Nazwa użytkownika 14 Posted January 1 Kilka miesięcy temu zużyłem połowę opakowania kveików z lallamand, resztę zamroziłem w oryginalnym opakowaniu. Czy po takim czasie będą się nadawały do przefermentowania 10l 12blg? Quote Share this post Link to post Share on other sites
sobieslaw 21 Posted January 1 Instrukcja mówi tak: https://www.lallemandbrewing.com/wp-content/uploads/2019/12/TDS_LPS_BREWINGYEAST_VOSS_ENG_A4.pdf "Do not use 500g or 11g packs that have lost vacuum. Opened packs must be re-sealed, stored in dry conditions below 4°C (39°F), and used within 3 days. If the opened package is re-sealed under vacuum immediately after opening, yeast can be stored below 4C° (39°F) until the indicated expiry date. Do not use yeast after expiry date printed on the pack." Czyli jeśli nie zapakowałeś ich z powrotem próżniowo, to producent nie zaleca ich używania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nazwa użytkownika 14 Posted January 2 Wiem, wiem, producenci zalecają też wywalanie gęstwy i robienie piw tylko na świeżych drożdżach, bo drożdże mutują itp. itd. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sobieslaw 21 Posted January 2 1 godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał: Wiem, wiem, producenci zalecają też wywalanie gęstwy i robienie piw tylko na świeżych drożdżach, bo drożdże mutują itp. itd. Gdzie tak jest napisane? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 532 2 Items Posted January 2 36 minut temu, sobieslaw napisał: Gdzie tak jest napisane Np.na stronach Mangrove Jacks. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sobieslaw 21 Posted January 2 Godzinę temu, zasada napisał: Np.na stronach Mangrove Jacks. Ok. A czy Lallemand to pisze? Jak bym nie ryzykował tych paru złotych, żeby okazało się, że mam martwe drożdże. Może spróbuj je uwodnić najpierw i zobacz, czy ruszą albo zrób po prostu cokolwiek ze szczypty z tej paczki, jeśli masz jakiś ekstrakt czy po prostu wodę z cukrem, w końcu to kveiki, to zajmie im moment. Quote Share this post Link to post Share on other sites