Jump to content
JanŁaski

Chłodzenie bez chłodnicy

Recommended Posts

Aktualnie niemoge pożyczyc chłodnicy zanurzeniowej. Chciałbym uwarzyc piwo, ale nie wiem jak sobie bez tego przętu poradzić. Opcje są dwie - wystawić wiadro na taras, zeby je ochłodzić albo wstawiać do wanny i wyieniać wodę. Z uwagi na obecnosć szamba, druga opcja średnio mi się podoba. Pytam więc - czy gorąca brzeczka przelana do wiadra  i zamknięte  w wiadrze przez ten czas się nie zakazi? Ile mniej - więcej będzie się chłodzić takie piwo do 18 st. (zamierzam to fermentować Belgijskimi Pagórkami, stąd taka temperatura)? Na dworze jest około 0 st.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi w wannie chłodzenie zajmuje 1.5h jak wymienię wodę raz i co jakiś czas mieszam. Jeśli chcesz przelać to zdezynfekuj i tak fermentor przed, połóż na taras zamknięty szczelnie, odkryj go mokrym ręcznikiem, ale takim żeby aż ciekło z niego. Co jakiś czas ręcznik na nowo mamaczaj.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chłodzenie w wannie można przyspieszyć (i zrobić bardziej ekonomicznym) wrzucając do wody kilka butelek 1,5l z zamrożoną wodą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie musisz zużywać całej wanny wody, wystarczy pojemnik większy od garnka, zimna woda + jak pisał @punix lód np w postaci petów. Chłodnica też zużyje trochę wody.

Na zewnątrz też ok, tylko raczej w zamkniętym fermentorze niż w garnku bym wystawiał, przez noc powinno się schłodzić. Opcje można łączyć :)

Przydatny będzie też termometr z sondą.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Jest też opcja szybkiego chłodzenia do 80°C za pomocą wody a później na taras do dalszego chłodzenia w zamkniętym fermentorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem to jest nie schłodzenie tylko schłodzenie do temperatury w której zadamy drożdże - jeśli nie mamy chłodnicy to będzie to uciążliwe. Jeśli zamkniesz garnek pokrywą i dociśniesz ją czymś to od tego nie wda się infekcja - robiłem tak na początku swojej przygody - trochę większą goryczkę będziesz miał. Daj do wanny i wrzuć butelek z lodem

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, punix napisał:

Chłodzenie w wannie można przyspieszyć (i zrobić bardziej ekonomicznym) wrzucając do wody kilka butelek 1,5l z zamrożoną wodą.

Niestety, największa miska jaką mam jest o promieniu wiadra xd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

2 godziny temu, JanŁaski napisał:

Czy włożenie wiadra z gorącą brzeczką w śnieg to dobry pomysł czy raczej pęknie? 

 

Nie pęknie.

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 26.11.2020 o 00:12, anteks napisał:

Kiedyś jak nie było chłodnic

ps zobacz synku, tak wygląda śnieg

100_9403.JPG

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używam jako dopalacza prysznica.

Klinuję go tak żeby strumień wody ze słuchawki wylatywał bezpośrednio na ściankę gara z jednej strony. dodatkowo wymusza to cyrkulację wody w wannie.

W zimie kiedy temperatura zimnej wody była faktycznie bardzo niska uzyskałem czas schładzania do 20 C w niecałe 30 min. Latem pewnie wynik będzie gorszy ale nie wiem ile.

Trzeba tylko dobrze zaklinować prysznic żeby się gadzina nie wyrwała bo może "nasikać" pod pokrywkę kotła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.