sqymon 0 Posted January 3 (edited) Witam Moja 3 warka, pierwsza z ekstraktów - nie z brewkitu - i jak na razie przysłowiowy klops Brew log znajduje się tutaj: https://brewness.com/pl/batch/31633/view APA, dość mocno chmielowa, ok 46IBU, ekstrakt ok 11,5BLG Ekstrakty 2x 1,7kg Pale Ale i drożdże US-05 (1 paczka) Chmiele: Gotowanie Magnum 20 g 60 min 12.9 % Gotowanie Mosaic 20 g 20 min 11.4 % Aromat (koniec gotowania) Citra 40 g 0 min 13.9 % Aromat (koniec gotowania) Mosaic 40 g 0 min 11.4 % Na zimno Citra 40 g 4 dni 13.9 % Fermentacja burzliwa idealnie, zeszło do 3,5BLG, przelane na cichą na 7 dni. 4 dni przed butelkowaniem dodany chmiel za zimno (40g Citra), finalnie spadło do 2BLG Fermentacja burzliwa start w 17'C w połowie podniesione do 21'C Fermentacja cicha w 16'C Filtrowałem (po chmieleniu na zimno, przed dodaniem cukru) wężykiem z oplotu na wlocie + pończocha na wylocie. Do 22litrów dodane 134g cukru. Pozostawiłem na refermentacje w dość niskiej temperaturze - 16'C na 7 dni - pierwsza próba i smak mocno goryczkowy ale.... nie ma gazu Myślę za zimno, przeniosłem na 7dni do łazienki 23-24'C - po 7 dniach to samo - nie ma gazu Już sam zaczynam sie zastanawiać czy dałem tego cukru... ale dokładnie pamiętam jak do ważyłem na wadze, i jak zacząłem zlewać do fermentora z kranikiem z wodą z cukrem - jestem praktycznie pewny że cukru dodałem W sumie sprawdziłem 4 butelki z różnych miejsc w skrzynkach (może za słabo cukier wymieszany) - w żadnej nie ma gazu Obecnie (wczoraj) odkorkowałem kolejną, wsypałem 4g cukru i chce sprawdzić co będzie po 4 dobach. Co sie mogło stać, czy drożdże mogły umrzeć? Jak to ratować - mam tego 2 skrzynki Edited January 3 by sqymon Quote Share this post Link to post Share on other sites
Muzeum 0 Posted January 3 Po mojemu trochę za mało cukru ja sypie zazwyczaj koło 170gCzy jak otwierasz butelkę to słychać chociaż delikatne sykniecie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 281 1 Items Posted January 3 1 minutę temu, Muzeum napisał: Po mojemu trochę za mało cukru ja sypie zazwyczaj koło 170g Czy jak otwierasz butelkę to słychać chociaż delikatne sykniecie? 134g cukru to na pewno nie za mało, wychodzi nagazowanie w okolicy 2,4. Czy podczas zlewania zrobił się delikatny wir? Pamiętasz, w jakiej ilości wody rozpuściłeś cukier? Jeśli syrop był gęsty, może się nie wymieszał? To lekkie i krótko fermentowane piwo, byłoby bardzo dziwne, gdyby drożdże nie miały siły go nagazować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sqymon 0 Posted January 3 (edited) Nagazowanje było celowane w 2,5 Co do wiru jak pisałem wcześniej, zlewałem po cichej przez pończochę która trzymałem ręką, więc wir był bardzo słaby lub wogole, ale po tem mieszałem mieszadłem dość mocno żeby wymieszać a nie natlenić Cukier był wymieszany w chyba 1,2 lub 1,3l wody. Co do syknięcia - trudno powiedzieć, może minimalne jest, ale naprawdę praktycznie nie wyczuwalne Edited January 3 by sqymon Quote Share this post Link to post Share on other sites
Muzeum 0 Posted January 3 Cukier był wymieszany w chyba 1,2 lub 1,3l wody. Co do syknięcia - trudno powiedzieć, może minimalne jest, ale naprawdę praktycznie nie wyczuwalne Ilość Wody wydaje się OkJa bym poczekał jeszcze ze 2 tygodnie, może się nagazuje. Przez ten czas trzymaj piwo w dość wysokiej temperaturze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
INTseed 93 Posted January 3 Nagazowanje było celowane w 2,5 Co do wiru jak pisałem wcześniej, zlewałem po cichej przez pończochę która trzymałem ręką, więc wir był bardzo słaby lub wogole, ale po tem mieszałem mieszadłem dość mocno żeby wymieszać a nie natlenić Cukier był wymieszany w chyba 1,2 lub 1,3l wody. Co do syknięcia - trudno powiedzieć, może minimalne jest, ale naprawdę praktycznie nie wyczuwalne Czekaj dalej. Nagazuje się. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nike21 80 Posted January 3 Moje piwa w butelkach nagazowane były najszybciej po 2 tygodniach w temp 22 stopnie. Trzymaj to piwo w pokojowej temp przez 2 tyg i zobacz czy bedzie gaz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
hopek 14 Posted January 4 potrzymaj piwo w normalnej pokojowej temperaturze, nie wyższej. Jeśli po 2 tyg nie będzie gazu to albo nie dodałeś cukru albo kapsle są słabo zaciśnięte, innej drogi na podstawie tego co napisałeś - nie ma. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sqymon 0 Posted January 4 ok, dzięki będę czekał.... za tydzień dam znać co sie stało Quote Share this post Link to post Share on other sites
