrem. Ostatni pomiar robiony w temp 20-21 st. C. Więc ten ostatni miarodajny 15.5 No tak później mam w planie przenieść wiadro do temp. otoczenia 16-17Można jakoś zapobiec tym kanalikom?Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
PanJaqb 4 Posted Monday at 06:35 PM Zimniej zrobiło się na zewnątrz i w piwnicy 13.5 w wiadrze 15-16 Ale bulka bardzo intensywnie ze 2 razy na 1s jak z karabinu Nie za zimno dla fm52?Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 249 1 Items Posted Monday at 06:57 PM 15-16 może być, gdyby spadało niżej, przestawiłbym do cieplejszego miejsca. Pod koniec dobrze byłoby podnieść temperaturę do 19-20°C. 1 PanJaqb reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
PanJaqb 4 Posted Wednesday at 07:50 PM Jako że, mrozy coraz większe i otoczenie poszło w 13 a w wiadrze 14,5 to przeniosłem wiadro wczoraj do 15 stopni w wyniku tego w wiadrze mam 15-16. Jednak piwo przestało całkowicie bulkać, wcześniejszy karabin się wystrzelał, czekać czy wrzucić do jeszcze większej temperatury? Spoiler Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 249 1 Items Posted Wednesday at 08:27 PM Jeśli masz gdzieś w okolicy 16-18°, to można przenieść, jeśli kolejny "próg" to 20+°C, to jeszcze bym się wstrzymał. Quote Share this post Link to post Share on other sites
PanJaqb 4 Posted Wednesday at 08:32 PM 3 minuty temu, punix napisał: Jeśli masz gdzieś w okolicy 16-18°, to można przenieść, jeśli kolejny "próg" to 20+°C, to jeszcze bym się wstrzymał. lodówka ze sterowaniem jeszcze nie uruchomiona następny próg +20, na ile dni zostawić w 15? Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 249 1 Items Posted Wednesday at 08:57 PM Ze 2-3 dni może, chyba, że temperatura otoczenia i w fermentorze by się wyrównała, wtedy bym wcześniej przeniósł. Quote Share this post Link to post Share on other sites
PanJaqb 4 Posted Thursday at 07:38 PM 16-16 wyrównały się, przenoszę do pokoju 21-22. I biorę się za lodówkę na następne piwo aby płynnie regulować... Quote Share this post Link to post Share on other sites
PanJaqb 4 Posted 5 hours ago Po przeniesieniu nadal temperatury zrównanie i nic nie bulka. Co robić? Na początku rurka jechała jak z kalacha a teraz cisza... A przecież to dopiero 1 tydzień fermentacji, sprawdzić blg?Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 249 1 Items Posted 5 hours ago Jeśli masz przezroczysty fermentor, to możesz bez otwierania zobaczyć, czy jeszcze jest piana na powierzchni. Po tygodniu najbardziej spektakularna część fermentacji mogła się już skończyć i teraz drożdże będą spokojnie dojadać resztki i czyścić po sobie. Wstrzymałbym się jeszcze kilka dni z pomiarem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
PanJaqb 4 Posted 4 hours ago Ale w tydzień po trzymaniu ich w minimalnej temperaturze dla ich pracy? To możliwe?Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites