Paweł Kowalski Posted December 30, 2020 Share Posted December 30, 2020 Takie jak ten: https://www.expondo.pl/royal-catering-pojemnik-fermentacyjny-30-l-agregat-chlodniczy-10011529 Ręcznie nie bardzo, gdyż nie mam szansy dojść do wszystkich zakamarków, tym bardziej zawory. Wybrałem więc PBW. Tylko rozrabianie 30l roztworu jest średnio ekonomiczne. Czy jedynym sposobem jest zrobienie np. 5l roztworu i potrząsanie w nadziei że wszystko obmyje? Trudno też o dokładne i długotrwałe potrząsanie, bo mało poręczny jest. A co gdyby to był fermentor 150l? Wtedy podniesienie go nie wchodzi w grę. Jak się to czyści? Czy takie zbiorniki mają specjalne dysze i obiegowo się wewnątrz rozpyla środek czyszczący? A może są jakieś dobre narzędzia do takiej pracy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 30, 2020 Share Posted December 30, 2020 (edited) Cip, ale tu mył bym ręcznie a na dół zalał bym 5l jakieggoś srodka zasadowego by sie moczyło Edited December 30, 2020 by anteks Robert87 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted December 30, 2020 Share Posted December 30, 2020 Moim zdaniem, najsensowniej będzie podłączyć odpływ do pompy, stworzyć obieg zamknięty i zamontować dysze do myciaWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted December 30, 2020 Share Posted December 30, 2020 Stożki w browarach maja „gruszki” myjące i w obiegu są myte. Jeszcze jak jest stacja CIP to jest mega wygoda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ChmielowyAli Posted December 30, 2020 Share Posted December 30, 2020 Mam zbiorniki 60l ze stali. W celu umycia odpinam właz z wężownicą, zawór wraz z rack arm i zaworem probierczym. Na miejsce zaworów wkładam zaślepki (tri-clamp) . Od góry bieżącą wodą pod dużym ciśnieniem zmywam osad drożdzy/chmielu. Jeśli coś trzeba poprawić, gąbeczka idzie w ruch. Problem jest tylko na wysokości gdzie było lustro piwa jest tam zaschnięty osad, niżej wystarczy przepłukać. Osobno czyszczę wężownicę i zawory. Montuję górny właz z wężownicą i puszczam dezynfekant w CIP, zaślepki na bocznych wyjściach nadal założone. Zawory wraz z rack arm i probierczy dezynfekuję osobno i montuję do zdezynfekowanego zbiornika. Na razie system się sprawdza. Jest prościej z higieną gdy zawory są w tri-clamp. Robert87 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Kowalski Posted January 20, 2021 Author Share Posted January 20, 2021 W dniu 30.12.2020 o 12:09, Robert87 napisał: Moim zdaniem, najsensowniej będzie podłączyć odpływ do pompy, stworzyć obieg zamknięty i zamontować dysze do mycia Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Tylko jakie dysze? Przeglądam i wyceniam obrotowe dysze myjące, to albo cena powala, albo ciśnienie potrzebne 5 bar. Nie mogę znaleźć niczego co by tylko rozpylało środek czyszczący i dało by się to zasilić zwykłą pompą magnetyczną 10W. Znacie jakieś gotowe rozwiązanie, czy nie ma takich cudów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 (edited) Może to w jakiś sposób by pomogło ? https://www.kegland.com.au/bucket-blaster-keg-and-fermenter-washer-kit.html Edited January 21, 2021 by witur Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.