Jump to content

Recommended Posts

Witam, ostatnio zachciało mi się zaprzyjaźnić z balonem piwa, trochę posiedziałem, pooglądałem i mam jedną kwestię, która mnie gryzie. Z tego co zrozumiałem (nigdzie bezpośredniej informacji na to nie znalazłem) to taka puszka ekstraktu 1,7 kg starczy na ok. 12l piwa. Jednak na allegro jedna rzecz zwróciła moją uwagę, a mianowicie ekstrakt, który ma 1,2kg i też ma starczyć na 10-12l image.png.2624c61acf7eb1a1fb423737d65b16d3.png

Nie chodzi mi nawet o samą masę, a o dwukrotnie niższą cenę. Informuję, że będą ten trunek pili specjaliści od tyskiego i żubra, więc nie są to wygórowane kubki smakowe. Ostatnio mieliśmy "jakieś" piwa kraftowe (pilsner i coffee porter) i nie przypadły do gustu, szukał bym raczej czegoś o słabszym smaku (jakieś propozycję? sam myślałem nad Polskim Pale Ale). Pierwszą warkę chciałem przeznaczyć na alternatywę do meczowego napoju, jako coś przyjemnego. Czy warto więc dopłacić w moim przypadku do innej puszki? A może na start brewkit (chociaż lubię bawić się w kuchni takimi rzeczami)? 

A poza tym tematem ciekaw jestem jakie są metody poprawienia smaku piwa (na kilku filmikach parzą słód w brzeczce) mogę liczyć na jakieś tipy w tej kwestii?

W przeszłości miałem do czynienia z produkcją innych alkoholi, więc w sprawach po warzeniu dam sobie radę, ale chętnie poczytam na co uważać.

Podkreślam też, że nie zależy mi na ilości butelek, nawet jedna, ale dobra mnie zadowoli.

Edited by FreeKill4U

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przejrzyj wątek kolegi @Jancewicz może znajdziesz tam jakąś inspirację.

 

A tutaj kilka linków dla początkujących. Zapoznaj się proszę z nimi i w razie pytań, pytaj. Zrobienie dobrego piwa nie jest takie proste jak się wydaje, a kluczowa w tym jest fermentacja. 

http://www.beerfreak.pl/dekalog-fermentacji-piwa-domowego/

http://www.beerfreak.pl/7-zasad-dla-poczatkujacego-piwowara/

http://www.beerfreak.pl/4-najczestsze-bledy-w-recepturach-piw-domowych/

https://wiki.piwo.org/Strona_główna

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za podesłanie stron, na pewno przeczytam, ale chyba trochę źle się określiłem. Przeczytałem już wiele artykułów i obejrzałem wiele filmików i nie znalazłem odpowiedzi na te pytania?

Nie znalazłem nikogo w internetach kto by korzystał z tego ekstraktu. Czy jest on warty uwagi? Czy nie ryzykować i dopłacić? A może sam ekstrakt nie ma znaczenie i ważniejsze jest wszystko dookoła (chmiel, drożdże, fermentacja)?

Share this post


Link to post
Share on other sites
47 minut temu, FreeKill4U napisał:

A może sam ekstrakt nie ma znaczenie i ważniejsze jest wszystko dookoła (chmiel, drożdże, fermentacja)?

Wszystko ma znaczenie. Z ekstraktem nie pomogę, bo zacieram piwa ze słodu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tego ekstraktu nie znam. W Twoim przypadku skorzystał bym z czegoś sprawdzonego czyli Bruntal lub WES. Chyba, że chciałbyś zaryzykować. Z 1,7kg ekstraktu płynnego standardowo wyjdzie 10l piwa 11-12blg. Jak kolega wyżej wspomniał to wszystko ma znaczenie, każdy etap, każdy składnik aczkolwiek przede wszystkim skup się na dezynfekcji oraz fermentacji. 

 

Edit: może ten zaprezentowany przez Ciebie ekstrakt to ekstrakt suchy?

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Jancewicz napisał:

Edit: może ten zaprezentowany przez Ciebie ekstrakt to ekstrakt suchy?

Nie wiem, w ofercie nie ma o tym informacji.

Godzinę temu, Jancewicz napisał:

przede wszystkim skup się na dezynfekcji oraz fermentacji.

Jak pisałem mam już doświadczenie z innymi alkoholami w tym z cydrem, który ma podobną ilość alkoholu.

 

Godzinę temu, Jancewicz napisał:

W Twoim przypadku skorzystał bym z czegoś sprawdzonego czyli Bruntal lub WES.

Tak też zrobię, z tego co czytałem WES ma charakterystyczny posmak, który na ten moment lepiej sobie odpuszczę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, FreeKill4U napisał:

Nie wiem, w ofercie nie ma o tym informacji.

Jak pisałem mam już doświadczenie z innymi alkoholami w tym z cydrem, który ma podobną ilość alkoholu.

 

Tak też zrobię, z tego co czytałem WES ma charakterystyczny posmak, który na ten moment lepiej sobie odpuszczę.

 

Ekstrakt z pierwszego posta to ekstrakt płynny (był/jest w ofercie krakowskiego sklepu - nie używałem). 1,2kg pewnie starczy na 10l piwa, tylko będzie to bardzo lekkie piwo - w okolicy 8blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możliwe, że to są ekstrakty ze słodowni pod Kijowem. Zrobiłem na nich żytnie, nie wyszło jakoś rewelacyjnie - chociaż bardziej jestem skłonny winić siebie niż producenta ekstraktu. Natomiast oczywiście nie jest to ekstrakt ekstra wydajny - cukry to 80% masy, więc łatwo możesz sobie policzyć, jakie blg z nich uzyskasz. Miałem niezbyt wysokie odfermentowanie, około 65%, co może wynikać z tego, że w tych ekstraktach jest zawsze sporo cukrów niefermentowalnych.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.