Jump to content
sqymon

APA - cukier był -> gazu nie ma - POMOCY

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam

 

Moja 3 warka, pierwsza z ekstraktów - nie z brewkitu - i jak na razie przysłowiowy klops 

Brew log znajduje się tutaj: https://brewness.com/pl/batch/31633/view

 

APA, dość mocno chmielowa, ok 46IBU, ekstrakt ok 11,5BLG

Ekstrakty 2x 1,7kg Pale Ale i drożdże US-05 (1 paczka)

Chmiele: 

Gotowanie Magnum 20 g 60 min 12.9 %
Gotowanie Mosaic 20 g 20 min 11.4 %
Aromat (koniec gotowania) Citra 40 g 0 min 13.9 %
Aromat (koniec gotowania) Mosaic 40 g 0 min 11.4 %
Na zimno Citra 40 g 4 dni

13.9 %

 

 

Fermentacja burzliwa idealnie, zeszło do 3,5BLG, przelane na cichą na 7 dni. 4 dni przed butelkowaniem dodany chmiel za zimno (40g Citra), finalnie spadło do 2BLG

Fermentacja burzliwa start w 17'C w połowie podniesione do 21'C

Fermentacja cicha w 16'C

Filtrowałem (po chmieleniu na zimno, przed dodaniem cukru) wężykiem z oplotu na wlocie  + pończocha na wylocie. 

Do 22litrów dodane 134g cukru. 

 

Pozostawiłem na refermentacje w dość niskiej temperaturze - 16'C na 7 dni - pierwsza próba i smak mocno goryczkowy ale.... nie ma gazu

Myślę za zimno, przeniosłem na 7dni do łazienki 23-24'C - po 7 dniach to samo - nie ma gazu

 

Już sam zaczynam sie zastanawiać czy dałem tego cukru... ale dokładnie pamiętam jak do ważyłem na wadze, i jak zacząłem zlewać do fermentora z kranikiem z wodą z cukrem - jestem praktycznie pewny że cukru dodałem 

 

W sumie sprawdziłem 4 butelki z różnych miejsc w skrzynkach (może za słabo cukier wymieszany) - w żadnej nie ma gazu :(

 

Obecnie (wczoraj) odkorkowałem kolejną, wsypałem 4g cukru i chce sprawdzić co będzie po 4 dobach.

 

Co sie mogło stać, czy drożdże mogły umrzeć? Jak to ratować - mam tego 2 skrzynki

 

 

Edited by sqymon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po mojemu trochę za mało cukru ja sypie zazwyczaj koło 170g

Czy jak otwierasz butelkę to słychać chociaż delikatne sykniecie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Muzeum napisał:

Po mojemu trochę za mało cukru ja sypie zazwyczaj koło 170g

Czy jak otwierasz butelkę to słychać chociaż delikatne sykniecie?

134g cukru to na pewno nie za mało, wychodzi nagazowanie w okolicy 2,4.

 

 

Czy podczas zlewania zrobił się delikatny wir? Pamiętasz, w jakiej ilości wody rozpuściłeś cukier? Jeśli syrop był gęsty, może się nie wymieszał?

To lekkie i krótko fermentowane piwo, byłoby bardzo dziwne, gdyby drożdże nie miały siły go nagazować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Nagazowanje było celowane w 2,5

 

Co do wiru jak pisałem wcześniej, zlewałem po cichej przez pończochę która trzymałem ręką, więc wir był bardzo słaby lub wogole, ale po tem mieszałem mieszadłem dość mocno żeby wymieszać a nie natlenić 

Cukier był wymieszany w chyba 1,2 lub 1,3l wody.

 

Co do syknięcia - trudno powiedzieć, może minimalne jest, ale naprawdę praktycznie nie wyczuwalne 

Edited by sqymon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cukier był wymieszany w chyba 1,2 lub 1,3l wody.
 
Co do syknięcia - trudno powiedzieć, może minimalne jest, ale naprawdę praktycznie nie wyczuwalne 


Ilość Wody wydaje się Ok

Ja bym poczekał jeszcze ze 2 tygodnie, może się nagazuje. Przez ten czas trzymaj piwo w dość wysokiej temperaturze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nagazowanje było celowane w 2,5
 
Co do wiru jak pisałem wcześniej, zlewałem po cichej przez pończochę która trzymałem ręką, więc wir był bardzo słaby lub wogole, ale po tem mieszałem mieszadłem dość mocno żeby wymieszać a nie natlenić 
Cukier był wymieszany w chyba 1,2 lub 1,3l wody.
 
Co do syknięcia - trudno powiedzieć, może minimalne jest, ale naprawdę praktycznie nie wyczuwalne 
Czekaj dalej. Nagazuje się.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje piwa w butelkach nagazowane były najszybciej po 2 tygodniach w temp 22 stopnie. Trzymaj to piwo w pokojowej temp przez 2 tyg i zobacz czy bedzie gaz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

potrzymaj piwo w normalnej pokojowej temperaturze, nie wyższej. Jeśli po 2 tyg nie będzie gazu to albo nie dodałeś cukru albo kapsle są słabo zaciśnięte, innej drogi na podstawie tego co napisałeś - nie ma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, dzięki

będę czekał.... za tydzień dam znać co sie stało

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, sqymon napisał:

ok, dzięki

będę czekał.... za tydzień dam znać co sie stało

Gdybyś dał cukier i drożdże byłyby martwe, czyli nie zjadły cukru, to czułbyś w piwie, że jest mocno słodkie. Ja dla eksperymentów otwierałem tak piwa i glukoza aż gryzła w zęby przy pierwszych dniach. Ale po tygodniu już zawsze miałem nagazowane piwo, co prawda jeszcze mocno aldehydowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I sprawa chyba się rozwiązała 

 

Butelka z dosyoanym cukrem 4g pięknie zagazowana ok tygodniu

 

Pozostałe butelki różnie - jedne nagazowanje bardziej inne mniej ( sprawdziłem 5 butelek z sąsiadem 🍻) - chyba kiepsko wymieszany cukier z piwem w fermentorze przed butelkowaniem - pozosawie jeszcze 1-2 tygodnie w pokojowej i potem do piwnicy - trzeba będzie się "poświęcić" i wypić 

 

Na przyszłość wracam chyba do bardziej amatorskiej ale skutecznej metody - miarka cukru bezpośrednio do butelki 

 

Co do smaku - na razie dość intensywne trawiaste aromaty - czy to bardziej po chmielu Magnum na goryczkę czy z Mosaic na smak i aromat ? Bo Citra z tego coś sie orientowałem to takich aromatów nie daje 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdy nie sypałem cukru prosto do butelek i zawsze miałem gaz, a zabutelkowałem ok 40 warek. Wg ilości cukru, piwa i temperatury z pierwszego postu nagazowanie zrobiłeś na 2,35 vol. Zrobiłeś syrop cukrowy czy wsypałeś cukier do młodego piwa? Ja zawsze robiłem syrop w ok 0,5 litra wody, wlewałem ten syrop do wiadra, z którego butelkowałem, na to zlewałem piwo z wiadra, w którym stało na cichej, zamieszałem długą łyżką porządnie kilka razy w te i wewte i zawsze wszystko było ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, nike21 napisał:

Nigdy nie sypałem cukru prosto do butelek i zawsze miałem gaz, a zabutelkowałem ok 40 warek. Wg ilości cukru, piwa i temperatury z pierwszego postu nagazowanie zrobiłeś na 2,35 vol. Zrobiłeś syrop cukrowy czy wsypałeś cukier do młodego piwa? Ja zawsze robiłem syrop w ok 0,5 litra wody, wlewałem ten syrop do wiadra, z którego butelkowałem, na to zlewałem piwo z wiadra, w którym stało na cichej, zamieszałem długą łyżką porządnie kilka razy w te i wewte i zawsze wszystko było ok.

Zrobiłem bardzo analogicznie, 135g cukru w 1,2-1,3 litra wody, wymieszane, wlane do fermentora z kranikiem i w to zlane piwo z cichej. Zamieszane dość mocno ale bez napowietrzenia i efekt jak wyżej

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, sqymon napisał:

Co do smaku - na razie dość intensywne trawiaste aromaty - czy to bardziej po chmielu Magnum na goryczkę czy z Mosaic na smak i aromat ?

Mosaic mi od jakiegoś czasu daje takie rezultaty. Kiedyś mój ulubiony chmiel.

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minuty temu, sqymon napisał:

Zrobiłem bardzo analogicznie, 135g cukru w 1,2-1,3 litra wody, wymieszane, wlane do fermentora z kranikiem i w to zlane piwo z cichej. Zamieszane dość mocno ale bez napowietrzenia i efekt jak wyżej

Biorąc pod uwagę to co napisałeś post wcześniej musiałeś się albo pierdalnać w odważaniu cukru albo waga oszukuje. Innego wyjścia nie ma. Może baterie w wadze na wyczerpaniu i źle odważa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz to trudno na 100% powiedzieć ale wizualnie ilościowo cukru było ok, 135g to pewnie takie dobre pół szklanki - tyle chyba mniej więcej było 

 

Stawiam na kiepskie rozmieszane cukru w całości piwa 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie 135g to takie 3/4 szklanki. Stawiam na złe odważenie tym bardziej, że napisałeś, że coś Ci się nagazowało... Pytanie jeszcze jaka szklanka bo te też są różne...

 

IMG_2035.jpg

IMG_2034.jpg

Edited by nike21

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdyby było za mało cukru to wszystkie były by słabo nagazowane, a jest loteria, 4 butelki z jednego rzędu w skrzynce (czyli musiałby być mniej więcej w tym samym czasie butelkowane - butelkuje po 4zzt i odkładam do skrzynki) i 1szt bardzo słabo nagazowane i 1 bardzo dobrze, 2szt średnio ok 

 

Co do tego 1/2 czy 3/4 szklanki to mówię orientacyjnie , ważyłem w 2litrowym pojemniku  - oczywiście na wytarowanej wadze  😁

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.