Jump to content
Marcin Skwira

Klon Imperium Prunum

Recommended Posts

Posted (edited)

Mam zamiar w planach uwarzenia klona IP. I tak mam nadzieję, że wyjdzie ok. Po przeszukaniu informacji w necie i uwag kilku kolegów. Coś się już wyklarowało. Wstępnie rzuciłem to na brewnes i takie coś wyszło.

Imperial Baltic Porter

25l, 26blg, 58IBU, 45EBC, alko 12%,

 

11kg monachijski jasny

0,5kg caramunich 3

0,5kg caramunich 1

0,25kg coffe light

0,25kg karmel 600

0,2kg carafa 2

0,5kg ekstrakt jasny

0,5kg ekstrakt bursztynowy

0,75kg Suska sechlonska

 

Zacieranie

90min w 65C

20min w 72C

10min w 78C

Wysładzanie do uzyskania 35l do gotowania.

 

Gotowanie 90 min

 

Chmielenie

100g Iunga 10alfa. Na 60min

250g Suski               na 10min

 

Na zimno 500g Suski na 1-2 miesięcy.

 

Zastanawiam się jeszcze czy nie zmniejszyc chmielu tak na 70g nie chce aby było zbyt gorzkie nie wiadomo co śliwką odda.

Kupiłem śliwki jedna paczkę więcej, próbowałem ostatnio to jest pierońsko mocno wędzona.

 

 

 

Edited by Marcin Skwira

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Zastanawiam się czy nie za mało karmelu dałem jak Natalie piwo to zupełnie mało?

Chociaż po lekturze Palmera, że mocne piwa powinno się robić na wytrawnie....to nie wiem?

Na razie zwiększam caramunich na 0,5kg

Edited by Marcin Skwira

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hajka

 

Jakieś postępy, przemyślenia? :)

 

Też mnie ten temat interesuje, a że będę w lutym chyba jechał przez okolice produkcji suski to może uda mi się kupić...

Ilość rodzajów słodów zmniejszyłbym pewnie ;) - w sumie gdyby udało mi się dodać do zrobionego w zeszłym roku

portera nutę śliwki byłbym zachwycony. Robiłem jakąś próbę z dodaniem śliwek suszonych do piwa, ale niestety

smak i zapach szybko zniknął...

 

Napisz jak coś zrobisz :)

 

Jakub

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 47. Imperium Prunum klon

Wyszło 25l 27blg 23.1.2021r.

słody

  1. 11kg monachijski
  2. 0,5kg caramunich 2
  3. 0,5kg caramunich 3
  4. 0,25kg coffe light
  5. 0,25kg karmel 600
  6. 0,05kg Jęczmień palony
  7. 0,25kg carafa 1,2 
  8. 1,2kg ekstrakt jasny płynny WES

drożdże:

 FM32 gęstwa 50pml

warzenie:

zasyp do 35l wody 50stopni +5ml KM80%.

zacieranie

90min 65C,

30min 72C, plus 0,2kg carafy2 i 0,1kg jęczmien palony

wygrzew filtracja Do uzyskania 30l.

Gotowanie 90min.

chmiele:

  1. 50g Marynka     na 60
  2. 40g Sybilla         na 10
  3. 450g Suska sechlonska na 20min
  4. 1,2kg ekstrakt na ostatnie 10min

fermentacja:

lodówka start 7C.

wydajnosc 

Wszystko ok ładnie się zacierało wydajność ok jestem zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marcin, czy próbowałeś brzeczke? Jak ta śliwka wypadła? Nie mogę się doczekać jak gdzieś po miesiącu sprawdzisz jak smakuje młode piwo i dasz znać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pachniało ładnie wędzonką ale w smaku było delikatnie wyczuwalna. Na pewno piwo po fermentacji trafi do gąsiora szklanego i min 6msc z 500g Suski poleży.

 

Barwy wyszło ciemna smoła.

 

Edited by Marcin Skwira

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taki porter z wędzoną suską układał mi się 8 miesięcy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno nie chce się z tym piwem spieszyć. Dam mu czas tym bardziej, że balingu jest sporo. Mam tylko nadzieję na konkretne i czyste odfermentowanie.

Zastanawiałem się jeszcze nad dodatkiem kostek dębowych ale to już nie będzie klon. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

25l to sporo piwa, zawsze możesz 15 litrów zostawić w "oryginale" a pozostałe 10l rozlać do szklanych damek z różnymi dodatkami :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.