Jump to content
pyrboj

Butelkowanie piwa w balonach/gąsiorach/damach 5l???

Recommended Posts

Cześć,

czy butelkował ktoś piwo w 5-cio lub 3 litrowych damach z zakrętką plastikową?

Czy szkło, zakrętka wytrzyma nagazowanie się piwa? Czy cukru dodajemy g/L tyle ile do butelkowania tradycyjnego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym się nie odważył tak zabutelkować piwa. Bal bym się, nieszczelności damy. Trzymam za Ciebie kciuki. Daj znać czy takie coś ma sens. Szło by zaoszczędzić dużo czasu na butelkowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No zamierzam spróbować, bo na jedno posiedzenie to zawsze 5l schodzi minimum. W damie zakrętka jest taka jak w PET-ach więc myślę że powinno być szczelne. Zastanawiam się czy cukier do refermentacji dać tak jak dla butelki czyli 3-4g/L czy dać mniej?

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, pyrboj napisał:

No zamierzam spróbować, bo na jedno posiedzenie to zawsze 5l schodzi minimum. W damie zakrętka jest taka jak w PET-ach więc myślę że powinno być szczelne. Zastanawiam się czy cukier do refermentacji dać tak jak dla butelki czyli 3-4g/L czy dać mniej?

Jak nie przetestujesz, to się nie dowiesz. Może wywalić zakrętkę, może być granat, a może się uda,  ale na pewno trzymałbym to w bezpiecznym miejscu z dala od ludzi i zwierząt i schłodził przed przenoszeniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porównaj sobie jak są butelkowane piwa i cydry (gaz i ciśnienie), a jak wina i wódki (brak gazu i ciśnienia). Kapsel do win są miękkie, bardzo słabe. Nie odważyłbym się zakapslowac pod ciśnieniem niczego taką zakrętką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pyrboj - Rozglądałeś się może za damkami z zapięciem patentowym? Takie, jak sądzę, byłyby bezpieczniejsze ... Też jestem ciekaw eksperymentu. ^^

gasior-dama-5l-z-zamknieciem-drucianym-640025.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja raz butelkowałem w takich damach z zapięciem patentowym piwo na imprezę. Na jedną damę dawałem 30 gram glukozy, a to dlatego że normalnie daję 3g na pół litra, więc na 5 litrów (10 razy więcej) trzeba dać 30 gram. Piwo było normalnie nagazowane, a korki dobrze trzymały. Z zakrętkami bym się trochę bał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.