panp 0 Posted December 31, 2020 Witajcie, mam problem i zastanawiam się czy jest tu ktoś kto mógłby mi pomóc. Zrobiłem warke i oddzieliłem drożdże od brzeczki. Oczyciłem i schowałem do lodówki na tydzień. Wyszło ich dosyć sporo. Przy następnej warce, wyjąłem je rano z lodówki, wytrząsnąłem i wieczorem dolałem 1/3 do gotowej nowej warki. Po 36h widzę co takiego (patrz zdjęcie) wiadomo co się mogło stać? Brak piany tylko te grudki na powierzchni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wuuu 151 1 Items Posted December 31, 2020 Normalna czapa drożdżowa. Za dzień, dwa będzie jeszcze bardziej okazała, ale nie powineneś się tym dowiedzieć, bo nie powinieneś zagladać do fermentora przez najbliższe 2 tygodnie Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 1 MłodyAl reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
panp 0 Posted December 31, 2020 7 minut temu, Wuuu napisał: Normalna czapa drożdżowa. Za dzień, dwa będzie jeszcze bardziej okazała, ale nie powineneś się tym dowiedzieć, bo nie powinieneś zagladać do fermentora przez najbliższe 2 tygodnie Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Masz rację ale to moja druga warka i zerknąłem tylko żeby zrobić zdjęcie. Wyszło coś takiego i myślałem że padnę Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted December 31, 2020 Drożdże czasami tworzą dziwne struktury... Jeśli będziesz miał wątpliwości to zerknij na poniższy link. W twoim przypadku jest póki co ok. http://www.beerfreak.pl/infekcje-piwa-czyli-mityczny-tlenowiec/ 1 panp reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 143 Posted December 31, 2020 44 minuty temu, panp napisał: zerknąłem tylko żeby zrobić zdjęcie Polecam przezroczysty fermentor. Quote Share this post Link to post Share on other sites
panp 0 Posted December 31, 2020 10 minut temu, x1d napisał: Polecam przezroczysty fermentor. taki sobie kupię przy następnej okazji Quote Share this post Link to post Share on other sites