smola Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 Proszę o weryfikację czy taki zasyp i dobór chmieli będzie ok na 54 litry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 25% karmelu nie wygląda dobrze. Chmiel na aromat mało ortodoksyjny. Czytałeś o stylu? Daj znać jeśli chcesz fajny pdf. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted January 6, 2021 Author Share Posted January 6, 2021 (edited) 27 minut temu, zasada napisał: Czytałeś o stylu? Daj znać jeśli chcesz fajny pdf Czytałem, i co publikacja to różne zdania. Jeśli to nie problem, poproszę bardzo. Z chmieli mam jeszcze Hallertau Mittelfrüh i Hallertau Tradition. Edited January 6, 2021 by smola Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Skwira Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 https://brewness.com/pl/recipe/marcowe-adama/view Robiłem według tej receptury. Po namowach jednego z kolegów robi to piwo u siebie w browarze tylko w większych ilościach. Bardzo dobre mi wyszło polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted January 6, 2021 Author Share Posted January 6, 2021 Ok, będę musiał zamówić słody, myślałem, że obejdzie się na tych co mam. Dzięki za link. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 Zastąp carahell i połowę carapilsa monachijskim, daj tradition i będzie git. smola and zasada 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted January 7, 2021 Share Posted January 7, 2021 (edited) 16 godzin temu, x1d napisał: Zastąp carahell i połowę carapilsa monachijskim, daj tradition i będzie git Czytasz w moich myślach. Proszę Pana sytuacja wygląda tak : 1/3 pilzneńskiego, 1/3 wiedeńskiego, 1/3 monachisjkiego t. 2 Daruj sobie słody karmelowe ! = nie są Ci potrzebne. Chmiel Traditon idealnie się nadaje. Za pół roku od uwarzenia będzie z tego marcowe - smak i aromat skórki od chleba. Zacieraj na 13 BLG i z krótką przerwą maltozową np. 15min. i 45 min. dekstrynującą - będzie marcowe jak tralala Chmiel nie ma znaczenia w tym stylu - nie wiem czy Mandarina sie nada bo słyszałem że daje nuty mandarynkowe - a tego tu nie chcemy . Ważne żeby goryczka nie była za duża i idealnie kontrowała słodowość - bo to słodowe piwo. Edited January 7, 2021 by Piotr Ba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts