Jump to content
Sign in to follow this  
redshoes

końcówki słodów - pomysł na piwo

Recommended Posts

Zostały mi końcówki słodów, które powoli wychodzą z terminów przydatności:

- wiedeński - 3,1 kg

- pilzneński - 0,8 kg

- carapils - 0,5 kg

- karmelowy ciemny - 0,5 kg

do tego chmiel lubelski szyszka z ubiegłorocznego zbioru i drożdże Safale S-04

Pytanie - co z takim zestawem zrobić, ewentualnie o co uzupełnić, tak aby uwarzyc z tego piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak wrzucisz wszystko to będzie przyciemniane fajne piwo. Jak chcesz jaśniejsze bez posmaków karmelowych to nie dawaj karmelowego ciemnego. Zacieranie 62°C - 30 minut i 72°C - 30minut.

Chmiel lubelski 40g na 60 min. gotowania - dla goryczki i 30g dla aromaru na 15 mnut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :P

 

Wena przy karmelu ciemnym w ilości 0,5 kg to piwo będzie bardzo ciemne a nie przyciemniane. Moim zdaniem powinieneś zmniejszyć ilośc słodów karmelowych do 0,5 kg (po 250g) i będzie dobrze :D

 

Jakie masz drożdże?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dodał wszystkie słody, oprócz karmelowego ciemnego. Tutaj bym zmniejszył ilość do 100-150g.

Chmielenie średnia goryczka (tak z max 30 IBU) i średnie nachmielenie na smak (30g na ostatnie 5 minut gotowania). Fermentacja w okolicach 18 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

MAKARON za mądrze piszesz. Kolega napisał wyraźnie, że ma chmiel lubelski w szyszkach. Więc napisz ile ma go dodać, aby było dobrze. Ja już swoje napisałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :P

 

Cholera nie doczytałem o drożdżach :D Na s-04 wyjdzie ci super fajne, ciemne piwo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
MAKARON za mądrze piszesz. Kolega napisał wyraźnie, że ma chmiel lubelski w szyszkach. Więc napisz ile ma go dodać, aby było dobrze. Ja już swoje napisałem.

Bym napisał, jeśli bym wiedział ile mogą mieć alfa kwasów. Na oko tak z 25-30g ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć ")

 

No właśnie GRZESIU S-04 są wskazane do piw ciemnych.

ale jak na mój gust 0,5 kg ciemnego karmelu to za dużo :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i już wszystko jasne tzn. ciemne ... piwo, zmniejszę o połowę karmelowy resztę do gara dumnie zwanego kadzią i dalej wiadomo. Zapomniałem o bardzo ważnym składniku liczącym się od początku a nawet jeszcze zanim się zacznie warzyć - mianowicie chodzi o czas, którego wciąż brakuje ale może w najbliższą niedzielą się uda. Dzięki za rady i oczywiście podzielę się efektami , przynajmniej tymi opisowymi na forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i poszło, jednak wrzuciłem wszystko do gara, zacieranie 30 min. - 63 st. 30 min. - 68 st. i podgrzanie do 78 przed filtracją, chmielenie też na lenia - 50g szyszek lubelskiego na 60 min. , schłodzone do 18 stopni i dziś rano zadane S-04, Blg 11*. Tak na smak to brzeczka ekstra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no i mam problem, dodałem S-04 w postaci gęstwy drożdżowej z poprzedniej warki, przechowywane były w lodówie od czerwca czyli niespełna trzy miesiące, mija trzy dni od zadania i nic - brak fermentacji. W ostatecznosci mam jeszcze gestwę US-05 i zastanawiam sie czy je dodać czy jeszcze czekać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

brzeczka wydawała się w porządku po dwóch dniach więc zadałem US-o5 i po kilku godzinach ruszyło jak burza. Co do S-04 to chyba pomyliłem daty na butelkach z gęstwą drożdżową - po prostu były już stare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zakładając nowego wątku proszę o poradę co uwarzyć, bowiem zostały mi duże ilości słodu pilzneńskiego (ok. 30 kg) oraz ok. 5 kg carahell'a. Zostało też po kilogramie lubelskiego i marynki. W lodówce mam drożdże do pilsa, ale to nie problem mogę szybko dokupić każdy rodzaj. Jeśli ma wyjść jakaś strychnina, to proszę bez improwizacji, bowiem jestem zdania, że lepiej dokupić słody i chmiele i zrobić sprawdzone piwo zamiast radosnej twórczości. A może jednak się mylę...

Share this post


Link to post
Share on other sites
...zostały mi duże ilości słodu pilzneńskiego (ok. 30 kg) oraz ok. 5 kg carahell'a. Zostało też po kilogramie lubelskiego i marynki. W lodówce mam drożdże do pilsa,

Zareklamuję pilsa anteksa. Masz akurat wszystko co jest potrzebne do tego piwa. :smilies:

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

w temacie: po degustacji muszę przyznać racje bielokowi - 0,5 kg karmelowego to zbyt wiele, poza tym długi czas przestoju brzeczki też zrobił swoje, podsumowując - piwo jest jak najbardziej do spożycia, może troszkę za duża piana (skutek zbyt drobnego śrutowania) i spora goryczka palonego słodu. Z pewnoscią nie da się nim poczęstować niezorientowanych i poczatkujących piwowarów ale ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...