Jump to content
dellos

Wybór chłodnicy do 35l

Recommended Posts

Stoję przed wyborem chłodnicy do garnka zaciernego 35l. Rozważam zakup albo stal nierdzewna albo miedź. Chodź, pewno ss wygra bo łatwiejsza w utrzymaniu i zakupie.

 

Wpadła mi w oko chłodnica:

https://homebeer.pl/pl/p/Chlodnica-do-brzeczki-model-SILVER/129

 

A może coś innego byście mogli polecić? Na dzień dzisiejszy, będzie to podpięte pod kran, w przyszłości zbiornik + pompa. Może inny sklep albo inny model? Ot, kompletowanie sprzętu nie jest łatwą sprawą ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli Ci fundusze pozwalają, to pomyśl o wymienniku ciepła.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, dellos napisał:

Wpadła mi w oko chłodnica

Ten model będzie za wysoki do robienia 20l brzeczki w garze 35l. 

Brzecza po gotowaniu będzie miała słup  ok 20 cm wiec 1/3 chłodnicy będzie wystawała ponad lustro. 

Przemysl takie rzeczy przed zakupem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, smola napisał:

Jeśli Ci fundusze pozwalają, to pomyśl o wymienniku ciepła.

Wymiennik ciepła ma swoje wady i zalety, Chłodnice z "karbowanki" jeszcze więcej wad i zalet.  Ale tutaj gadka o nierdzewnej gładkiej. Jedyną wadą jest cena, ja kupiłem swoją na o,,l,,x za 70. Jeśli nie masz presji czasu, odczekaj na okazję. Te spirale są świetne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, anatom napisał:

Ten model będzie za wysoki do robienia 20l brzeczki w garze 35l. 

Brzecza po gotowaniu będzie miała słup  ok 20 cm wiec 1/3 chłodnicy będzie wystawała ponad lustro. 

Przemysl takie rzeczy przed zakupem. 

Dzięki, rzeczowa informacja zatem szukam innej niższej chłodnicy. Pomocna informacja!

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Krzych132 napisał:

Wymiennik ciepła ma swoje wady i zalety, Chłodnice z "karbowanki" jeszcze więcej wad i zalet.  Ale tutaj gadka o nierdzewnej gładkiej. Jedyną wadą jest cena, ja kupiłem swoją na o,,l,,x za 70. Jeśli nie masz presji czasu, odczekaj na okazję. Te spirale są świetne.

A jakie są te wady chłodnicy z karbowank, bo może użytkuję a nie wiem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, smola napisał:

Jeśli Ci fundusze pozwalają, to pomyśl o wymienniku ciepła.

 

Myślałem nad wymiennikiem ciepła również. Widzę, że 40 płytowy to koszt ok. 300zł (+ akcesoria podłączeniowe). Koszt wyższy 2x od zanurzeniowej, ale mnie jeszcze nie przeraża. Myślałem o modelu Nordic Tec - Model Ba-12-40 (https://allegro.pl/oferta/wymiennik-ciepla-nordic-35kw-3-4-40-plytowy-9253984313). Czy taki model się potem nada też do obsługi systemu np. 50-70 litrowego?

 

Wiem, że Kupuje się raz i warto tu zainwestować raz a dobrze a nie zmieniać coraz to na nowe. Ale jak zawsze jest pytanie co lepsze, a na forum nie znalazłem porównań i opinii czy warto/nie warto.

 

Tyle, że trochę mnie martwi zachowanie czystości tego ustrojstwa. Czy ktoś wie, czy taki model wymiennika ma możliwość zwrotnego (odwrotnego) podłączenia przepływu w celu czyszczenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, anteks napisał:

Użytkowanie wymiennika jest upierdliwe (mycie, dezynfekcja, oddzielenie chmielin)

 

