Paweł Kowalski 0 Posted December 30, 2020 Takie jak ten: https://www.expondo.pl/royal-catering-pojemnik-fermentacyjny-30-l-agregat-chlodniczy-10011529 Ręcznie nie bardzo, gdyż nie mam szansy dojść do wszystkich zakamarków, tym bardziej zawory. Wybrałem więc PBW. Tylko rozrabianie 30l roztworu jest średnio ekonomiczne. Czy jedynym sposobem jest zrobienie np. 5l roztworu i potrząsanie w nadziei że wszystko obmyje? Trudno też o dokładne i długotrwałe potrząsanie, bo mało poręczny jest. A co gdyby to był fermentor 150l? Wtedy podniesienie go nie wchodzi w grę. Jak się to czyści? Czy takie zbiorniki mają specjalne dysze i obiegowo się wewnątrz rozpyla środek czyszczący? A może są jakieś dobre narzędzia do takiej pracy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 733 1 Items Posted December 30, 2020 (edited) Cip, ale tu mył bym ręcznie a na dół zalał bym 5l jakieggoś srodka zasadowego by sie moczyło Edited December 30, 2020 by anteks 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 126 Posted December 30, 2020 Moim zdaniem, najsensowniej będzie podłączyć odpływ do pompy, stworzyć obieg zamknięty i zamontować dysze do myciaWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Juniorek 45 Posted December 30, 2020 Stożki w browarach maja „gruszki” myjące i w obiegu są myte. Jeszcze jak jest stacja CIP to jest mega wygoda Quote Share this post Link to post Share on other sites
ChmielowyAli 9 Posted December 30, 2020 Mam zbiorniki 60l ze stali. W celu umycia odpinam właz z wężownicą, zawór wraz z rack arm i zaworem probierczym. Na miejsce zaworów wkładam zaślepki (tri-clamp) . Od góry bieżącą wodą pod dużym ciśnieniem zmywam osad drożdzy/chmielu. Jeśli coś trzeba poprawić, gąbeczka idzie w ruch. Problem jest tylko na wysokości gdzie było lustro piwa jest tam zaschnięty osad, niżej wystarczy przepłukać. Osobno czyszczę wężownicę i zawory. Montuję górny właz z wężownicą i puszczam dezynfekant w CIP, zaślepki na bocznych wyjściach nadal założone. Zawory wraz z rack arm i probierczy dezynfekuję osobno i montuję do zdezynfekowanego zbiornika. Na razie system się sprawdza. Jest prościej z higieną gdy zawory są w tri-clamp. 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Kowalski 0 Posted January 20 W dniu 30.12.2020 o 12:09, Robert87 napisał: Moim zdaniem, najsensowniej będzie podłączyć odpływ do pompy, stworzyć obieg zamknięty i zamontować dysze do mycia Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Tylko jakie dysze? Przeglądam i wyceniam obrotowe dysze myjące, to albo cena powala, albo ciśnienie potrzebne 5 bar. Nie mogę znaleźć niczego co by tylko rozpylało środek czyszczący i dało by się to zasilić zwykłą pompą magnetyczną 10W. Znacie jakieś gotowe rozwiązanie, czy nie ma takich cudów? Quote Share this post Link to post Share on other sites
witur 13 Posted January 21 (edited) Może to w jakiś sposób by pomogło ? https://www.kegland.com.au/bucket-blaster-keg-and-fermenter-washer-kit.html Edited January 21 by witur Quote Share this post Link to post Share on other sites