Jump to content
Mandrzej

Stout niedofermentowany i zestresowany

Recommended Posts

Pierwszy post na forum, a więc cześć wszystkim :)

 

Ostatnio zmagam się z drugą warką, na którą obrałem sobie styl stout. Zacieranie temperaturowe jednokrokowe 67 stopni, moja inwencja to wrzucone palone słody razem z resztą (8% zasypu) na początku zacierania chcąc wydobyć więcej aromatów palonych. Poza tym dorzucone płatki owsiane też 8% zasypu.
Gęstość początkowa wyszła 14,5 BLG. Zadane drożdże to suche US-05, akurat nie miałem innych na stanie, dodatkowo źle je przechowywałem - przez miesiąc stały w temperaturze pokojowej. Zadałem je też bez startera i byłem lekko zaniepokojony czy ruszą. Nieco później niż pierwsza warka ale ruszyły.

 

Celem zbicia ich estrowych aromatów chciałem, aby tym razem fermentacja przebiegała w dolnych zakresach temperaturowych dla tych drożdży (poniżej 20 stopni). Chłodziłem butelkami z wodą z zamrażarki. Zbicie temperatury mogło być zbyt gwałtowne , w ciągu nocy spadło z 20 do ~18 stopni. Pamiętam, że estrowy zapach zaczął się zmieniać. Po jakimś czasie dotarło do mnie że ten nowy zapach to siarkowodór :D Pierwszy pomiar piwa po tygodniu fermentacji wykazał poza siarkowodorem w zapachu smak raczej poprawny (czyli chyba nie infekcja) i przede wszystkim wysokie BLG 8,5. Pomyślałem że przedłuże fermentacje aby siarkowodór się ulotnił a cukry dofermentowały. Po 12 dniach BLG spadło do 8, po 14 dniach pomiar wykazał 8,2 (za każdym razem starałem się o dokładność i kalibrowałem, nie wiem czemu podniosło się). Przelałem więc piwo, lekko napowietrzając, licząc że może jeszcze drożdże się obudzą, ale zupełna cisza.

 

Tak więc piwo nie smakuje fatalnie, siarkowodór już nieco mniej przeszkadza, ale to wysokie BLG sprawia że nie wiem co zrobić dalej. Myślę czy nie powinienem dodać nowych drożdży żeby jeszcze odfermentowały to piwo przed rozlewem, bo zakładam, że jednak znaczna część pozostałych cukrów jest fermentowalna. Drożdże więc już całkowicie padły i nie będzie refermentacji albo będą granaty jak nagle ruszą. Myślicie że da się w ten sposób uratować to piwo? Co wg was mogło być najbardziej prawdopodobnym powodem tak niskiego odfermentowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Czym mierzysz BLG ? Reftaktometrem pewnie ?

Korekta pomiatu wprowadzona? 

Edited by fotohobby

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, fotohobby said:

Czym mierzysz BLG ?

Zacząłem korzystać z refraktometru - ten dostępny w wielu sklepach w niewygórowanej cenie:
Refraktometr-alkohol-0-80-obj-RHW-80-ATC

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
5 minutes ago, fotohobby said:

Korekta pomiaru wprowadzona ?

Wyskalowany do 0 stopni Brix na wodzie, temperaturowo wg instrukcji jest skalibrowany na 20 stopni C, czyli piwko fermentujące się w tej temperaturze powinno dawać w miarę realny odczyt jak dobrze rozumiem.

Edited by Mandrzej

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Jancewicz said:

Musisz skorygować pomiar mimo wszystko 

No to mnie zmietliście z planszy :D z tego co widzę to nie ma takiej tragedii, po korekcji wychodzą okolice 4 BLG

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jakiej temperaturze stoi teraz piwo? Jeśli do tej pory nie podnosiłeś temperatury, to możesz to zrobić i dać im jeszcze kilka dni sprawdzając czy BLG już nie spada. Jeśli nie ruszy z miejsca to możesz butelkować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
On 1/7/2021 at 12:02 AM, Hary86 said:

W jakiej temperaturze stoi teraz piwo? Jeśli do tej pory nie podnosiłeś temperatury, to możesz to zrobić i dać im jeszcze kilka dni sprawdzając czy BLG już nie spada. Jeśli nie ruszy z miejsca to możesz butelkować.

Z 18 podnosiłem kilka dni powoli do pokojowych 20 stopni. Obecnie po zlaniu dalej cisza, ale to jak się okazało nic złego - obecne BLG po korekcji jest zbieżne z planowanym finalnym (2,6 do 4,6 w Oatmeal Stout), także jedno zmartwienie z głowy. Planuję potrzymać przynajmniej tydzień w tych warunkach. Gdy uznam, że empirycznie jest ok, to zabutelkuję :)

Edited by Mandrzej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.