Andrzej Kar 0 Posted December 29, 2020 (edited) Witam wszystkich forumowiczów. Jak bardzo mogę się spodziewać granatów w swoim pomieszczeniu gospodarczym? Pacjent: Piwo z brewkit Pale ale Blg końcowe 1,5 Temperatura rozlewu ok 22°C Podejrzewam za dużą ilość zadanego surowca do refermentacji.. Dodałem mniej więcej ok 1 płaską łyżeczkę cukru białego na 0,5L piwa... Budować już bunkier i czekać na fajerwerki? Jest duże prawdopodobieństwo granatów czy jest to całkiem znośna ilość cukru? Pozdrawiam! Edited December 29, 2020 by Andrzej Kar Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted December 29, 2020 Ile cukru w gramach ma Twoją łyżeczka?Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Kar 0 Posted December 29, 2020 Około 4g +- Myślę, że ilość się zmieniała między 3,5-4g. 5g na pewno nie, bo stosunkowo płaskie łyżeczki dawałem. Pozdrawiam! Quote Share this post Link to post Share on other sites
dżazder 8 1 Items Posted December 29, 2020 Będzie mocno gazowane (ok. 2,8 vol) ale nie powinno wybuchać, jeżeli odfermentowało do końca. 1 1 Robert87 and Andrzej Kar reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Kar 0 Posted December 29, 2020 Odfermentowało do końca na pewno. Pierwszy pomiar wskazał 1,5blg i drugi po 72h również 1,5blg. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! Pozdrawiam 🖐️ Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 143 Posted December 29, 2020 Granaty raczej występują właśnie przy niedostatecznym odfermentowaniu lub infekcji, 4g/l nie jest ilością niezwykłą. Przy okazji - wygodniej jest dodawać rozpuszczony surowiec w postaci syropu, bądź do wiadra, bądź do butelek. Łatwiej odmierzyć, trudniej rozsypać 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mibor 87 Posted December 29, 2020 1 godzinę temu, x1d napisał: 4g/l nie jest ilością niezwykłą. Kolega użył jednej łyżeczki cukru na jedną butelkę 0,5l, wychodzi 8g/l to już sporo. Jak faktycznie dofermentowało i nic się obcego nie przypałętało to butelki powinny wytrzymać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Kar 0 Posted December 29, 2020 1 godzinę temu, x1d napisał: 4g/l nie jest ilością niezwykłą Niestety 4g na 0,5L, a co do syropu to przy kolejnych warkach na pewno będę korzystał z tego sposobu. 11 minut temu, Mibor napisał: Jak faktycznie dofermentowało i nic się obcego nie przypałętało to butelki powinny wytrzymać. Liczę na to, że wytrzymają choć warunki są niezbyt sprzyjające.. Sama refermentacja będzie w 22°C i jest to całkiem okej, ale już z leżakowaniem będzie problem, bo najniższą temp. jaką jestem w stanie uzyskać to 20°C. Także hełm na głowę i czekamy 🖐️ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted December 29, 2020 Zawsze po 3 dniach spróbować możesz zrobić tak:Położyć monetę 1zl na kapslu na butelce, otwieraczem delikatnie podważyć kapsel i upuścić CO2. Zdjąć monetę i ponownie zakapslowaćWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Kar 0 Posted December 29, 2020 (edited) 24 minuty temu, Robert87 napisał: Zawsze po 3 dniach spróbować możesz zrobić tak: Położyć monetę 1zl na kapslu na butelce, otwieraczem delikatnie podważyć kapsel i upuścić CO2. Zdjąć monetę i ponownie zakapslować Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka A może warto poczekać tydzień na refermentacji i dopiero wtedy sprawdzić jak wygląda nagazowanie i czy trzeba upuszczać CO2? 