Jump to content
Sign in to follow this  
Eprom

Czeska ipa na gozdawa pay7 bez bulkania

Recommended Posts

Ja ok 2 tygodnie temu uwarzyłem czeską ipę i zadałem drożdże Gozdawa PAY7 do brzeczki o temp 18 st C, napowietrzyłem przelewając i przez ok 3 dni była na powierzchni gęsta biała piana i i pokrywka była wybrzuszona ale nic nie bulkało, po ok 5 dniach piana opadła i pokrywka też, cały czas temperatura 17-18 st C. Co teraz powinienem zrobić, zlewać na cichą?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki zasyp, jak zacierane, jakie BLG początkowe, jakie BLG teraz.

Na ślepo obstawiałbym przytrzymać do 2 pełnych tygodni, zmierzyć, po pół tygodnia zmierzyć następny raz i w zależności od wyników działać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na przyszłość - jest do tego osobny temat:

 

Skoro piana przez kilka dni była, to fermentacja pewnie zaszła - 17-18° to temperatura fermentacji czy otoczenia?

Po co chcesz przelewać?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Według receptury po 1 tygodniu miałem zlać na cichą, 18 st to była temp fermentacji. Zasyp i chmiel był następujący: 

słód Pale Ale Strzegom - 5,5 kg

słód karmelowy 150 - 0,5 kg

chmiel Premiant (CZ) - 50 g

chmiel Saaz (Zatecky) (CZ) - 50 g

 

I jeszcze jedno, na drugi dzień po zadaniu drożdzy, poza pianą widziałem jak drobinki chodziły intensywnie w tej brzeczce, jakby ktoś mieszał tym piwem, wcześniej nie zwracałem na to uwagi.

 

Początkowe blg było 15, teraz zmierzyłem i jest 4

Edited by Eprom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli fermentacja powoli dobiega końca. Zostaw na tydzień, zmierz blg, jeśli dalej nie spadnie, możesz butelkować. Zlewanie na cichą spokojnie możesz pominąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Eprom napisał:

Według receptury po 1 tygodniu miałem zlać na cichą

Przy 15 BLG to trochę wcześnie. Zlej po dwóch, albo nie zlewaj w ogóle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poza tym co piszą koledzy ja bym jeszcze na koniec lekko podniósł temperaturę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Eprom napisał:

2 stopnie wystarczy, czyli tak do 20 ?

Wystarczy, ale może być więcej. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, Eprom napisał:

Ja ok 2 tygodnie temu uwarzyłem czeską ipę

 

A mówi receptura coś o chmieleniu na zimno, skoro to IPA?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Według receptury miało być 1 tydzień burzliwa w temp 15-20st i później cicha 2 tygodnie w temp 10-15 st.C

Chmielenia na zimno nie miało być

Edited by Eprom

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Eprom napisał:

Według receptury miało być 1 tydzień burzliwa w temp 15-20st i później cicha 2 tygodnie w temp 10-15 st.C

Chmielenia na zimno nie miało być

Ja bardzo lubię Piwoszarnię za filtratory, ale już kiedyś na forum okazała się przykładem sklepu z niespecjalnie wiarygodnymi instrukcjami i recepturami własnymi.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zauważyłem że coś z tym piwem chyba nie tak z tyłu na brzegu fermentora coś osiadło, wygląda jakby jakieś resztki słodu, tylko dlaczego na ściance.

20210105_190553.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże a nie resztki słodu. Puknij w ściankę to większość opadnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy to normalne że drożdże przykleiły się do ścianki? We wcześniejszych piwach tego nie miałem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.