Jump to content
Sign in to follow this  
Romanos_P

Awaria podczas wysładzania

Recommended Posts

Podczas wysładzania (akurat był brat pierwszy raz na warzeniu :/) okazało się, że drugi kranik, który był wolny nie pasuje do gwintu na oplocie (prawidłowy akurat był w fermentorze z innym piwem).

 

Musiałem ratować się pojemnikiem filtracyjnym  wiaderkowym, który kiedyś kupiłem. Niestety od razu zatkane dziurki i musiałem wkrętarką się ratować. 

 

Efekt jest taki, że Session IPA jest już na cichej (kończy się za 3 dni) i smakuje bardzo nie wiem jak to opisać - łuskowo/zbożowo.

 

Pytanie takie - co to za posmak? I drugie, ważniejsze - czy to może być efekt np. zbyt szybkiego wysładzania, zbyt długiego czekania na wysłodzenie gdy wierciłem dziury, czy może jeszcze jakiś inny pomysł. To moja 19 warka i nigdy takiego smaku nie miałem.

 

Słody, których użyłem to pale ale 4kg.

 

Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Romcio napisał:

Podczas wysładzania (akurat był brat pierwszy raz na warzeniu :/) okazało się, że drugi kranik, który był wolny nie pasuje do gwintu na oplocie (prawidłowy akurat był w fermentorze z innym piwem).

 

Musiałem ratować się pojemnikiem filtracyjnym  wiaderkowym, który kiedyś kupiłem. Niestety od razu zatkane dziurki i musiałem wkrętarką się ratować. 

 

Efekt jest taki, że Session IPA jest już na cichej (kończy się za 3 dni) i smakuje bardzo nie wiem jak to opisać - łuskowo/zbożowo.

 

Pytanie takie - co to za posmak? I drugie, ważniejsze - czy to może być efekt np. zbyt szybkiego wysładzania, zbyt długiego czekania na wysłodzenie gdy wierciłem dziury, czy może jeszcze jakiś inny pomysł. To moja 19 warka i nigdy takiego smaku nie miałem.

 

Słody, których użyłem to pale ale 4kg.

 

Dzięki

Nie awaria tylko skleroza. Wkrętarką filtrowałeś?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę że trzeba będzie poczekać na gotowe piwo.W czasie wysładzania do brzeczki dostają się smaki,zapachy i wszystko to co zawarte jest w słodzie.Najważniejsze jest przestrzeganie higieny,aby nie zakażić brzeczki bo wtedy jest różnie łącznie ze smakiem i zapachem.Czas wysładzanie w tym wypadku nie ma znaczenia.Nieraz wysładzanie trwa bardzo długo,choćby ze słodem pszenicznym.Tak że spokojnie i pamiętaj o higienie,jak przy obecnym wirusie.Higiena przy warzeniu jest najważniejsza.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
12 godzin temu, anteks napisał:

Nie awaria tylko skleroza. Wkrętarką filtrowałeś?

 

Wiem, że sylwester więc wybaczam durny wpis. Najlepszego!

Edited by Romcio

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, szybowiak napisał:

Myślę że trzeba będzie poczekać na gotowe piwo.W czasie wysładzania do brzeczki dostają się smaki,zapachy i wszystko to co zawarte jest w słodzie.Najważniejsze jest przestrzeganie higieny,aby nie zakażić brzeczki bo wtedy jest różnie łącznie ze smakiem i zapachem.Czas wysładzanie w tym wypadku nie ma znaczenia.Nieraz wysładzanie trwa bardzo długo,choćby ze słodem pszenicznym.Tak że spokojnie i pamiętaj o higienie,jak przy obecnym wirusie.Higiena przy warzeniu jest najważniejsza.

Dzięki. Wiem. Pamiętam o higienie zawsze i dlatego raczej zakażenia mi się nie zdarzają. 

 

Tak jak pisałem miałem awaryjną sytuację. Zacier w pojemniku filtracyjnym i zatkane dziurki z niego. Musiałem dowiercić ich więcej bo nic nie leciało. Może ktoś by wpadł na inny pomysl. Ja nic innego nie byłem w stanie na szybko wymyślić.

 

Sprawa skażenia odpada raczej bo nie czuć żadnego. Tym bardziej że potem jeszcze bylo gotowanie.

 

Tylko posmak łuskowy, zbożowy. Nie wiem jak to nazwać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Romcio napisał:

Wiem, że sylwester więc wybaczam durny wpis. Najlepszego!

Będę musiał z tym żyć

ps co z tym ma wspólnego Sylwester?

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, anteks napisał:

Będę musiał z tym żyć

ps co z tym ma wspólnego Sylwester?

To że może nie przeczytałeś ze zrozumieniem ;)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
W dniu 1.01.2021 o 16:12, Romcio napisał:

To że może nie przeczytałeś ze zrozumieniem ;)

 

Sa ludzie którzy w sylewstra pracuja i nie mogą spożywać 😛

jak sie dziurki przy wiadrze zatkały to albo za drobno ześrutowane albo za duże dziurki

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 7.01.2021 o 15:27, anteks napisał:

Sa ludzie którzy w sylewstra pracuja i nie mogą spożywać 😛

jak sie dziurki przy wiadrze zatkały to albo za drobno ześrutowane albo za duże dziurki

 

Cześć. Pewnie tak. I tak więcej tego wiadra nie będę używać.

 

PZDR

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.