Jump to content
Szagi

Wrażenia po pierwszym zacieraniu i degustacji.

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam,

 

Piszę w tym dziale bo to nadal zabawa piaskiem dla mnie 😜

Dodatkowo tu chyba największa szansa że doświadczeni piwowarzy przeczytają i się wypowiedzą :)

 

Jakiś czas temu zacierałem po raz pierwszy. Jestem już po degustacji i teraz chciałbym na bazie tego zadać kilka pytań.

 

Na początek dane pacjenta:

5kg - Pale Ale - Viking Malt,

0,5KG - płatki pszeniczne z Karefoura.

 

Zacierałem po raz pierwszy ogólnie, użyłem więc worka. Zagrzałem 27 litrów wody do temperatury 69 stopni, wsypałem słody no i zamknąłem pokrywką. Temperaturę monitorowałem czujnikiem WIFI. Gdy temperatura spadała za bardzo to trochę podgrzewałem unosząc lekko worek z dna i potem mieszając.

 

Wykres wskaźnika pokazuje taką historię tego zacierania:

image.png.ea0c86b929c634b68a9e60cf974be8f6.png

 

Ale nie uznawałbym tego za pewnik bo czujnik trochę wariował ( w momencie potrafił zmienić wynik z 65 na 68 np).

 

Następnie po próbie jodowej wyciągnąłem worek i lekko go ścisnąłem aby nie nakapać potem na piec.

Włożyłem go do innego garnka na odwrócony durszlak do ocieknięcia (następnie to co ociekło wlałem do grzejącej się już brzeczki).

 

Chmielenie zgodnie z poniższą tabelką:

image.thumb.png.084913d7420f58fb182e7f8d702187dc.png

 

Hopstand 20 min w temperaturze około 78 stopni.

W między czasie miałem problemy z Wirflook T. Finalnie cała warka razem z osadem trafiła do fermentora ale chmieliny byly dobrze oddzielone w hopspiderze.

Musiałem dolać około 3l wody bo wyszło mi za mało za gęstej brzeczki.

 

Fermentacja to drożdże Verdant IPA. Niestety tutaj trochę zawaliłem bo wstawiłem do 20 stopni i te wariaty od razu podbiły temperaturę do 23 stopni. Zapachy fermentacji przyjemne tak czy siak bo taka brzoskwinia.

Trzymałem około 14 dni na burzliwej potem zlałem na cichą na 5 dni (żeby oddzielić od piany jaką pozostawiają te drożdże i przygotować do chmielenia na zimno)

 

Sądząc że zepsułem fermentacje nachmieliłem finalnie na zimno Sorachi Ace 50g na 3 dni.

Następnie rozlew do butelek - 10 litrów tylko bo stwierdziłem że bez szału.

 

Wrażenia po degustacji:

- na początku wydawało mi się że czuję tę całą farbę itp stąd wsypałem chmiel na którym mi nie zależało na zimno,

- obecnie czuć może lekko zielone jabłko , ale naprawdę lekko i głównie w zapachu,

- uderzający jest za to brak wyczuwalnej goryczki, piwo wydaje się być takie gładkie, wydaje mi się że to nie jest 25 IBU,

- w ogólę nie czuję tu Mosaica a te drożdże niby miały uwydatnić aromat chmielowy,

- najbardziej uwydatnia się taki nijaki bezsmakowy smak ziemisty - głównie zastanawiam się skąd to się bierze. 

 

Zastanawiam się nad jakością chmielu Sorachi Ace - po otwarciu opakowania nie było tam granulek tylko taka masa lekko miękka. Dodatkowo po rozlaniu na dnie fermentora znalazłem metalowy fragment - mógł się tam znaleźć jedynie poprzez chmiel na zimno.

 

Jeżeli ktokolwiek przebrnął przez to wszystko to chętnie wysłucham rad - czy zacieranie z takim spadkiem temperatury można nazwać zacieraniem "na lenia" ? Spotkałem się z takim stwierdzeniem tutaj bez dokładniejszej definicji :P

 

 

 

Edited by Szagi

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
2 godziny temu, Szagi napisał:

najbardziej uwydatnia się taki nijaki bezsmakowy smak ziemisty

 

A chmiel był świeży? Czasem stary, źle przechowywany słód też może taki posmak wnieść.

 

EDIT: Hmm, tak teraz czytam to Mosaic także potrafi wnieść aromaty ziemiste (o dziwo).

Jakbyś kiedyś chciał postudiować to proszę: https://warszawskifestiwalpiwa.pl/opis_cech_piwa.pdf

 

 

2 godziny temu, Szagi napisał:

uderzający jest za to brak wyczuwalnej goryczki

 

Cieżko coś wydusić z 10 g chmielu wrzuconego na goryczkę. Trochę poszło na smak, a prawie większość wrzuciłeś na aromat.

 

2 godziny temu, Szagi napisał:

czy zacieranie z takim spadkiem temperatury można nazwać zacieraniem "na lenia" ?

 

Prawie. Zacieranie na lenia polega na utrzymaniu temp zacierania przez ok 60 min w okolicach 67 stopni. Mały spadek jest akceptowalny. Dlatego najlepszym sprzętem na takie zacieranie jest lodówka turystyczna, ewentualnie dobrze zaizolowana kadź ;) 

 

Co to właściwie za styl miał być? :) 

Edited by Piwosz86

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kup porządny termometr. Musisz mieć pewność jaka jest temperatura.
Fermentuj na początku w dolnych granicach drożdży.
Fermentacja jest najważniejsza. To popraw na samym początku.
Drożdże ci dużo rzeczy ukryły.
Przy ipie takie optymalne chmielenie to 250g na cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Radzę nie podgrzewać worka ze słodami, wiem już Ci to pisałem. Jak przypalisz worek i słody uciekną do gara to dopiero będziesz miał bałagan.

