Jump to content
Sign in to follow this  
Gregorio_Cortez

długość fermentacji - piwo z brewkita

Recommended Posts

Witam wszystkich , mam pytanie , czy brzeczka z brewkita może stać dłużej niz tydzień(wyjeżdżam i akurat w dniu przypadającym na rozlew nie będzie mnie). I drugie pytanie , ile musi stać brzeczka z brewkita po przelaniu na cichą fermentacje . Byłbym wdzięczny za poradę.

 

 

 

 

Dori

Edit - zmiana tematu na bardziej adekwatny

Edited by dori

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 pytanie ta brzeczka z brewkita to jest po jakiejś fermentacji czy tylko rozpuściłeś i sobie stoi?.

2 pytanie na cichej może stać bez problemu 2 tygodnie.

A tak przy okazji to tyle jest o tym na forum, że wystarczy trochę poczytać. Można poczytać również degustując w międzyczsie własne piwko, a uwarzyłeś już 4 warki. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 pytanie na cichej może stać bez problemu 2 tygodnie.

ja ostatnio przetrzymałem 5 tygodni. ale to był lager, więc burzliwa trwała 2 tygodnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 pytanie ta brzeczka z brewkita to jest po jakiejś fermentacji czy tylko rozpuściłeś i sobie stoi?.

2 pytanie na cichej może stać bez problemu 2 tygodnie.

A tak przy okazji to tyle jest o tym na forum, że wystarczy trochę poczytać. Można poczytać również degustując w międzyczsie własne piwko, a uwarzyłeś już 4 warki. JK

Rozpuściłem i postawiłem na burzliwą , po prostu chciałbym wiedzieć , czyjeśli potrzymam np. 10 dni to czy mu się nic nie stanie.

Warki 4 uwarzyłem , ale dopiero z pierwszej popijam(Lager z brewkita John Bull z cukrem do fermentacji i refermentacji),reszta leżakuje. A w zasadzie ta czwarta warka to ta o którą pytam ,zaznaczyłem bo zawsze zaznaczam po nastawieniu , żeby nie zapomnieć

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli przetrzymasz piwo na burzliwej 10 dni to raczej nic się nie stanie. Ja czasami przetrzymuję piwo na burzliwej nawet 14 dni i piwo wychodzi dobre. Jest jednak zagrożenie, że piwo może nabrać posmaku drożdżowego.

Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem będzie przelanie piwa na cichą po 5-6 dniach burzliwej - jeśli tylko masz taką możliwość. Piwko ewentualnie dofermentuje na cichej, choć zapewne fermentacja już zakończyła się. Na cichej możesz potrzymać piwko 1-3 tygodni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeśli przetrzymasz piwo na burzliwej 10 dni to raczej nic się nie stanie. Ja czasami przetrzymuję piwo na burzliwej nawet 14 dni i piwo wychodzi dobre. Jest jednak zagrożenie, że piwo może nabrać posmaku drożdżowego.

Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem będzie przelanie piwa na cichą po 5-6 dniach burzliwej - jeśli tylko masz taką możliwość. Piwko ewentualnie dofermentuje na cichej, choć zapewne fermentacja już zakończyła się. Na cichej możesz potrzymać piwko 1-3 tygodni.

Dziękuje , w takim razie przelewam w piatek na cichą

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.