Jump to content
Piotr Ba

Sklepowe vs swojskie

Recommended Posts

Posted (edited)

Zrobiłem dzisiaj sobie zawody i na przeciwnika mojego Pilsa wziąłem nie byle kogo Pilznera Miłosław - oczywscie mój wyrób nie był faworytem. 

Moje wnioski - Miłosław - rzeczywiście chmiel był dodany na zimno i to czuć w aromacie i smaku, nagazowanie ciut większe i dzięki temu wyższa piana. Jednakże coś mi nie pasuje w tej nucie chmielowej - po pierwsze ona przykrywa tu wszystko a chmiel jest ziołowo-cytrusowy , nie jestem w stanie określić czy piwo ma jakieś wady np. estry niepożądane bo ten chmiel wszystko kryje. 

Piwo oczywiście jest bardzo dobre ale jednak ta nuta cytrusowa daje tu dziwny - niezgodny z moim ideałem pilsa aromat. Nuta chmielowa zbyt się narzuca chyba tak to mogę określić 

Swojskie - dano marynkę i lubelskiego - goryczka taka sama jak u konkurencji sklepowej - ja nie dawałem chmielu na dry hopping i mam profil słodowy - aromat i smak jak podczas śrutowania słodu pilzneńskiego, przez to mój wyrób jest czystszy - myślałem że mam estry kwiatkowe dlatego zrobiłem ten konkurs ale nie ma ich - jest nuta słodowa pilzneńska. 

W obu piwach nie czuję gotowanych warzy, masła, kukurydzy, rozpuszczalnika, kwiatków. Oba to 12 -stki. 

Generalnie najlepszy polski pils jaki piłem to Pils z browaru Wiatr w Uniejowie - jest genialnie czysty, goryczkowy, wytrawny. 

Trochę mi jeszcze szumi w głowie po tym konkursie jest piątek wieczór ale musiałem się przekonać czy mam do czego startować. 

Z tego co wyczytałem ten styl nie jest chmielony na zimno. 

Proszę o Państwa przemyślenia czy też robicie sobie takie mini konkursy,

Witbier Miłosława przegrał z moim z kretesem - mój jest o niebo lepszy, tam jest jakieś żelazo wyczuwalne ja tego nie mam.

PS. jestem przekonany że gdybym nachmielił Tradition i jeszcze dał go na dry hopping to Miłosław byłby w tyle 

 

 

Edited by Piotr Ba

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Piotr Ba napisał:

Proszę o Państwa przemyślenia czy też robicie sobie takie mini konkursy,

Konkursem to bym tego nie nazwał, raczej degustacja porównawcza w moim przypadku. Robiłem kilka razy. Traktuję to bardziej jako porównanie mojego piwa do kupnej wersji jakiegoś nowo warzonego przeze mnie stylu. I porównuję na ile udało mi się zrobić piwo o podobnych cechach, bo jeden do jeden to nigdy nie wyjdzie, wiadomo. Nie mam też jakiegoś super dostępu do kraftu i np jak robiłem pierwszego koźlaka to porównywałem do Perła Koźlak, potem czasem do jakichś kraftów też. Jedno piwo to dość słabe porównanie. Ostatnio piłem chwalony przez wielu (wyleżakowany już) Argus Porter to miał barwę jak jakieś marcowe, więc z tymi porównaniami to trzeba też uważać. 

Jak robisz takie porównania to spróbuj na ślepo, bo tak to zawsze domowe wygra :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 godzin temu, anteks napisał:

Kiedyś porównywałem z piwem od Ediego i zawsze wychodziło że jestem zajebistym piwowarem. Polecam by podnieść sobie ego

Robisz lepsze miętowe? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, anteks napisał:

Kiedyś porównywałem z piwem od Ediego i zawsze wychodziło że jestem zajebistym piwowarem. Polecam by podnieść sobie ego

Eeee tam, z prosto z beczki jest ok. szczegolnie w lecie na pomoście ze znajomymi... 🙃 Edi butelkowe jednak rzeczywiście słabe.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Jancewicz napisał:

Eeee tam, z prosto z beczki jest ok. szczegolnie w lecie na pomoście ze znajomymi... 🙃 Edi butelkowe jednak rzeczywiście słabe.

Browar Edi znam chyba od 15lat, kiedyś bywałem tam nawet często i wielkokrotnie kupowałem piwo z beczki lane do petów 3 i 5l. Faktycznie kilka tal temu było lepsze. Obecnie prawie wszystkie butelki sa z apteką lub innym zakażeniem , na różnych festiwalach próbowałem lanego i jest ten sam problem

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 8.01.2021 o 21:32, anteks napisał:

jestem zajebistym piwowarem

Może tak faktycznie jest. Chodzi o to by ułożyć dobrą recepturę i na jej podstawie wykonać dobre piwo - tylko tyle lub aż tyle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próba zrobienia czegoś podobnego do Warki Strong dla teściowej.. póki co jest na burzliwej. Zobaczymy co z tego wyjdzie 😀

IMG_20210109_115343.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.