Skocz do zawartości

Konwersja receptury z zacierania na ekstrakt ze słodami specjalnymi


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Po kilku warkach z brewkitów nadszedł czas na warzenie  z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem i z dodatkiem słodów specjalnych. Na pierwszy ogień idzie receptura z tego linku : https://www.piwo.org/forums/topic/3520-scoobys-nuts-nut-brown-ale/ . Zakupiłem 3 kg płynnego ekstraktu słodowego ,  1 kg BlackSwaen Honey Biscuit 80-90 EBC, 1 kg chateau crystal 150 ebc i 1 kg blackswaen  chocolate b 800 - 1000 ebc, chmiel willamette 100 g w granulacie i drożdze  US-05. Z początku myslalem ze receptura będzie wygladała tak

 

3kg płynnego ekstraktu

1 kg honey biscuit

0,5 kg crystal

0,25 kg czekoladowy.

Chmielenie bez zmian.

W brewtarket pokazuje zbliżony kolor, ekstrakt poczatkowy i ibu. Patrząc na inne receptury z ekstraktów, w których używa się zdecydowanie mniej słodów specjalnych mam pewne wątpliwości czy piwo wyjdzie pijalne. Proszę o ewentualna korektę podanego składu. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.