Skocz do zawartości

Czeska ipa na gozdawa pay7 bez bulkania


Eprom

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ok 2 tygodnie temu uwarzyłem czeską ipę i zadałem drożdże Gozdawa PAY7 do brzeczki o temp 18 st C, napowietrzyłem przelewając i przez ok 3 dni była na powierzchni gęsta biała piana i i pokrywka była wybrzuszona ale nic nie bulkało, po ok 5 dniach piana opadła i pokrywka też, cały czas temperatura 17-18 st C. Co teraz powinienem zrobić, zlewać na cichą?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaki zasyp, jak zacierane, jakie BLG początkowe, jakie BLG teraz.

Na ślepo obstawiałbym przytrzymać do 2 pełnych tygodni, zmierzyć, po pół tygodnia zmierzyć następny raz i w zależności od wyników działać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Według receptury po 1 tygodniu miałem zlać na cichą, 18 st to była temp fermentacji. Zasyp i chmiel był następujący: 

słód Pale Ale Strzegom - 5,5 kg

słód karmelowy 150 - 0,5 kg

chmiel Premiant (CZ) - 50 g

chmiel Saaz (Zatecky) (CZ) - 50 g

 

I jeszcze jedno, na drugi dzień po zadaniu drożdzy, poza pianą widziałem jak drobinki chodziły intensywnie w tej brzeczce, jakby ktoś mieszał tym piwem, wcześniej nie zwracałem na to uwagi.

 

Początkowe blg było 15, teraz zmierzyłem i jest 4

Edytowane przez Eprom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Eprom napisał:

Według receptury miało być 1 tydzień burzliwa w temp 15-20st i później cicha 2 tygodnie w temp 10-15 st.C

Chmielenia na zimno nie miało być

Ja bardzo lubię Piwoszarnię za filtratory, ale już kiedyś na forum okazała się przykładem sklepu z niespecjalnie wiarygodnymi instrukcjami i recepturami własnymi.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.