No właśnie nie wiem, czy dużo więcej jest roboty. Jak rozumiem, chmielenie wystarczy, że zrobi się w worku i problem z głowy? Co do dezynfekcji i mycia, to zanurzeniową fakt, nie myjesz w środku ale z zewnątrz trzeba nie tylko wymyć ale i również przeprowadzić dezynfekcję, co wiąże się z dużym wiadrem i sporą miejscówką potrzebną do mycia tego elementu. Fakt można to myć w kotle (razem z kotłem), ale wydaje się też nie za szybkie zajęcie? No chyba, że się mylę ?? A, że nie mam doświadczenia to mogę się mylić.... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie widzę żadnego problemu w myciu i dezynfekcji jak się na coś decydujesz. Puszczam gorącą wodę zaraz po chłodzeniu z detergentem, a co kilka warek nadwęglan sodu. Chmieliłem zawsze w hopspiderze, a dziś sypię prosto do gara, a brzeczkę do chłodzenia będę pobierał przez hopspidera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mycie wymiennika tylko w przepływie i to agresywna chemią. Byłem kiedyś w małym browarze gdzie mieli rozkręcany wymiennik i po każdym użyciu rozbierali go i myli. Można zaobserwować w wiadrze z brzeczka w której następnego dnia oddzielają się jeszcze osady.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, dellos napisał:

 

No właśnie nie wiem, czy dużo więcej jest roboty. Jak rozumiem, chmielenie wystarczy, że zrobi się w worku i problem z głowy? Co do dezynfekcji i mycia, to zanurzeniową fakt, nie myjesz w środku ale z zewnątrz trzeba nie tylko wymyć ale i również przeprowadzić dezynfekcję, co wiąże się z dużym wiadrem i sporą miejscówką potrzebną do mycia tego elementu. Fakt można to myć w kotle (razem z kotłem), ale wydaje się też nie za szybkie zajęcie? No chyba, że się mylę ?? A, że nie mam doświadczenia to mogę się mylić.... ;)

Ja swoją chłodnicę wrzucam to wody którą mam w wannie po chłodzeniu brzeczki, a później tylko szczotka i silny strumień wody z prysznica, żeby spłukać jeśli coś zostało. Co do dezynfekcji to wkładasz ją do gotującej się brzeczki 15 minut przed końcem gotowania i sprawa załatwiona. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja chłodnica mieści się w zmywarce, program do mycia blach i chłodnica wygląda jak nowa. Takie czyszczenie robię co kilka warek, na bieżąco myję jak @Hary86 korzystając z wody po chłodzeniu. Przy wymienniku trzeba też brać pod uwagę posiadanie pompy, oczywiście da się grawitacyjnie ale raczej nie jest to bardzo komfortowe, zwłaszcza jak nie ma się kranu w garze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taki wymienik:

http://promagsklep.pl/109-wymiennik-ciepla-30-plytowy-30kw.html#

Służy mi już siódmy rok (od pierwszej warki).

Warze min. 50l warki i chłodzenie trwa ok. 15min. z czasem przytkania się hopstoppera.

 

Dezynfekcja SaniPRO Rinse (star san) przed warzeniem.

Po warzeniu mycie pod ciśnieniem gorącą wodą z kranu. 

Mycie chemią: 4% NaOH lub nadwęglanem sodu rozpuszczonym we wrzątku (ważne aby wcześniej zalać wymiennik wrzątkiem w celu rozgrzania. 

 

Jeśli miałbym kupić drugi raz wymiennik, to nie zastanawiałbym się nawet minuty :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 8.01.2021 o 13:10, Hary86 napisał:

Ja swoją chłodnicę wrzucam to wody którą mam w wannie po chłodzeniu brzeczki, a później tylko szczotka i silny strumień wody z prysznica, żeby spłukać jeśli coś zostało. Co do dezynfekcji to wkładasz ją do gotującej się brzeczki 15 minut przed końcem gotowania i sprawa załatwiona. 

I tak naprawdę jest płukanie nie mycie. Nie  krytykuję Cię, ale po takim płukaniu nigdy nie było OK.  W innym poście pytasz dlaczego nie karbonka. Ponieważ higienicznie jest o wiele gorsza niż gładka stal. Aha, mam chłodnicę z rurki karbowanej, chętnie sprzedam, mam gładką dużą  sprzedam, i chętnię kupię gładką,   okrągłą  max 14,4 cm obwodu,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli na chłodnicy nie ma widocznych zabrudzeń, to jej dokładniejsze mycie jest całkowicie zbędne. Po to wsadzasz ją do GOTUJĄCEJ brzeczki żeby ja zdezynfekować przez samym chłodzeniem. A dla bardziej wymagających, można od czasu do czasu wrzucić ją do roztworu NaOH lub tak jak zostało to już napisane, do zmywarki i chłodnica będzie jak nowa. Jak już dorobię się pierwszego zakażenia, to możliwe że zmienię podejście, ale jak na razie się na to nie zanosi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.