Jump to content
Andrzej Kar

Prośba o ocenę ilości zadanego surowca do refermentacji

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

 

Jak bardzo mogę się spodziewać granatów w swoim pomieszczeniu gospodarczym?

Pacjent

Piwo z brewkit Pale ale 

Blg końcowe 1,5

Temperatura rozlewu ok 22°C 

 

Podejrzewam za dużą ilość zadanego surowca do refermentacji.. 

Dodałem mniej więcej ok 1 płaską łyżeczkę cukru białego na 0,5L piwa... Budować już bunkier i czekać na fajerwerki? Jest duże prawdopodobieństwo granatów czy jest to całkiem znośna ilość cukru?

 

Pozdrawiam!

 

 

 

 

 

 

Edited by Andrzej Kar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Granaty raczej występują właśnie przy niedostatecznym odfermentowaniu lub infekcji, 4g/l nie jest ilością niezwykłą.

Przy okazji - wygodniej jest dodawać rozpuszczony surowiec w postaci syropu, bądź do wiadra, bądź do butelek. Łatwiej odmierzyć, trudniej rozsypać :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, x1d napisał:

4g/l nie jest ilością niezwykłą.

Kolega użył jednej łyżeczki cukru na jedną butelkę 0,5l, wychodzi 8g/l to już sporo. Jak faktycznie dofermentowało i nic się obcego nie przypałętało to butelki powinny wytrzymać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, x1d napisał:

4g/l nie jest ilością niezwykłą

Niestety 4g na 0,5L, a co do syropu to przy kolejnych warkach na pewno będę korzystał z tego sposobu. 

 

11 minut temu, Mibor napisał:

Jak faktycznie dofermentowało i nic się obcego nie przypałętało to butelki powinny wytrzymać.

Liczę na to, że wytrzymają choć warunki są niezbyt sprzyjające.. Sama refermentacja będzie w 22°C i jest to całkiem okej, ale już z leżakowaniem będzie problem, bo najniższą temp. jaką jestem w stanie uzyskać to 20°C.

Także hełm na głowę i czekamy 🖐️

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze po 3 dniach spróbować możesz zrobić tak:
Położyć monetę 1zl na kapslu na butelce, otwieraczem delikatnie podważyć kapsel i upuścić CO2. Zdjąć monetę i ponownie zakapslować

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

24 minuty temu, Robert87 napisał:

Zawsze po 3 dniach spróbować możesz zrobić tak:
Położyć monetę 1zl na kapslu na butelce, otwieraczem delikatnie podważyć kapsel i upuścić CO2. Zdjąć monetę i ponownie zakapslować

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka
 

A może warto poczekać tydzień na refermentacji i dopiero wtedy sprawdzić jak wygląda nagazowanie i czy trzeba upuszczać CO2?  

3 dni to nie za krótko?

 

Czy już z góry zakładamy, że będzie pobojowisko i rozpoczynamy w 3 dniu upuszczanie CO2? 

Edited by Andrzej Kar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Refermentacja zaczyna się od razu, np jak refermentuje pszeniczne i daje 4,5g cukru na litr, to po 3 dniach mam już nieźle nagazowanego weizena, którego można spijać. Po tygodniu jest już bardzo wysycone.

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

9 minut temu, Robert87 napisał:

Refermentacja zaczyna się od razu, np jak refermentuje pszeniczne i daje 4,5g cukru na litr, to po 3 dniach mam już nieźle nagazowanego weizena, którego można spijać. Po tygodniu jest już bardzo wysycone.

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka
 

To jak ty dajesz 4,5g/L i jest po 3 dniach nieźle nagazowane, to moje 8g/L zrobi jakąś masakrę

 

Człowiek uczy się na błędach i to jest idealny tego przykład.

Druga warka będzie o niebo lepsza w takim razie, a przynajmniej o niebo lepiej nagazowana 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sukcesywnie otwieraj piwka i degustuj sprawdzając nagazowanie. Jak uznasz, że już jest za mocno nasycone wtedy możesz zacząć odgazowywać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie 🖐️

Szkoda, że wyjeżdżam na dniach na kilka dni. Jutro będzie 3 dzień to sprawdzę wstępne nagazowanie i na tej podstawie postaram się stwierdzić w jak bardzo kiepskiej sytuacji jestem. 

Przy tak konkretnej ilości cukru do refermentacji kiedy mogę przystąpić do ewentualnego leżakowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki wielkie
Szkoda, że wyjeżdżam na dniach na kilka dni. Jutro będzie 3 dzień to sprawdzę wstępne nagazowanie i na tej podstawie postaram się stwierdzić w jak bardzo kiepskiej sytuacji jestem. 
Przy tak konkretnej ilości cukru do refermentacji kiedy mogę przystąpić do ewentualnego leżakowania?
Połóż się na leżaku i czekaj

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Mibor napisał:

Kolega użył jednej łyżeczki cukru na jedną butelkę 0,5l, wychodzi 8g/l to już sporo. Jak faktycznie dofermentowało i nic się obcego nie przypałętało to butelki powinny wytrzymać.

Wychodzi wg kalkulatora 2,8, jak zresztą ktoś pisał wyżej, więc nie ma tragedii.

Zawsze przy niepewności warto osłonić czymś butelki, no i trzymać w chłodzie.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w rekordowej warce dawałem 6g glukozy na 0,5l do wita. Był jeden granat, ale to przypadek chyba, bo denko poszło po 3 dniach. Jedną butelkę otworzyłem po 7 miesiącach i był szampan, ale bez granatów. Reszta butelek ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, x1d napisał:

Wychodzi wg kalkulatora 2,8, jak zresztą ktoś pisał wyżej, więc nie ma tragedii.

Zawsze przy niepewności warto osłonić czymś butelki, no i trzymać w chłodzie.

 

Dokładnie tak zrobiłem, przykryłem z góry i zabezpieczyłem z każdej strony aby zminimalizować starty ewentualnych wybuchów, a z temp. jest problem, bo najniższą jaką mogę zapewnić to 20°C niestety 

 

37 minut temu, sobieslaw napisał:

Ja w rekordowej warce dawałem 6g glukozy na 0,5l do wita. Był jeden granat, ale to przypadek chyba, bo denko poszło po 3 dniach. Jedną butelkę otworzyłem po 7 miesiącach i był szampan, ale bez granatów. Reszta butelek ok.

Liczę na to, że będę miał tyle szczęścia co ty, a tobie gratuluję udanej warki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.