Marcin Skwira 7 Posted January 5 (edited) Mam zamiar w planach uwarzenia klona IP. I tak mam nadzieję, że wyjdzie ok. Po przeszukaniu informacji w necie i uwag kilku kolegów. Coś się już wyklarowało. Wstępnie rzuciłem to na brewnes i takie coś wyszło. Imperial Baltic Porter 25l, 26blg, 58IBU, 45EBC, alko 12%, 11kg monachijski jasny 0,5kg caramunich 3 0,5kg caramunich 1 0,25kg coffe light 0,25kg karmel 600 0,2kg carafa 2 0,5kg ekstrakt jasny 0,5kg ekstrakt bursztynowy 0,75kg Suska sechlonska Zacieranie 90min w 65C 20min w 72C 10min w 78C Wysładzanie do uzyskania 35l do gotowania. Gotowanie 90 min Chmielenie 100g Iunga 10alfa. Na 60min 250g Suski na 10min Na zimno 500g Suski na 1-2 miesięcy. Zastanawiam się jeszcze czy nie zmniejszyc chmielu tak na 70g nie chce aby było zbyt gorzkie nie wiadomo co śliwką odda. Kupiłem śliwki jedna paczkę więcej, próbowałem ostatnio to jest pierońsko mocno wędzona. Edited January 6 by Marcin Skwira Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Skwira 7 Posted January 6 (edited) Zastanawiam się czy nie za mało karmelu dałem jak Natalie piwo to zupełnie mało? Chociaż po lekturze Palmera, że mocne piwa powinno się robić na wytrawnie....to nie wiem? Na razie zwiększam caramunich na 0,5kg Edited January 6 by Marcin Skwira Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rolnik Sam w Dolinie 26 Posted January 23 Hajka Jakieś postępy, przemyślenia? Też mnie ten temat interesuje, a że będę w lutym chyba jechał przez okolice produkcji suski to może uda mi się kupić... Ilość rodzajów słodów zmniejszyłbym pewnie - w sumie gdyby udało mi się dodać do zrobionego w zeszłym roku portera nutę śliwki byłbym zachwycony. Robiłem jakąś próbę z dodaniem śliwek suszonych do piwa, ale niestety smak i zapach szybko zniknął... Napisz jak coś zrobisz Jakub Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Skwira 7 Posted January 23 Dzisiaj uwarzone wieczorem wszystko opiszę.. powiem tylko że wyszło 23l 29blg. Ale rozcieńczyłem do 27blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Skwira 7 Posted January 23 warka 47. Imperium Prunum klon Wyszło 25l 27blg 23.1.2021r. słody 11kg monachijski 0,5kg caramunich 2 0,5kg caramunich 3 0,25kg coffe light 0,25kg karmel 600 0,05kg Jęczmień palony 0,25kg carafa 1,2 1,2kg ekstrakt jasny płynny WES drożdże: FM32 gęstwa 50pml warzenie: zasyp do 35l wody 50stopni +5ml KM80%. zacieranie 90min 65C, 30min 72C, plus 0,2kg carafy2 i 0,1kg jęczmien palony wygrzew filtracja Do uzyskania 30l. Gotowanie 90min. chmiele: 50g Marynka na 60 40g Sybilla na 10 450g Suska sechlonska na 20min 1,2kg ekstrakt na ostatnie 10min fermentacja: lodówka start 7C. wydajnosc Wszystko ok ładnie się zacierało wydajność ok jestem zadowolony. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Juniorek 45 Posted January 23 Marcin, czy próbowałeś brzeczke? Jak ta śliwka wypadła? Nie mogę się doczekać jak gdzieś po miesiącu sprawdzisz jak smakuje młode piwo i dasz znać Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Skwira 7 Posted January 23 (edited) Pachniało ładnie wędzonką ale w smaku było delikatnie wyczuwalna. Na pewno piwo po fermentacji trafi do gąsiora szklanego i min 6msc z 500g Suski poleży. Barwy wyszło ciemna smoła. Edited January 23 by Marcin Skwira Quote Share this post Link to post Share on other sites
witia 1 Posted January 26 Taki porter z wędzoną suską układał mi się 8 miesięcy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Skwira 7 Posted January 26 Na pewno nie chce się z tym piwem spieszyć. Dam mu czas tym bardziej, że balingu jest sporo. Mam tylko nadzieję na konkretne i czyste odfermentowanie. Zastanawiałem się jeszcze nad dodatkiem kostek dębowych ale to już nie będzie klon. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MienkiN 1 Posted January 26 25l to sporo piwa, zawsze możesz 15 litrów zostawić w "oryginale" a pozostałe 10l rozlać do szklanych damek z różnymi dodatkami Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Skwira 7 Posted January 26 Piwo na burzliwej jest jeszcze trochę czasu na pomysły. Chociaż taki misz masz jest trochę kłopotliwy ale nigdy nie mów nigdy. Quote Share this post Link to post Share on other sites