basementbrewhouse 0 Posted January 5 Cześć Stoją właśnie u mnie dwie 25l warki Hefeweizena z drożdżami Fermentum Mobile FM41 uwarzone dla znajomego, chciałbym na bazie tych drożdży zrobić coś... co nie jest waizenem, bo ich nie lubię a drożdży szkoda mi tak po prostu wyrzuci. Macie może jakiś pomysł na np. fajną IPKę z bananami? imperialnego stouta... nie wiem co... coś zbieram pomysły. Jeśli nikt nic nie wymyśli, będę miał gęstwę do oddania Pozdrawiam Bartoszek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nazwa użytkownika 14 Posted January 5 Zrób co chcesz 1 basementbrewhouse reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
basementbrewhouse 0 Posted January 5 (edited) To żeś pomógł ---- edit A tak na bardziej serio, jakiś "świąteczny" RIS (~24-26 BLG) ze słodem czekoladowym, skomponuje się jakoś, czy drożdże się nie "wybiją" w takim piwie i nie ma sensu próbować? Ktoś ma jakieś doświadczenia z tym? Edited January 5 by basementbrewhouse Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 532 2 Items Posted January 5 (edited) 22 minuty temu, basementbrewhouse napisał: fajną IPKę z bananami? Zrób jasnego weizenbocka chmielonego po amerykańsku - jak Tap5 Meine Hopfenweisse od Schneidera. 50% pszenicznego, 40-45% pilzneński, 5-10% monach jasny. Tak do 18BLG. Chmielenie jak tam zamarzysz. Robiłem chyba 4 razy - raz się udało Edited January 5 by zasada Quote Share this post Link to post Share on other sites
basementbrewhouse 0 Posted January 5 Im dłużej myślę, tym bardziej pomysł "waizen stouta" mi się podoba Ale dzięki @zasada za pomysł, możliwe że z niego też skorzystam (wszakże mam sporo gęstwy ) temat jeszcze nie jest zamknięty, jak na razie tylko głośno myślę, jak ktoś rzuci jakimś innym pomysłem to poczytam z przyjemnością Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 144 Posted January 5 Godzinę temu, basementbrewhouse napisał: Im dłużej myślę, tym bardziej pomysł "waizen stouta" mi się podoba Ale dzięki @zasada za pomysł, możliwe że z niego też skorzystam (wszakże mam sporo gęstwy ) temat jeszcze nie jest zamknięty, jak na razie tylko głośno myślę, jak ktoś rzuci jakimś innym pomysłem to poczytam z przyjemnością To raczej mocny dunkelweizen. Te drożdże dają (przynajmniej w mojej ostatniej partii) dość mocny goździk, który wyjdzie w każdym z tych piw raczej. Gęstwa po trzecim użyciu go traci, ale nie staje się neutralna, raczej taka niedorobiona. Świetnie udaje się na nich żytnie, próbowałem też coś w rodzaju litewskiego keptinisa z zapiekanym słodem. Te piwa są trochę inne od weizena, ale nie wiem czy na tyle inne by nie lubiąc go w to wchodzić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
INTseed 93 Posted January 5 Robiłem portera pszenicznego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 532 2 Items Posted January 5 3 minuty temu, INTseed napisał: Robiłem portera pszenicznego. Z CP czy własna receptura? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Muchor 54 Posted January 5 A może coś w inną stronę? Zrobiłem niedawno coś w rodzaju Roggenbier na ekstraktach. Możesz kupić ekstrakt słodowy żytni - to jakaś ukraińska słodownia robi pod Kijowem, da się znaleźć na allegro (gdybyś chciał linków, to chętnie poszperam). I ja zrobiłem takie piwo, że dodałem dwa ekstrakty 1.2 kg żytnie oraz jeden jęczmienny (też 1.2 kg), razem 20l brzeczki. Chmielenie nie najlepsze - Marynka 30g na 60' i Lubelski 30g na 10'. Fermentowałem to sucharami Mangrove Jack's Bavarian Wheat M20. Wyszedł