Skocz do zawartości

Eksperyment i niewielka piana


nikhil

Rekomendowane odpowiedzi

To moja druga warka. Składniki słód jasny 4kg , karmelowy 0,5kg , chmiel aroma. 30g , goryczkowy 30g , drożdże Propagator górna fermentacja i dodatkowo 15 ziaren kardamonu dodana do chmielenia. Wszystko robione tak samo jak pierwsza warka czyli tradycyjne Pale Ale. Pierwsze wyszło super niestety to z kardamonem ma słabą pianę reszta czyli smak ,nagazowanie i inne parametry są ok. Czy dodatek kardamonu może powodować tak nikłą pianę? Jeszcze muszę dopisać że zastosowałem środek do klarowania piwa. :P

Edytowane przez nikhil
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :P

Mam rozumieć że warki różnią się pomiędzy sobą obecnością kardamonu? Napisz jeszcze ile piwo trzymasz w butelkach, niektóre moje piwa miały porządna piane dopiero po jakimś czasie od butelkowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo trzymam w butelkach około miesiąca. Myślę że to wystarczy. Wyczytałem że kardamon ma około 10% tłuszczu może to jest przyczyna małej piany. Piwo ma bardzo ciekawy smak i chciałbym zrobić za jakiś czas następną warkę z tą przyprawą dlatego może zmienię drożdże lub coś innego aby piwo było jeszcze lepsze. Po za tym kardamon ma właściwości zdrowotne, działa na układ trawienny przeciw nowotworowo dobry jest także na reumatyzm. Zobaczymy co z tego wyjdzie. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.