Jump to content
Sign in to follow this  
nalewa0

Przestało bulgotać po 1 dniu

Recommended Posts

Witam,

W Piątek wieczorem dodałem drożdży do brzeczki, w Sobotę mocno bulgotało w rurce ( co sekundę). Piany jakoś nie widziałem, żeby się wytworzyła. Dzisiaj sprawdziłem i nic się nie działo (w rurce zabulgota może raz na 30min). Temp. fermentacji ok.19 stopni, a drożdże to Safale S-04. Poczekać jeszcze parę dni i sprawdzić Blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

kwestia bulgotania to może być skutkiem wahania się temperatur. Poczekaj trochę i opieraj się bardzie na blg niż na rurce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a tą rurkę to masz w wiadrze czy szklanym balonie ?

Dla mnie właśnie bulgotanie jest wyznacznikiem szybkości procesu fermentacji, jak przestaje bulkać znaczy kończy się burzliwa.

Oczywiście ja mam szczelne połączenie także bokiem nic nie ucieka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no tak, w szklanych balonach, szczelnie zamkniętych to może być wyznacznik, ale przy wiadrach z tworzywa, zwłaszcza starszych nie ma pewności czy bokiem nie leci i tu powinien ostatecznie osądzać areometr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok poczekam jeszcze z 2 dni i sprawdzę Blg. Fermentor jest nowy i zdaje się być szczelnie zamknięty. Była wczoraj zimna noc, więc pewnie to spowolniło drożdże, a trzymam fermentor w piwnicy. Dzięki za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.