sobieslaw 21 Posted January 4 5 godzin temu, sqymon napisał: ok, dzięki będę czekał.... za tydzień dam znać co sie stało Gdybyś dał cukier i drożdże byłyby martwe, czyli nie zjadły cukru, to czułbyś w piwie, że jest mocno słodkie. Ja dla eksperymentów otwierałem tak piwa i glukoza aż gryzła w zęby przy pierwszych dniach. Ale po tygodniu już zawsze miałem nagazowane piwo, co prawda jeszcze mocno aldehydowe. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sqymon 0 Posted January 10 I sprawa chyba się rozwiązała Butelka z dosyoanym cukrem 4g pięknie zagazowana ok tygodniu Pozostałe butelki różnie - jedne nagazowanje bardziej inne mniej ( sprawdziłem 5 butelek z sąsiadem 🍻) - chyba kiepsko wymieszany cukier z piwem w fermentorze przed butelkowaniem - pozosawie jeszcze 1-2 tygodnie w pokojowej i potem do piwnicy - trzeba będzie się "poświęcić" i wypić Na przyszłość wracam chyba do bardziej amatorskiej ale skutecznej metody - miarka cukru bezpośrednio do butelki Co do smaku - na razie dość intensywne trawiaste aromaty - czy to bardziej po chmielu Magnum na goryczkę czy z Mosaic na smak i aromat ? Bo Citra z tego coś sie orientowałem to takich aromatów nie daje Quote Share this post Link to post Share on other sites
nike21 80 Posted January 10 Nigdy nie sypałem cukru prosto do butelek i zawsze miałem gaz, a zabutelkowałem ok 40 warek. Wg ilości cukru, piwa i temperatury z pierwszego postu nagazowanie zrobiłeś na 2,35 vol. Zrobiłeś syrop cukrowy czy wsypałeś cukier do młodego piwa? Ja zawsze robiłem syrop w ok 0,5 litra wody, wlewałem ten syrop do wiadra, z którego butelkowałem, na to zlewałem piwo z wiadra, w którym stało na cichej, zamieszałem długą łyżką porządnie kilka razy w te i wewte i zawsze wszystko było ok. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sqymon 0 Posted January 10 2 minuty temu, nike21 napisał: Nigdy nie sypałem cukru prosto do butelek i zawsze miałem gaz, a zabutelkowałem ok 40 warek. Wg ilości cukru, piwa i temperatury z pierwszego postu nagazowanie zrobiłeś na 2,35 vol. Zrobiłeś syrop cukrowy czy wsypałeś cukier do młodego piwa? Ja zawsze robiłem syrop w ok 0,5 litra wody, wlewałem ten syrop do wiadra, z którego butelkowałem, na to zlewałem piwo z wiadra, w którym stało na cichej, zamieszałem długą łyżką porządnie kilka razy w te i wewte i zawsze wszystko było ok. Zrobiłem bardzo analogicznie, 135g cukru w 1,2-1,3 litra wody, wymieszane, wlane do fermentora z kranikiem i w to zlane piwo z cichej. Zamieszane dość mocno ale bez napowietrzenia i efekt jak wyżej Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 235 1 Items Posted January 10 3 godziny temu, sqymon napisał: Co do smaku - na razie dość intensywne trawiaste aromaty - czy to bardziej po chmielu Magnum na goryczkę czy z Mosaic na smak i aromat ? Mosaic mi od jakiegoś czasu daje takie rezultaty. Kiedyś mój ulubiony chmiel. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nike21 80 Posted January 10 33 minuty temu, sqymon napisał: Zrobiłem bardzo analogicznie, 135g cukru w 1,2-1,3 litra wody, wymieszane, wlane do fermentora z kranikiem i w to zlane piwo z cichej. Zamieszane dość mocno ale bez napowietrzenia i efekt jak wyżej Biorąc pod uwagę to co napisałeś post wcześniej musiałeś się albo pierdalnać w odważaniu cukru albo waga oszukuje. Innego wyjścia nie ma. Może baterie w wadze na wyczerpaniu i źle odważa? Quote Share this post Link to post Share on other sites
sqymon 0 Posted January 10 Teraz to trudno na 100% powiedzieć ale wizualnie ilościowo cukru było ok, 135g to pewnie takie dobre pół szklanki - tyle chyba mniej więcej było Stawiam na kiepskie rozmieszane cukru w całości piwa Quote Share this post Link to post Share on other sites
nike21 80 Posted January 10 (edited) U mnie 135g to takie 3/4 szklanki. Stawiam na złe odważenie tym bardziej, że napisałeś, że coś Ci się nagazowało... Pytanie jeszcze jaka szklanka bo te też są różne... Edited January 10 by nike21 Quote Share this post Link to post Share on other sites
sqymon 0 Posted January 10 Gdyby było za mało cukru to wszystkie były by słabo nagazowane, a jest loteria, 4 butelki z jednego rzędu w skrzynce (czyli musiałby być mniej więcej w tym samym czasie butelkowane - butelkuje po 4zzt i odkładam do skrzynki) i 1szt bardzo słabo nagazowane i 1 bardzo dobrze, 2szt średnio ok Co do tego 1/2 czy 3/4 szklanki to mówię orientacyjnie , ważyłem w 2litrowym pojemniku - oczywiście na wytarowanej wadze 😁 Quote Share this post Link to post Share on other sites