3 dni to nie za krótko? Czy już z góry zakładamy, że będzie pobojowisko i rozpoczynamy w 3 dniu upuszczanie CO2? Edited December 29, 2020 by Andrzej Kar Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted December 29, 2020 Refermentacja zaczyna się od razu, np jak refermentuje pszeniczne i daje 4,5g cukru na litr, to po 3 dniach mam już nieźle nagazowanego weizena, którego można spijać. Po tygodniu jest już bardzo wysycone.Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Kar 0 Posted December 29, 2020 9 minut temu, Robert87 napisał: Refermentacja zaczyna się od razu, np jak refermentuje pszeniczne i daje 4,5g cukru na litr, to po 3 dniach mam już nieźle nagazowanego weizena, którego można spijać. Po tygodniu jest już bardzo wysycone. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka To jak ty dajesz 4,5g/L i jest po 3 dniach nieźle nagazowane, to moje 8g/L zrobi jakąś masakrę Człowiek uczy się na błędach i to jest idealny tego przykład. Druga warka będzie o niebo lepsza w takim razie, a przynajmniej o niebo lepiej nagazowana 😉 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted December 29, 2020 Sukcesywnie otwieraj piwka i degustuj sprawdzając nagazowanie. Jak uznasz, że już jest za mocno nasycone wtedy możesz zacząć odgazowywać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Kar 0 Posted December 29, 2020 Dzięki wielkie 🖐️ Szkoda, że wyjeżdżam na dniach na kilka dni. Jutro będzie 3 dzień to sprawdzę wstępne nagazowanie i na tej podstawie postaram się stwierdzić w jak bardzo kiepskiej sytuacji jestem. Przy tak konkretnej ilości cukru do refermentacji kiedy mogę przystąpić do ewentualnego leżakowania? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted December 29, 2020 Dzięki wielkie Szkoda, że wyjeżdżam na dniach na kilka dni. Jutro będzie 3 dzień to sprawdzę wstępne nagazowanie i na tej podstawie postaram się stwierdzić w jak bardzo kiepskiej sytuacji jestem. Przy tak konkretnej ilości cukru do refermentacji kiedy mogę przystąpić do ewentualnego leżakowania?Połóż się na leżaku i czekajWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 143 Posted December 29, 2020 Godzinę temu, Mibor napisał: Kolega użył jednej łyżeczki cukru na jedną butelkę 0,5l, wychodzi 8g/l to już sporo. Jak faktycznie dofermentowało i nic się obcego nie przypałętało to butelki powinny wytrzymać. Wychodzi wg kalkulatora 2,8, jak zresztą ktoś pisał wyżej, więc nie ma tragedii. Zawsze przy niepewności warto osłonić czymś butelki, no i trzymać w chłodzie. 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
sobieslaw 21 Posted December 29, 2020 Ja w rekordowej warce dawałem 6g glukozy na 0,5l do wita. Był jeden granat, ale to przypadek chyba, bo denko poszło po 3 dniach. Jedną butelkę otworzyłem po 7 miesiącach i był szampan, ale bez granatów. Reszta butelek ok. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Kar 0 Posted December 29, 2020 4 godziny temu, x1d napisał: Wychodzi wg kalkulatora 2,8, jak zresztą ktoś pisał wyżej, więc nie ma tragedii. Zawsze przy niepewności warto osłonić czymś butelki, no i trzymać w chłodzie. Dokładnie tak zrobiłem, przykryłem z góry i zabezpieczyłem z każdej strony aby zminimalizować starty ewentualnych wybuchów, a z temp. jest problem, bo najniższą jaką mogę zapewnić to 20°C niestety 37 minut temu, sobieslaw napisał: Ja w rekordowej warce dawałem 6g glukozy na 0,5l do wita. Był jeden granat, ale to przypadek chyba, bo denko poszło po 3 dniach. Jedną butelkę otworzyłem po 7 miesiącach i był szampan, ale bez granatów. Reszta butelek ok. Liczę na to, że będę miał tyle szczęścia co ty, a tobie gratuluję udanej warki Quote Share this post Link to post Share on other sites