z tego całkiem w sumie fajny chleb razowy w płynie, acz nie ma tej spodziewanej oleistości oraz chmiel chyba za mało kontrastuje ze słodowością. Marynki na goryczkę chyba bym nie zwiększał, ale może dał 50g Lubelskiego. No i te drożdże miały mi dać jakieś banany, ale cóż - nie dały, nie wyczuwam. No ale zakładam, że ta Twoja gęstwa powinna coś takiego dać, więc może to jest sposób aby zrobić coś na szybko. Niedużym wysiłkiem w sumie, bo to piwo z ekstraktów, nie odfermentuje nisko bo w tych ekstraktach jest zawsze sporo niefermentowalnych cukrów. Ale akurat teraz, kiedy jest tak mokro i zimno, to wieczorem to piwo dobrze wchodzi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
INTseed 93 Posted January 5 Z CP czy własna receptura?Od nich. 1 zasada reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted January 6 Ja również robiłem na nich roggenbier. Ciekawe i przyjemne piwko wyszło. 1 MienkiN reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MienkiN 1 Posted January 6 Roggenbier +2, robiłem z przepisu ze strony homebeer, smakowało rodzinie i znajomym. Quote Share this post Link to post Share on other sites
WojtekGaaD 18 Posted January 6 A jak odczucia dotyczące oleistości tego Roggena? Bo tego żyta w przepisie sporo jednak było. Powoli kończy mi się fermentacja i już przy filtracji nie ukrywam powolnej gęste to było jak oliwa. Teraz też ewidentnie konsystencja oleju. Po nagazowaniu coś się poprawia? Bo zaczynam się obawiać, że po schłodzeniu będę go musiał w salaterkach i z łyżeczkami jak kisiel serwować. 😀 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted January 6 Początkowo rzeczywiście było dosyć mocne wrażenie oleistości (w sumie przyjemne wrażenie) jednak z czasem zmalało. Piwo wyszło lekkie, wytrawne z delikatną nutą paloną. Dominuje oczywiście chleb żytni / pumpernikiel. Quote Share this post Link to post Share on other sites
basementbrewhouse 0 Posted January 7 Dobra, zostawiłem temat odłogiem na jeden dzień i widzę że tu całkiem fajna dyskusja się rozwinęła...@INTseed Portera nie... mam niefarta strasznego do dolniaków... Nie robię ich często ze względu na brak infrastruktury jeszcze, ale jak już robię, to zawsze coś spi*****ę i co ciekawe to te warki były jedynymi które poszły w kanał... (a w sumie opisze bo czemu nie. Warka dolniaka #1 wyszła idealnie, ale znajomy ją posolił na refermentację... #2 umarła bo zapomniałem o leżącej obok fermentora butelce z brzeczką z innego piwa... brzeczka złapała zakażenie i wybuchła, po wybuchu niestety rozszczelniła fermentora z pilsem który to się zakaził #3 zakaziłem podczas zlewania do kega, robiłem to pierwszy raz i nie wyszło do końca, teraz wartka #4 kisi się w fermentorze od 20 dni i dopiero zeszło mi ~3 blg z 12 bo słabo natleniłem, także ten...) ale za to RIS, jak najbardziej, tak myślę żeby zrobić risa z czekoladą na tych drożdżach żeby zobaczyć co się stanie@Muchor @Jancewicz @MienkiN Dzięki za komentarze, nachylę się i nad tym tematem Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 532 2 Items Posted January 7 42 minuty temu, basementbrewhouse napisał: mam niefarta strasznego do dolniaków Ale ten konkretny porter ma być na gęstwie o która pytasz więc wiesz Quote Share this post Link to post Share on other sites
basementbrewhouse 0 Posted January 7 @zasada no tak, przeczytałem porter i jakoś się tak zaspawałem, (jeszcze przed kawką byłem) ale tak, oczywiście masz rację Quote Share this post Link to post Share on other sites