Jump to content
Sign in to follow this  
bullzeye1990

Konwersja receptury z zacierania na ekstrakt ze słodami specjalnymi

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Po kilku warkach z brewkitów nadszedł czas na warzenie  z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem i z dodatkiem słodów specjalnych. Na pierwszy ogień idzie receptura z tego linku : https://www.piwo.org/forums/topic/3520-scoobys-nuts-nut-brown-ale/ . Zakupiłem 3 kg płynnego ekstraktu słodowego ,  1 kg BlackSwaen Honey Biscuit 80-90 EBC, 1 kg chateau crystal 150 ebc i 1 kg blackswaen  chocolate b 800 - 1000 ebc, chmiel willamette 100 g w granulacie i drożdze  US-05. Z początku myslalem ze receptura będzie wygladała tak

 

3kg płynnego ekstraktu

1 kg honey biscuit

0,5 kg crystal

0,25 kg czekoladowy.

Chmielenie bez zmian.

W brewtarket pokazuje zbliżony kolor, ekstrakt poczatkowy i ibu. Patrząc na inne receptury z ekstraktów, w których używa się zdecydowanie mniej słodów specjalnych mam pewne wątpliwości czy piwo wyjdzie pijalne. Proszę o ewentualna korektę podanego składu. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.