W BIAB podgrzewasz wodę do określonej temperatury (wyłączasz palnik), wkładasz worek, wsypujesz słody, temperatura powinna ustalić się na żądanym poziomie, izolujesz gar tak żeby temperatura nie spadła przez godzinę (niech będzie nie więcej jak 2 st.). 

Gotowe piwo też chyba szybko próbowałeś :) zostaw kilka butelek na później i wtedy oceniaj jeszcze raz.

Edited by CERNUNNOS

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 8.01.2021 o 19:06, CERNUNNOS napisał:

Radzę nie podgrzewać worka ze słodami, wiem już Ci to pisałem. Jak przypalisz worek i słody uciekną do gara to dopiero będziesz miał bałagan.

Spokojnie można podgrzewać i sterować temperaturami w metodzie BIAB, tylko trzeba być ostrożnym. Ja mam na dnie garnka taką podstawkę drucianą używaną pod garnki i nic się nie przypala. 

Coś w tym stylu mam pod workiem.

 

 

podkladka-pod-garnek-tadar-lines-23-5-cm-5903313413985.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajny patent @Gawron a co to jest za element, bo chyba raczej nie typowo piwowarski? Heh już doczytałem, jaki wysoki jest ten twój patent?

Edited by CERNUNNOS

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minuty temu, CERNUNNOS napisał:

Fajny patent @Gawron a co to jest za element, bo chyba raczej nie typowo piwowarski? Heh już doczytałem, jaki wysoki jest ten twój patent?

Niski. Może centymetr z hakiem. Mieści się pod odpływem kranu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
52 minuty temu, CERNUNNOS napisał:

Fajny patent @Gawron a co to jest za element, bo chyba raczej nie typowo piwowarski? Heh już doczytałem, jaki wysoki jest ten twój patent?

Sraczwężyki to też nie typowo piwowarski sprzęt :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, anteks napisał:

Sraczwężyki to też nie typowo piwowarski sprzęt :)

Moja podkładka to coś tam ze spożywką wspólnego ma. Chociaż sraczwężyk też, ale na końcowym etapie obróbki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 godzin temu, Gawron napisał:

Moja podkładka to coś tam ze spożywką wspólnego ma.

 

Takie podkładki stosuje się w garnkach do pasteryzacji przetworów ;) Jak ktoś szuka takiego elementu to wystarczy w google wpisać "wkład (sito) do pasteryzacji/gotowania słoików". Do BIAB jak znalazł :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja od początku bez takiego bajeru grzeje z workiem. I nic się z nim nie dzieje a jest duży. Mieszam oczywiscie.

Worek od MAJFRIENDÓW.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Koora napisał:

Ja od początku bez takiego bajeru grzeje z workiem. I nic się z nim nie dzieje a jest duży. Mieszam oczywiscie.

Worek od MAJFRIENDÓW.

U mnie to samo, worek się nie przypala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ja kiedyś worek zgrzałem właśnie taki chiński z Ali, więc jestem uczulony na podgrzewanie gara z taką wkładką. Zdecydowanie bardziej podoba mi się opcja z tym sitem do pasteryzacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Że tak wrócę jeszcze do tematu mojego piwa.

Dziś odkryłem coś co wcześniej całkowicie przeoczyłem..

W jednym ze sklepów piszą że chmiel w granulkach musi być przechowywany w temp -3 stopnie..

Ja swoje chmiele przechowują w normalnej lodówce - przekręcona jest na maxa więc temperatura oscyluje w granicach 3-5 stopni ale na plus.

 

Dodam, że chmiele przetrzymuje w takiej temp czasami nawet miesiąc - wspomniany Sorachi Ace na pewno przeleżał tak 2 tygodnie..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odnośnie przechowywania chmielu to też trzymam w lodówce i nie zauważyłem jakiegoś odczuwalnego wpływu na piwko, szczególnie że czasem warze co 2-3 tygodnie i taka paczka chmielu leży czasem i z 2 miesiące ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, Szagi napisał:

Że tak wrócę jeszcze do tematu mojego piwa.

Dziś odkryłem coś co wcześniej całkowicie przeoczyłem..

W jednym ze sklepów piszą że chmiel w granulkach musi być przechowywany w temp -3 stopnie..

Ja swoje chmiele przechowują w normalnej lodówce - przekręcona jest na maxa więc temperatura oscyluje w granicach 3-5 stopni ale na plus.

 

Dodam, że chmiele przetrzymuje w takiej temp czasami nawet miesiąc - wspomniany Sorachi Ace na pewno przeleżał tak 2 tygodnie..

Ogólnie - im zimniej, tym wolniej się starzeje. Najlepszy jest zamrażalnik, ale lodówka i tak jest dużo lepsza niż trzymanie w temperaturze pokojowej. Na 2-4 tygodnie lodówka powinna wystarczyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem w trakcie czytania "Jak warzyć Piwo" JJ Palmera.

 

W rozdziale o pierwszym zacieraniu metodą BIAB mamy taki fragment:
"Mniej wiecej co 15 minut sprawdzaj temp zacieru. Jeżeli spadnie do 60 stopni to włącz na chwilę palnik, podnieś worek i mieszając podgrzewaj".

(nie cytowałem dokładnie ale suche fakty zostają niezmienne)

 

Autor również zakładał zacieranie w 67/68 stopniach i zakładał że temperatura może w 15 minut spaść o te 7/8 stopni.

 

Natomiast mam nowy trop w poszukiwaniu doskonałości (również na bazie książki) - ilość drożdży..

Zawsze zadawałem jedną saszetkę jeżeli piwo miało mniej niż 14BLG na 20l.. i to chyba duży błąd :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.