smola 26 Posted January 6 Proszę o weryfikację czy taki zasyp i dobór chmieli będzie ok na 54 litry. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 528 2 Items Posted January 6 25% karmelu nie wygląda dobrze. Chmiel na aromat mało ortodoksyjny. Czytałeś o stylu? Daj znać jeśli chcesz fajny pdf. Quote Share this post Link to post Share on other sites
smola 26 Posted January 6 (edited) 27 minut temu, zasada napisał: Czytałeś o stylu? Daj znać jeśli chcesz fajny pdf Czytałem, i co publikacja to różne zdania. Jeśli to nie problem, poproszę bardzo. Z chmieli mam jeszcze Hallertau Mittelfrüh i Hallertau Tradition. Edited January 6 by smola Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Skwira 7 Posted January 6 https://brewness.com/pl/recipe/marcowe-adama/view Robiłem według tej receptury. Po namowach jednego z kolegów robi to piwo u siebie w browarze tylko w większych ilościach. Bardzo dobre mi wyszło polecam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
smola 26 Posted January 6 Ok, będę musiał zamówić słody, myślałem, że obejdzie się na tych co mam. Dzięki za link. Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 143 Posted January 6 Zastąp carahell i połowę carapilsa monachijskim, daj tradition i będzie git. 2 smola and zasada reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Ba 16 Posted January 7 (edited) 16 godzin temu, x1d napisał: Zastąp carahell i połowę carapilsa monachijskim, daj tradition i będzie git Czytasz w moich myślach. Proszę Pana sytuacja wygląda tak : 1/3 pilzneńskiego, 1/3 wiedeńskiego, 1/3 monachisjkiego t. 2 Daruj sobie słody karmelowe ! = nie są Ci potrzebne. Chmiel Traditon idealnie się nadaje. Za pół roku od uwarzenia będzie z tego marcowe - smak i aromat skórki od chleba. Zacieraj na 13 BLG i z krótką przerwą maltozową np. 15min. i 45 min. dekstrynującą - będzie marcowe jak tralala Chmiel nie ma znaczenia w tym stylu - nie wiem czy Mandarina sie nada bo słyszałem że daje nuty mandarynkowe - a tego tu nie chcemy . Ważne żeby goryczka nie była za duża i idealnie kontrowała słodowość - bo to słodowe piwo. Edited January 7 by Piotr Ba Quote Share this post Link to post Share on other sites